Min nya passion Pokémon Shuffle… eller texten som skulle handla om ett spel men råkade bli en analys av bristerna i free to play

Blogg - Åsa Modén - tis 21 april 2015, kl 07.42

Jag älskar pokémon men är synnerligen oförtjust i free to play-spel. Bara ordet får det liksom att krypa i hela kroppen. Det som irriterar mig mest med konceptet är kanske inte så mycket att det är gratis som det faktum att jag inte får betala även om jag skulle vilja. För om det är ett spel jag verkligen vill ha är jag mer än gärna beredd att betala pengar för det, både för att stötta utvecklarna men också för att få spela ostört utan att behöva ta pauser och fylla på mitt kristall/energi/hjärt-förråd stup i kvarten.

Och med gratis kommer ju dessutom alltid risken för någon form av lurigt pengamjölkande. Och jag kan också känna att det är riskabelt att ge sig på ett free to play-spel just för att man aldrig vet vad slutnotan kommer att hamna på om man skulle råka gilla spelet, eller om man ens har råd att spela klart det (i det mån det finns ett slut). Bara att den risken finns får mig så gott det går försöka avstå från den här typen av så kallade gratisspel, och det riskerar ju att i slutändan bli både en upplevelseförlust för mig - som kanske missar ett bra spel - men även en monetär förlust för utvecklarna/utgivarna som ju knappast tjänar något alls på att jag inte ens provar. Men det finns ju gott om andra som faktiskt är beredda att betala för det mesta så tyvärr går dessa spel med vinst ändå trots uteblivna pengar och allmänt bitchande från mitt håll.

Så med detta som bakgrund var jag mer än skeptisk när min lilla 3DS glatt talade om för mig att jag fått en ny present, som när jag öppnade den visade sig innehålla möjligheten att ladda hem det tidigare i år släppta Pokémon Shuffle - ett free to play pusselspel i fin bejeweled- eller candy crush-anda. Men jag bestämde mig slutligen för att ändå ge det en chans och det är jag verkligen glad för. De söta små chibi-versionerna av pokémon är fullkomligt bedårande och allt är färgglatt och überglättigt - den psykedeliska dragspelspolkan till musik inkluderat.

Så stämningen är bra, men vad erbjuder det mer då? Varje bana motsvarar en pokémon och förutom att bara matcha identiska pluppar (eller i det här fallet pokémonansikten) i rader om tre eller fler, så erbjuds man även efter varje match möjligheten att fånga nyss besegrade pokémon och samla på sig fler monster man sedan kan använda i efterföljande matcher. Ju fler drag man har kvar vid matchens slut desto större chans att man lyckas fånga monstret men olika monster kan vara olika lätta eller svåra att fånga. Givetvis erbjuds man alltid vid fångstmisslyckande möjligheten att köpa på sig en great ball och försöka igen, förutsatt att man spenderar lite av spelets valuta som man (om man skulle råka få slut på det) kan fylla på med kristaller som köpes för riktiga pengar.

I övrigt används riktiga pengar huvudsakligen för att köpa på sig fler spelförsök om man inte är nöjd med de fem man har från start och som sedan genererar med ett nytt varje halvtimme. Personligen har jag ännu inte känt något som helst behov av att spendera några riktiga pengar alls och speltiden man får per gång är oftast alldeles lagom för säg en stunds avkoppling eller en tur i kollektivtrafiken. Och Pokémon Shuffle har definitivt tillräckligt många positiva aspekter för att väga upp dess free to play-minus.

Inför varje bana finns en knapp som automatiskt kan sätta ihop ett lämpligt pokémonteam baserat på banans pokémontyp. Med andra ord slipper man långdragna matchningssessioner i menyer, även om det givetvis är fullt möjligt att välja monster helt fritt om man så önskar. Efter ett tag börjar även banorna inkludera olika hinder och klurigheter som bidrar till en välkommen utmaning, men det varvas hela tiden excellent med enklare banor så att man kan få tillfredsställelsen av att kunna fånga något även om man bara har ett begränsat antal försök åt gången. Spelet har cirka 250 pokémon totalt (till skillnad från huvudseriens numer många hundratals) och man verkar inte behöva bry sig om att utveckla sina monster - vilket är tur för det tar sjukt lång tid att få upp dem i nivå - utan de utvecklade formerna dyker upp som motståndare allt eftersom och man ges då möjligheten att snärja även dem.

Pokémon Shuffle är en typ av spel som fungerar mycket bra i free to play-form – när nu ingen möjlighet att betala för spelet finns – och det är perfekt uppbyggt för att vara ett lättsmält, underhållande litet tidsfördriv. Men aktar du dig inte är det snarare du som blir fångad av Pokémon Shuffle och lägger ned varenda ledig stund på monsterpusslande. Jag kan berätta precis hur det känns.

ÄLSKAR DRAGON'S DOGMA!!! 07/06/2012 - 22:34

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.