Ny skärm + nytt grafikkort = orgasm – Installationslathund inkluderad!

Blogg - Lars Jensen - ons 17 april 2013, kl 11.18

Jag vill börja med att dementera att rubriken är sann. Att köpa sig ett nytt grafikkort och en ny skärm kan inte jämföras med orgasm, men det är ändå en speciell känsla som det var länge sedan jag upplevde. Det är nu över tre år sedan jag köpte min Dell XPS för 30 000 (utan skärm) och den har stått sig ända sedan dess vilket får sägas vara imponerande. När Crysis 3 damp ner i brevlådan och när jag tvingades att Bioshock Infinite på ganska låga detaljnivåer var jag tvungen att agera resolut och handfast!

Igår köpte jag så ett Geforce GTX 660ti och kunde inte motstå att även plocka på mig en 24” Samsung-skärm. Jag var ivrig och glad, så pass glad att jag till och med köpte en Majblomma av en oerhört ful liten pojke vars namn jag inte ens brydde mig om att fråga efter utan kallade honom helt enkelt ”den fula pojken” eller ”fulpojken” eller ibland ”den fula fulpojken”. Han blev oerhört ledsen, men hann ändå berömma mig för mitt skärmköp. Jag blev glad.

Väl hemma var jag så tvungen att vänta till kvällningen innan jag kunde öppna min XPS och, med Indiana Jonesiskt precision byta ut grafikkortet. Jag är en veteran när det gäller hårdvarubyten, men det var säkert tio år sedan jag gjorde något sådant sist. Jag lyckades dock lista ut hur det gamla grafikkortet skulle tas ut och även hur jag skulle sätta in det nya. Här kommer en fullständig redogörelse för er som funderar på att byta ut.

Steg 1
Öppna först datorn, antingen via en spak som jag har eller genom att använda en skruvmejsel. När datorn väl är öppen så se till att du inte har någon statisk elektricitet i händerna. Lättast att se till att man är helt utan detta är att ta ett långt bad. Jag gjorde så och löddrade upp rejält. Jag blev jätteren och kunde samtidigt njuta av en lång bok om ormar med utvikningsbilder av andra djur vars reptildrag inte stod att finna.

Efter badet klädde jag mig inte, ty kläder är oftast den största källan till statisk elektricitet. Väl tillbaka vid datorn använde jag en skruvmejsel för att få loss kortet från datorn. Jag noterade att det förutom skruven även fanns en finurlig anordning som höll kortet på plats vilket tydligen är vanligt i moderna datorer. Anordningen var däremot inte helt enkelt att förstå, men insåg till sist att den lilla spärren var gjord av plast. Jag smälte därför den så att jag kunde trycka ut den på baksidan. Jag råkade dock bränna lite i det gamla grafikkortet vilket antagligen gjort det helt förstört men eftersom jag inte behöver det längre kändes det ändå okej.

Efter att jag fått ut spärren kunde jag lossa grafikkortet från moderkortet. Jag packade sedan upp det nya grafikkortet och tog ut det ur den lilla antistatiska påsen. När jag skulle sätta fast det i moderkortet så märkte jag dock att det inte passade. Efter MYCKET våld så insåg jag att det satt ett litet plastskydd i änden på det nya grafikkortet vilket hindrade det från att glida in i PCI Express-uttaget. Eftersom det var av plast använde jag mig återigen av smältmetoden med fullgott resultat med undantag för att den smältande plasten rann in i grafikkortet, svalnade, stelnade och därmed fastnade. Jag insåg där och då att själva smältmetoden kanske inte är det bästa sättet att få bort plastdetaljer från datorer utan det kan finnas ett annat sätt som hindrar smältolyckor och förstörda grafikkort.

