Vad är poängen?

Blogg - Linnea Hummel - tors 21 juni 2012, kl 20.05

Med spel har det alltid funnits mål. Högst poäng, att vinna över datorn eller kompisen, att ta sig till slutet och se eftertexter. När dessa mål ifrågasätts med spel som bryter mot en eller flera av dessa normer kan människor bli upprörda. Ett bra exempel för detta är Minecraft.

Efter att ha engagerat mig i den spelvärlden en längre tid beslöt jag mig för att läsa vad andra tyckte om spelet. Det fanns mycket prisande såklart, vilket Minecraft förtjänar. Så fanns det de som inte kunde se bortom dessa gränser jag pratade om innan. ”Vad är det här för jävla spel som inte ens har ett slut?” eller ”Vad är poängen? Allt man gör är ju att stapla block!”

Det hade varit lätt att vifta undan dessa kommentarer som trollande eller skräp, men låt mig analysera lite. Man ser inte till helheten i Minecraft i dessa kommentarer. Nej, Minecraft har varken ett mål eller ett slut i den klassiska bemärkelsen vi har idag. Men här är det viktigt att skilja på mål och syfte. Det ska inte ge mig en banbrytande historia, syftet är att engagera och underhålla mig på andra vis. Vilka sätt jag gör detta på är upp till mig, vilket gör att spelet hamnar i en kreativ fåra.

Det är också viktigt att komma ihåg att vad jag utgår ifrån i min spelupplevelse är inte bättre eller sämre än någon annans upplevelse. Det är klart att alla inte behöver gilla den här typen av spel. Jag skulle aldrig försöka tvinga någon att anse något gott om något som inte engagerar dem. Jag vill likväl skicka en extra tankeställare till de som spyr galla över att det ”inte är ett spel”, för det är det i allra högsta grad.

Vad jag har för syfte med att stapla block? Precis vad jag känner för just då. Om man ska vända på det och ta andra medier än spel så kanske det inte är”någon vits” att måla en tavla, skapa en film eller läsa en bok. Men det är sånt vi gör för att fantasin ska flöda och kunna ha en verklighetsflykt. Det kreativa skapandet och uttrycken för dessa måste få en större plats i spelvärlden, när så mycket går ut på att förgöra och förstöra. Minecraft ger den möjligheten. Det är det som är poängen.

Zoom zoom zoom! 01/13/2015 - 11:17
Wh1spYs bild

Minecraft har visst ett slut, till och med eftertexter. Folk som inte kan spela spel utan mål har ju verkligen ingen fantasi, det är ju det som är tjusningen med Minecraft, att man bara kan gå omkring och mysa.

Här är credits:

Linnea Hummels bild

Wh1spY skrev:
Minecraft har visst ett slut, till och med eftertexter.

Ja, men i den ursprungliga idén och versionerna så fanns inget av detta med. Det är fortfarande inte storydrivet för att det finns en story där. Ser du skillnaden? :)

Starfighter Johanssons bild

Nice! Jag själv har inte spelat datorversionen sen jag köpte den i princip, så jag har missat allt från den officiella releasen och upp. 360-versionen däremot, som jag vet att Linnea spelar för jag är med, är en betaversion och har inget slut.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.