Lotro-oro ger ingen ro.

Blogg - Azogh - tis 27 juli 2010, kl 11.11

När man som dataspelare vackert kastar in handduken och kapitulerar inför all hype och till sist fastnar i ett MMORPG så tenderar man att bli en näst intill fanatisk följare av den värld man involverar sig i. Om det så är kampen att skrapa ihop guld till det senaste flygande mountet i World of Warcraft eller det ändlösa dödandet av troll i Lord of the Rings Online för en enkel stat-höjning så investerar man som spelare en nästan löjlig mängd tid i sitt favoritspel. Så vare sig man är en casual player eller en hardcore raider så är det alltid med viss skepticism man tar emot nyheten om en kommande expansion.

När min personliga tidsätare nu närmar sig ännu en gratis update, som i storlek skulle kunna kvalificera som en fullgod expansion, är denna skepticism större än någonsin. När jag inför Blizzards release av Wrath of the Lich King satt på nålar och vred mig i nervös förväntan över kommande förändringar, så känner jag mig nu snarare inlåst i en Järnjungfru när dagarna tickar ner tills Turbine släpper det nya området Enedwaith till Lord of the Rings Online.

Det är inte området som sådant som får mig att kallsvettas, inte heller det utlovade innehållet gällande quests, instanser och raids, då Turbine alltid varit väldigt mån om den värld dom skapat. Det har sedan start funnits mycket att göra, och mig veterligen har inget annat MMO expanderat med så många nya regioner så fort (och gratis dessutom) som LOTRO gjort. Så långt ligger mitt enda klagomål på att den senaste fulla expansionen, Siege of Mirkwood, möjligen var för liten. Nej, jag har allt förtroende i världen för att Turbine åter lyckats skapa en magisk story som kommer att ta mig söderut mot Rohans Pass på den västra sidan Dimmiga Bergen. Det som skrämmer mig är att spelet i och med denna update tar samma väg som Dungeons and Dragons Online och blir Free To Play. Och med ett gratis spelalternativ sker det oundvikliga införandet av en Online Store.

Ett gratis account i LOTRO kommer att ha stora begränsningar. Man limiteras till ett fåtal karaktärer per server, man kan bara avancera till level 50 av 65 och man får inte tillträde till något av betalexpansionernas områden. Man är helt enkelt fast i orginalreleasen med tillhörande patchar. Moria är off limits, Loth Lorien och Mirkwood likaså, och hade det slutat med att man erbjöd denna möjlighet till spel för att locka nya spelare så hade jag inte varit det minsta nervös.

Jag har aldrig gillat idén att man för riktiga pengar ska kunna köpa sin karaktär bättre. Utrustning, erfarenhet och permanenta uppgraderingar ska vara belöning för aktivt spelande, men med den affär som nu beta-testas så står det relativt klart att Turbine accepterat uttrycket "Tid Är Pengar" och jämställt dessa två.

I den nya affären kan man spendera en ny valuta som under betan kallas Turbine Points. Betalande spelare får ett visst antal av dessa poäng gratis varje månad, utöver att man också får tillgång till alla spelets fröjder upp till maximala level 65 (förutsatt att man köpt expansionerna naturligtvis). Vidare kan man också som gratis spelare och som betalande spelare köpa mer Turbina Points för riktiga pengar. Det är här min oro växer sig betydligt starkare och första frågan var; vad kan man egentligen handla i denna affär? Jag våndades över detta i ett par veckor innan de första beta-nyheterna nådde offentliga ögon. Det var här min värld fullständigt kollapsade.

Bland de temporära buffar och rent kosmetiska förändringar man kan köpa, och utöver de extra karaktärsplatser och instansquests som gratis-accounts kan komplettera med, så återfinns även permanenta upgraderingar av stats till sin karaktär genom automatiskt färdigställande av LOTROs achievementliknande Deeds-system. Där finns mounts för vem som helst att köpa, mounts som i spelet annars kräver att du kämpar till dig en viss ryktesnivå hos någon av de många grupper NPC i spelet. Där finns utrustning som näst intill är jämställd med boss-drop från end-game instanser.

Ett lätt illamående gjorde sig nu till känna. Om det här går igenom den slutgiltiga beta-testen kan jag se en skarp obalans manifestera sig Turbines Middle-Earth. Om man för dollar och euro kan köpa till sig en fullt utmaxad karaktär (nämnde jag att man också kan köpa rena EXP för att levla?) med näst intill end-game gear och annars reputation-reglerad utrustning, var ligger då belöningen för att faktiskt spela spelet?

Järnjungfrun stänger sig sakta runt mig och jag har svårt att andas. Dagarna drar närmare till vad som kan bli totalt fiasko. Men någonstans så finns hoppet kvar. Turbine har som sagt inte gjort mig besviken ännu, så kanske, bara kanske, är mina farhågor bara en överreaktion på en förändring som jag inte är helt redo för. Jag är ju trots allt en dataspelare som kastat in handduken och blivit en näst intill fanatisk följare av Lord of the Rings Online.

Lars Jensens bild

Bra skrivet och jag håller med! Jag saknar Lotro oerhört mycket. Ska nog snart göra ett återbesök i Midgård, kanske ses vid där!

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.