Mina tankar om Nintendo Switch

Blogg - Andreas Ljungström - fre 21 oktober 2016, kl 11.22

NX is no more. Nintendos nya maskin är officiellt döpt till Nintendo Switch. Alla rykten visade sig vara sanna. Precis som det har spekulerats om är det en hybridkonsol det rör sig om. Den kommer alltså vara både bärbar och stationär.

Så hur fungerar detta då? Jo, den portabla delen sätter du i en docka när du vill spela framför tv:n. Kontrolldelarna som sitter på sidan plockar du av och och sätter ihop för att spela med. På samma sätt, fast tvärtom, används kontrollerna för den bärbara enheten. Låter det krångligt? Det är det inte. Kolla på förhandstrailern nedan för att få klarhet i hur det går till på ett pedagogiskt sätt.

Med Switch återgår Nintendo till klassiska kassetter i stil med de som sitter i 3DS. Hur det ligger till med maskinens prestanda har Nintendo i vanlig ordning varit mer hemlighetsfulla med. Det vi vet är att det sitter ett specialtillverkat Tegra-chip från Nvidia i konsolen. Med det lilla vi sett från spelen som hittills visats upp i åtanke ser det ut som att den ligger någonstans mellan Wii U och PS4/Xbox One prestandamässigt. Imponerande för att vara en portabel konsol, och mindre imponerande för att vara en stationär. Jag kan ha fel, men jag tror det är en gissning som inte ligger långt ifrån sanningen.

Bra skit med Nintendo Switch
Hybrid. En konsol som klarar både portabelt och stationärt spelbibliotek borde innebära fler förstapartsspel från Nintendo. Även om prislappen blir relativt hög räcker det med en konsol i fortsättningen för att njuta av allt Nintendo har att erbjuda.
Storslagna bärbara spel. Skyrim och Zelda på bussen. Wow. PS Vita har fått ett gäng traditionellt sett stationära spelupplevelser i bärbart format med hyfsad grafik men det här är ändå ett rejält snäpp upp.
Multiplayer. Med de medföljande minikontrollerna och det inbyggda stället är maskinen multiplayer-redo direkt vid köp. Supersmart! Perfekt att släpa med sig till sommarstugan eller spelträffar.
Mario Switch. Det nya Super Mario-spelet som visades upp påminner om klassiska 3D-Mario-spel i stil med Mario 64 och Galaxy. Det är en VÄLDIGT bra sak.

Orosmoln med Nintendo Switch
3DS. I ett uttalande av Nintendo avslöjas det att 3DS inte är död trots Switch-utannonseringen. Det här kan i så fall innebära att Nintendo fortsätter lägga onödiga resurser på den visserligen trevliga, men föråldrade enheten.
Online. Nintendo har aldrig fått till onlinebiten på sina konsoler, kan vi förvänta oss en förbättring den här gången?
Prislappen. Vad kommer den kosta? Min gissning är minst 3000 spänn. Jag tror det är där smärtgränsen går för många. En PS4 ligger i den prisklassen idag. Om den är dyrare än så blir den svårsåld.
Tredjepartsstödet. Många utvecklare har redan utannonserats som partners med Switch men jag vill minnas att det var likadant med Wii U på förhand och vi vet ju hur bra stöd den fick.

Egna spekulationer
Rörelsekontroller. Kan de små avtagbara kontrollerna vara rörelsekänsliga? Jag har en känsla av att det kan vara så. I så fall kan vi räkna med ett gäng remastrade Wii-spel till konsolen. Inte mig emot om det rör sig om nya versioner av Metroid Prime-trilogin och Skyward Sword i läcker HD-skrud.
Touchskärm. Kommer det finnas en sådan? Jag tror att det kan vara korkat att inte förse en surfplattelik tingest med en sådan funktion. Det är vad alla förväntar sig av en portabel maskin nu för tiden. Jag tror den är försedd med touchskärm!

Slutsats och personlig reflektion
Jag är helt såld på konsolen och hybridkonceptet. Det finns så många fördelar med detta. En plattform, men med flera användningsområden. Återigen går Nintendo sin egen väg och även om det inte kommer vara ett kraftpaket finns det utrymme för en konsol av den här sorten. Det kommer bli ett bra komplement till PS4 och Xbox One, precis som Wii lyckades vara ett bra komplement till 360 och PS3. Något Wii U fullständigt misslyckades med. Efterföljaren Nintendo Switch verkar vara en genomtänkt konsol, med en stark och enkel grundidé. En vision som går ut på att sammanföra bärbart och stationärt spelande. För mig blir det köp dag ett. Punkt slut.

Switch-peppen är hög! 10/25/2016 - 14:59
Zatoishwans bild

Switch känns intressant.
Jag delar din oro för priset, jag tror den ligger över 3000, och det gör den svårsåld.
Den kommer säkert krossa allt i Japan men resten av världen känns osäkrare

Andreas Ljungströms bild

Ja, jag tror den allra helst borde lägga sig runt $199-$249 för att verkligen tilltala massorna. Allt beror såklart på hur mycket teknik Nintendo stoppat in i maskinen. Om de skippat kamera, rörelsekontroller och touch, så lär det kunna landa där någonstans. Men jag tror det snarare lutar åt $299-$349 och att vi inte fått se allt konsolen har att erbjuda än...

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.