Det är ju dock så att gjort är gjort och jag var tvungen att få bort den smälta och sedan stelnade plasten från det nya grafikkortets innanmäte. Tyvärr fanns där inget uppenbart sätt att öppna grafikkortet men eftersom höljet var gjort av metall insåg jag att en bågfil nog var det absolut snabbaste och skonsammaste sättet. Sagt och gjort, jag sågade av ytterhöljet och öppnade grafikkortet. Väl av kunde jag se den stelnade plasten och även på ett smidigt och enkelt sätt nå den. Min spontana tanke var att smälta plasten igen, men kom då ihåg att den metoden blivit empiriskt bedömd som olämplig så jag var alltså tvungen att hitta ett annat sätt att lösa problemet på.

Efter en del funderande och sökning på nätet (vilket inte gav något) så bestämde jag mig för att försiktigt bända loss plasten med en kofot. Sagt och gjort började jag, men hade svårt att hålla grafikkortet på plats samtidigt som jag försiktigt bände bort plasten. Jag var därför tvungen att sätta fast kortet med en tving, vilket var lite svårare än jag trott eftersom kortet är fullt av elektronikkomponenter. Jag valde dock ut ett par komponenter som såg ganska oviktiga ut och fäste tvingen där. Efter lite bändande och hjälp av en hammare fick jag så till sist loss plasten och kunde därför sätta ihop kortet igen.

Jag måste nu erkänna att jag inte är helt hemma när det gäller datorer och elektronik så någon lödkolv har jag inte. Jag fick därför fästa fast det skyddande metallhöljet med en uttjänt strumpa som jag hade liggande. Jag gjorde dock naturligtvis hål för själva kretskortsbiten som ska sättas in i PCI Express-sloten. Efter viss möda lyckades det och kortet kunde glida in i moderkortet. Nu återstod endast att sätta fast de tre sladdarna för ström och därefter kunde jag äntligen dra igång härligheten! Det skulle dock visa sig vara svårare än jag trott för uttagen på det nya grafikkortet var inte samma som på mitt gamla. Min pappa är dock elektriker så ett och annat har jag lärt mig. Efter att ha skarvat av elkablarna petade jag helt enkelt in dem igenom strumpan och mot metallhöljet. Som jag förstod det spelar det ingen roll ifall strömmen kommer via uttagen på kortet eller via höljet.

Nu kände jag mig riktigt nöjd, även om det hade tagit längre tid än jag beräknat. Jag satte nu tillbaka datorn, kopplade in alla sladdar och startade sedan den. Det bekanta surret från processorn var som ljuv musik och lyckades nästan döva ljudet och lukten av brinnande komponenter. Jag insåg snabbt att något måste vara fel med grafikkortet jag köpt och drog snabbt ur strömkabeln. När jag väl hade öppnat datorn igen så fick jag mina farhågor besannade. Grafikkortet såg helt förstört ut. Tack och lov hade jag tre års komponentgaranti, och eftersom det torde vara ett fabrikationsfel så kände jag mig ganska säker på att jag skulle få ett ersättningskort. Dessutom kändes en ny resa till datorbutiken, med hela datorn eftersom grafikkortet verkade ha brunnit fast, inte särskilt betungande.

Väl inne i butiken förklarade jag vad som hänt och med förstående blick (tror jag att det var) bad de mig att ta in hela datorn så kunde de kostnadsfritt hjälpa mig att installera ett nytt, fungerande grafikkort. Jag förklarade att jag var ganska kunnig inom området men de envisades så pass att jag till slut gav mig. Under tiden som jag vandrade runt i ett soligt Lund hjälpte de mig att installera grafikkortet och när jag återkom så var alla anställda samlade för att säga hej. De skrattade och pekade vilket kändes överväldigande, men så kan det vara ibland när man är ”känd”.

Väl hemma kunde jag så äntligen spela Crysis 3 och Bioshock Infinite och jag känner mig gladare än på länge! Det är så oerhört underbart med ny hårdvara och nästa månad blir det ett nytt ljudkort! Det är säkerligen lättare att byta ut än ett grafikkort.

Varför har jag inte spelat Endless Legend tidigare?! 06/06/2015 - 00:46
Starfighter Johanssons bild

Tobias Jensens bild

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. :love:

Samtidigt är det tragiska att skulle säkert ha gjort exakt likadant!

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.