Var är alla fejkspelare?

Blogg - Linnea Hummel - ons 24 oktober 2012, kl 16.11

I de flesta kulturer har det till viss mån funnits så kallade posers. Ordet används när en person försöker vara något den inte är, för att bli en i gemenskapen. Detta fenomen tycks ha ökat lavinartat de senaste åren, iallafall så verkar det så på de som anklagar andra för att vara just en poser. Eftersom tjejer inte har några riktiga intressen förutom att stå framför spegla och kalla sig själva tjocka, så är det just tjejer som blir kallade posörer mest. Det finns ju ingen annan möjlighet. Det är tjejer som inkräktar på killarnas intressen genom att låtsats gilla spel. För uppmärksamhetens skull. Det är klart ingen tjej har något som helst egenintresse av att spela, man gör det ju bara för att komma åt de attraktiva manliga individerna som spelar på riktigt. En tjejs roll i spelvärlden har ju alltid varit att stå bredvid och se söt ut, massera trötta pojkars LAN-fingrar och rygg efter en tuff natts spelande och möjligen förse de utmattade krigarna med kylda drycker och tilltugg.

Tjejers intressen har alltid nedgraderats och hånats till fördel för killarnas äkta hänförelse till sina hobbies. Nu när till och med nörd har blivit ett mer positivt klingande ord så är även det endast något att titulera män. För tjejer låtsats ju bara. En person av kvinnligt kön är ju också bara så intressant som hur knullbar hon är, vilket nu verkar bryta mark även i nördkretsarna. Varför skulle annars tjejer hänga på Dreamhack i flera dagar, det är ju för att få visa upp sig och hänföra de kärlekstörstande nördkillarna! Allt i linje med alla kvinnors hemliga plan om att ständigt få tråna efter de fantastiska män som kan allting som vi inte kan. Detta eviga skådespel för att slåss om killars gunst är inget som bara sker i dessa kretsar. Det finns ju asmånga tjejer som till och med låtsats bli våldtagna för att få den ack så eftersträvansvärda uppmärksamheten från män.

Hur absurt detta än låter så finns det människor som har den här människosynen. Eller kvinnosynen är väl rimligare att säga, jag har ännu inte varit med om någon som påstått att en kille är en poser. Men närhelst detta kommer på tal så känner många till en poser, en tjej som ska låtsats ha gillat spel, det är de alldeles säkra på. Hur de vet det eller vad som definierar det går sällan att svara på, men de är helt säkra på det, oftast genom att ha sett en bild på tjejen i fråga. Det bottnar i den fördömande utseendehets som blir allt intensivare. En tjej bedöms inte på hur hon spelar eller hur djupt hennes intresse är, det är utseendet som gör det. En tjej kan helt enkelt inte vara attraktiv och gilla spel på samma gång, det är en fysisk omöjlighet. Ingen tjej kan lägga upp en bild på sig själv där de spelar tv- eller datorspel utan att bli analyserad om hur ”äkta” man är som spelare och vilken grad man hamnar i på snygghetsskalan.

Var är då alla dessa tonvis med tjejer som ägnar så mycket tid till att låtsats gilla något de egentligen inte har något intresse av? Hur kan så många tjejers intressen tillåtas viftas bort på grund av andra människors okunskap och rena ignorans? Och när ska utseendet bli en ickefråga för något som handlar om virtuella världar och upplevelser?

Zoom zoom zoom! 01/13/2015 - 11:17
OhNoSpywares bild

Tänker inte på nåt sätt hävda att reaktionerna på spelande/nördande tjejer eller annat sådant är okej eller att det är nån ursäkt, men de där tjejerna finns. För att svara på första frågan i sista stycket så fanns de överallt på min högstadieskola och i de två gymnasium jag gick på. Tjejer som ville visa upp sig inför andra tjejer och göra dem avundsjuka genom att vara med "den snyggaste killen", tex. För att kunna vara med denna "snyggaste killen" så fejkade de att de gillade det han gillade. Satt i sin lilla grupp i korridoren och "pluggade" på om musik och sporter och vad nu den för tillfället "snyggaste killen" gillade. För att kunna hänga på hans arm och ha hans hand på arslet i nån vecka. Visa upp sig. Jag blev till och med tillfrågad en gång på gymnasiet om inte jag kunde berätta lite om nåt spel så att det kunde låta som att tjejen hade spelat det. Hon ville "hångla med en snygging". Jag bad henne förstås att sluta upp med sådana fånigheter och vara sig själv istället.

Jag går inte i skolan längre och träffar sällan folk öht, så vet inte hur vanligt detta är numera. Jag har fått för mig att det sker mer sällan nu. Att utgå ifrån att någon är en "poser" bara för att man råkat ut för en tidigare eller för att man har nån sorts bild av hur "en sådan" ser ut är hursomhelst korkat.

...men "posers" finns, och jag baserar det verkligen inte på bilder.

Linnea Hummels bild

OhNoSpyware skrev:
...men "posers" finns, och jag baserar det verkligen inte på bilder.

Ja, det är klart att det finns exempel. Jag tror bara inte att bortom högstadie- och gymnasiekorridorerna finns några ustuderade horder av dessa personer. I ditt fall var det ju solklart, men i många andra mindre talande exempel jag fått berättat för mig är det oftast någon som känner någons kompis kompis, eller har sett någon på ett konvent som inte kunde precis allt om den karaktären den cosplayade som, och sedan blivit stämplad som poser.

För när allt kommer omkring tror jag inte det finns någon vuxen person i sina sinnens fulla bruk som lever sitt fritidsliv i lögn pga uppmärksamhetsbehov.

Wh1spYs bild

Kan inte säga att jag någon gång upplevt att någon kallat en tjej poser bland gamers. Tjejer blir väl snarare betraktade som gudar i och med att det finns så få tjejer som spelar. Klart att det finns folk som fejkar, det finns det ju över allt och inom allt.

Inom musikgenren Metal är ordet poser säkert 10 gånger vanligare än i spelvärlden, nja 20 gånger kanske, folk kan vara riktigt anti där och ordet missbrukas ständigt.

Själv hatar jag ordet poser, det är klart att det är bra att det finns ett ord som beskriver en person som verkligen fejkar något, men ordet missbrukas något så grovt att det är löjligt och det används mot folk som inte förtjänar det.

Linnea Hummels bild

Wh1spY skrev:
Tjejer blir väl snarare betraktade som gudar i och med att det finns så få tjejer som spelar.

Nej och nej.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.