Julkalender 2011 - Lucka 11: De tre bästa spelen från releasen av Xbox 360

Blogg - Gustav Granlund - sön 11 december 2011, kl 15.35

Det var bara några dagar sedan som Wii firade fem år i Sverige, men det var inte heller särskilt länge sedan Xbox 360 firade årsdag. Den 2 december 2005 släpptes maskinen i Europa och till den följde ett gäng spel, spel som för mig personligen betyder väldigt mycket. När jag strax efter release stapplade iväg till en spelaffär i Örebro med pengarna från sommarjobbet nedtryckta i plånboken skulle maskinen bli ett av mina dyraste inköp i livet. Nog för att jag alltid har spelat på konsol, men dessa inköp har oftast varit sponsrade av mina föräldrar eller köpta billigt begagnat. Xbox 360 skulle bli min första rediga spelinvestering – en julklapp från mig till mig. Till den inhandlade jag två spel: Project Gotham Racing 3 och Perfect Dark Zero. Det ena bättre än det andra, men dessa skulle innan årets slut få sällskap av Kameo: Elements of Power och Geometry Wars. Tre av dessa spel skulle innebära en hel del för mig och bli lite av en symbol för maskinens lyckade release.

Project Gotham Racing 3

Jag spenderade väldigt många timmar med PGR2 på Xbox, men det var först i och med trean som jag faktiskt blev såld på serien och onlinespelande på konsol i allmänhet. Spelets lekfulla men ändå seriösa syn på racing innebar att jag inte behövde investera allt för mycket tid med att faktiskt lära mig spelet, vilket reducerade de tillfällen då jag kastade kontroller genom rummet till noll. Att samla ihop poäng genom att köra snyggt och sladda helt rätt i kurvor gick som på räls och när jag kopplade upp min på nätet möttes jag inte direkt av spelare som svor åt mig, kommenterade min sexuella läggning eller påstod att de idkat samlag med medlemmar av min familj. Det hela var en mer oskyldig tid då jag faktiskt hade igång mitt headset då jag ofta stötte på vänliga personer. Detta i kombination med att Project Gotham Racing 3 var och fortfarande är ett riktigt bra racingspel gör det till ett av mina favoritspel till maskinen och ett kärt julminne.

Kameo: Elements of Power

Av någon anledning har jag träffat folk som inte gillar Kameo, och på nätet verkar det mötas av en hel del hat då det är ett spel från Rare under Microsoft-fanan. Även om jag håller med om att företaget på senare tid inte varit särskilt snällt mot sitt arv i och med Kinect-satsningen, har de ändå producerat flera spel som håller hög klass. Kameo är ett av dem. Det som charmar mig mest är nog presentationen, samt att spelet är så mångsidigt. Som Kameo får man kontrollera ett flertal olika varelser som alla har olika unika krafter som oftast behövdes för att tackla ett pussel eller fiendetyp. Spelets grafik och musik är fantastisk och blandar sagolika och färgglada miljöer med härligt episk musik. Det hela är Rare rakt igenom och det innebär i min värld mängder av mys. Även om spelet avslutande delar kanske inte var de bästa jag har upplevt i mitt liv så håller spelet som helhet fortfarande som ett av utvecklarens bästa.

Geometry Wars: Retro Evolved

Bizarre Creations retrodoftande shooter har egentligen sitt ursprung på Xbox i och med släppet av Project Gotham Racing 2, men det var först på Xbox 360 som spelet blev som bäst och visade dessutom vad nedladdningsbara spel på konsol inte var någon galen feberdröm. Spelet är ren och skär glädje i litet format och även om dess uppföljare är bättre och mer av det goda, tillförde Geometry Wars: Retro Evolved en lättillgänglig men utmanande upplevelse som Xbox Live behövde. Att med silkeslen kontroll kunna skjuta färgglada geometriska figurer blev ett riktigt bra komplement till de action- och racingspel som var som mest populära på maskinen. Med poängtavlor över nätet blev det också väldigt lätt att hålla koll på dina vänner bästa resultat, vilket gjorde det mer tillfredsställande att krossa dem. Även om Geometry Wars: Retro Evolved för mig inte var mer än något jag spelade vid kortare tillfällen mellan de lite större spelen, var det fortfarande ett spel som sålde mig på idén med att ladda hem mindre spel. För mig var det ett spel som gjorde att jag idag oftast finner mer glädje i nedladdningsbara spel för 50 spänn än enorma produktioner för en halv förmögenhet. Inte minst är det ett spel jag utan tvekan skulle sätta som en av höjdpunkterna på maskinen.

Vilka är dina favoritspel som släppts i och med en konsolrelease? Lämna gärna en rad eller två i kommentarsfältet.

Ni no Kuni blir nog det spelet jag kommer lägga ner mest tid på i år. 01/21/2013 - 11:11
VodkaCitrons bild

Jag personligen har bara köpt en endaste konsol direkt på releasen. Vilket var Gamecube, då tog jag såklart Luigi's mansion, som jag faktiskt tycker är riktigt bra, enda tills idag :)

Fick ju iofs N64 på release med Super Mario 64 samt en Mario tröja (som fortfarande är alldeles för stor för mig) ^^ Men de fanns inga titlar att välja på direkt och eftersom jag var ehm ..7? Så valde jag inte spelet själv heller utan fick allt som present :)

Men hade jag skaffat 360 vid släppet så hade Kameo blivit första spelet ^^

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.