Min rosa tid är här

Blogg - Linnea Hummel - tors 17 oktober 2013, kl 12.18

På senare år har jag verkligen uppskattat olika färger i mitt liv. Istället för att all elektronik ska vara svart, grå eller vit så har det dykt upp en mängd olika nyanser på konsoler. Kanske för att det numera inte anses som en livsinvestering, nåt som måste stå emot tidens tand, att köpa konsoler och mobiltelefoner. De kommer ju ändå bytas ut om något år.

När jag slösurfade häromdagen och upptäckte att det finns en helrosa Nintendo 3DS XL blev jag lyrisk, nästan euforisk. I mitt huvud snurrar bara två frågor just nu.

1. Hur har jag missat den?
2. Hur får jag tag på den? Helst nu, nu, nu!

Det är lustigt hur vissa produkter kan tilltala en så mycket, av en sån enkel designpremiss som en färg. Visst är jag medveten om all konsumtionshets och köphysteri, trots detta vill jag uppdatera min gamla 3DS mot en större. Och rosa.

Färgen rosa har på senare tid haft en olycklig stämpel. Den är fjollig, töntig och framför allt tjejig. Under 1800-talet däremot, var rosa något av en lyxig och manlig färg. Männen hade röda uniformer i krig, och små pojkar som ansågs vara minivarianter av män, bar rosa.

Övergången gick rätt snabbt från att vara en högt aktad färg, till att vara nåt som var mesigt och endast till för flickor. Det här med att saker som anses kvinnliga och tjejiga är sämre än de manliga motvarigheterna är knappast något nytt, men likväl en aktuell fråga. Rosa är en fantastisk färg, och så är även traditionellt flickiga intressesen. Det som däremot är sorgligt är att många människor tror att vi är begränsade till olika intressen, färgskalor och uttryck, endast på grund av vilken könstillhörighet man har.

Länge har jag föraktat färgen. Som barn hatade jag allt med prinsessor, dockor och andra typiska rosa ting. Nu, som snart 25-åring, har min rosa tid kommit. Fler och fler saker med nyansen dyker upp i mitt hem. Oavsett om jag köper en rosa 3DS eller inte, så kommer jag fortsätta omfamna färgen och allt vad som innebär med det. Det hoppas jag du också kan göra.

Zoom zoom zoom! 01/13/2015 - 11:17
Tobias Jensens bild

Jag tycker ändå att färgen rosa har fått en ny renässans. Den känns betydligt mer accepterad än tidigare, men det kan även vara jag som blivit vuxen och förståndig. ;)

Linnea Hummels bild

Tobias Jensen skrev:
renässans

Klart du är förståndig! Det mesta beror nog på vilket sammanhang färgen förekommer. Kolla vilken typ av grejer som är rosa, och vilka dessa produkter marknadsförs mot. Tyvärr finns myyyycket av det gamla könade tänket kvar. J)

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.