Spoilers =/= humor

Blogg - Andreas Berg - sön 22 augusti 2010, kl 11.09

Jag vet inte riktigt när det började eller vem som är att skylla men någonstans gick något väldigt fel. Av någon anledningen ansågs att spoilera en film, bok eller annan underhållningsupplevelse vara kul. Att det finns humor bara i själva påhittet att avslöja viktiga delar av handlingen.

Första gången jag snubblade över fenomenet var i SVTs Räkfrossa där en biobesökare ska köpa biljetter till Sjätte sinnet. Det här var många år sedan men ändå ganska lång tid efter att Sjätte sinnet haft biopremiär och god tid för alla att se den, så det rörde sig i alla fall som tur var inte om en högaktuell film. Sketchen är upplagd så att personen som säljer biobiljetter avslöjar slutet av filmen för alla som ska se den, och i samma andetag spoilerar även humorprogrammet handlingsförloppet för alla tittare som faktiskt inte sett filmen.

Det var inte kul då och det är inte kul idag. Nu senast är det en viss karaktärs dödsfall i Harry Potter-serien och vem det är som dödat denne som verkar blivit nära på en meme i sig. Det verkar anses kul att bara slänga ur sig vem som dödade vem i bok-/filmserien utan någon annan poäng än att avslöja handlingen. Nu har väl de flesta som är intresserade av Harry Potter redan antingen läst boken eller sett filmen, men för de som råkar ligga lite efter förstör denna "humor" stor del av upplevelsen bara för att... det är roligt?

Jag själv hade turen att både ha sett Sjätte sinnet och Harry Potter-filmen som innehåller ovan nämnda spoiler innan jag snubblade över skämten i fråga, men jag förstår fortfarande verkligen inte vad som är roligt med det hela. Är det så enkelt och destruktivt att personer finner det kul att bara första upplevelsen för andra, och att humorn enbart är till för skaparna själva och inte för de som tar del av den?

farfarsparadoxen.se || ettglasjuice.se 10/12/2013 - 11:18
Alexanders bild

Spot on!

tiathins bild

Skadeglädjen är den enda sanna glädjen.

Kletets bild

@tiathin Kunde inte sagt det bättre själv.

Humor är roligt sålänge det inte är en själv som drabbas. 0:)

TTVs bild

@tiathin & Kletet:

:tired:

Andreas Bergs bild

Personligen tycker jag faktiskt inte att skadeglädje är sådär underbart som så många vill påstå. Och jag finner personligen väldigt lite nöje i att göra andra ledsna/upprörda/sårade eller på annat sätt stötta.

Men jag är samtidigt klok nog att inse att det är många som verkar finna sjuklig glädje i att andras lidande.

HerrOlssons bild

Har sista boken blivit film redan? :bigsmile:

smisks bild

Den bästa humorn är när någon kan bjuda på sig själv. Självdistans är det bästa sättet att bota tråkighet med.

Man5ons bild

Nånstans går en linje i sanden. Var denna mytiska linje dock går tål att diskuteras.

Jag menar, är det en spoiler att säga "I slutet av Titanic så SJUNKER BÅTEN!!!"? (om vi för en sekund bortser från faktumet att filmen börjar som den gör med "inbyggd spoiler") Jag måste faktiskt säga att jag anser att det är lika naturligt att veta sanningen om Bruce Willis karaktär i Sixth Sense som att veta vad som hände med Titanic. Men sen är jag ju definition av filmnörd, så min åsikt må vara en aning förvrängd.

I fallet med "***** kills *****" i Harry P, som förövrigt även är ett T-shirttryck numera, så kan jag tycka att det är ett isolerat internetfenomen. Det är ju knappast många andra memes som är spoilers i den graden. Plus att om man inte vet bättre, och hör det utan sammanhang, så är det lika stor chans att det hela är ett skämt, att han inte alls dödar honom. Utan fakta är ju uttrycket lika mycket värt som "I nästa James Bond drunknar Bond!".

Slutsats...hmm. Jo att spoilers självklart är bajs. Men att jag nog inte tycker att det kryllar av memes som är stora spoilers.

Om vi kort bara ska återkomma till den där linjen i sanden, så vill jag nog mena på att alla "kända" spoilers också tillhör väldigt kända filmer/böcker, och om man INTE redan har sett t.ex. Sixth Sense så är risken OTROLIGT stor att man inte kommer att göra så heller, varpå spoilern inte spelar så stor roll. Jag föreslår således en sorts preskriptionstid på spoilers, att om något är äldre än 10 år så är det fritt fram att prata öppet om "hemlisar" från det hela.

Om vi tar The Mist t.ex., den är nu fem år gammal, och jag skulle aldrig få för mig att öppet tala om slutet då alla inte redan sett den kanske. Men om en fem år så skulle jag nog inte dra mig från att referrera helt utan varning till vad som händer. Jag tycker nog att man man fan får skylla sig själv om man är så sabla sen med att glo på bra filmer att man förtjänar att gå miste om en aha-upplevelse hit eller dit. Man har ju haft TIO JÄVLA ÅR på sig liksom.

You snooze you lose!

Andreas Bergs bild

Man5on skrev:
You snooze you lose!

Jag tycker att det är helt legitimt att klassa spoilers som mindre farliga ju längre tid sedan filmen/boken/spelet faktiskt kom ut har gått. Men, det är i sådant fall i faktiskt syfte och inte bara för sakens skull. Tar vi räkfrossa-sketchen så blir den ju knappast _roligare_ för att det faktiskt är riktiga filmer de spoilerar, eller?

Och Harry Potter-uttrycket om jag har förstått det rätt är väl hela humorn enbart i att man pratar om det man inte får prata om, mer eller mindre. Vilket gör att skämtet bara "fungerar" när folk faktiskt tror på det och inte vet om vad som kommer att hända. Jag säger inte att det är ett utbrett fenomen, utan försöker snarare bara förstå när, var och hur det egentligen beslutades att det faktiskt är roligt att bara spoilera. Att själva spoilern i sig är ett skämt, utan att något annat tillförs.

Ska man diskutera något där det för diskussionens skull faktiskt tillförs något att nämna spoilern så tycker jag att det är fritt fram att använda exempel i äldre filmer/böcker/spel för att lyfta fram sin poäng. Medan det i nyare exempel inte är ok. Men att bara vräka ur sig en spoiler för sakens skull tycker jag aldrig är acceptabelt, det finns liksom ingen anledning och det enda det egentligen för med sig är att personer potentiellt får en upplevelse förstörd.

Man5ons bild

Andreas Berg skrev:
utan försöker snarare bara förstå när, var och hur det egentligen beslutades att det faktiskt är roligt att bara spoilera

Här tror jag att du är inne på en betydligt större diskussion ang. memes. "Vem bestämmer" lär vi aldrig förstå. Jag tycker inte att det är så stor skillnad i Harry Potter-spoiler-memen och "for the win", "Leeeroy Jenkinssss", "Can I has cheezeburger?"-lolcat-grejjen, Der Untergang-subs, riveting tale chap!, Giant enemy crab!, rickroll osv osv osv.

VEM det är som bestämmer VAD det är som tar fart, och inte, går aldrig att säga. Jag kan tycka att rickroll och "*** kills ***" ligger på ungefär samma humornivå. Det är inte roligt EGENTLIGEN, men det har blivit vad det har blivit, och sen är det liksom kört att försöka ändra på det. Ur rent humorsyfte så är inte "*** kills ***" ett dugg roligare än "Hon är en han" i The Crying Game, men oavsett hur hårt jag än skulle försöka så kan jag inte skapa en meme på egen hand. Nu råkade just det där ta fart och då spelar det liksom ingen som helst roll att det inte är kul öht.

tiathins bild

Enklast är väl ändå att hålla sig borta från ebaumsworld och /b/, om man nu tycker det här med mer eller mindre dåliga internetskämt inte alltid är så lyckat.

Och förresten: "Simbas farsa dör."

HerrOlssons bild

tiathin skrev:
"Simbas farsa dör."

Haha jag sitter och lyssnar på http://open.spotify.com/album/1Dn2s7K0vTc55MtRTBN9sx (:love:) atm faktiskt :bigsmile:

fcktards bild

tiathin skrev:
Enklast är väl ändå att hålla sig borta från ebaumsworld och /b/, om man nu tycker det här med mer eller mindre dåliga internetskämt inte alltid är så lyckat.

För internetskämt sprids ju inte alls över precis hela internet? /cough ;)
Bara för att man håller sig borta från de sidor där memes skapas mest frenetiskt betyder inte att man kommer slippa se dem.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.