Krasslig bokslukare behöver tips

Blogg - OhNoSpyware - sön 20 januari 2013, kl 21.19

Nu är jag nog inte riktigt lika glad som Zill där på bilden, och han är nog inte speciellt sjuk utan bara dålig på att snyta sig... Men det är fortfarande den spelkaraktär jag först tänker på när jag tänker på förkylning och flunsa och annat sånt där trist.
Har råkat ut för en förkylning som först satte sig på luftrören och sedan gav mig bihåleinflammation. Mycket otrevligt.

Har därför inte gjort ett skit som är kul att skriva om. Istället tänkte jag att jag skulle be om lite hjälp!

I julklapp fick jag ett presentkort på 300 spänn på Adlibris. Jag har egentligen ingen brådska med att spendera pengarna, men samtidigt är jag lite sugen på nåt nytt att läsa. Jag har dock INGEN aning om vad som är... bra.

Jag skulle vilja ha lite HELT random tips på böcker. Det är bara att slänga upp ett par titlar ni gillar (och som kan köpas på Adlibris, helst ;D). Antingen har jag läst dem eller så blir jag tipsad. :) Jag är en ordentlig bokslukare som gillar de flesta genrer (iaf inom fiktion. Biografier och sånt är mindre intressant med andra ord) så det är bara att tipsa om allt möjligt.

(f.ö. ingen läsk/kolsyra denna vecka heller. Något jag tycker är extremt starkt med tanke på att det som jag oftast vänder mig till när jag har problem med halsen är just kolsyra för att det känns så skönt att dricka. Var nära där för nångon dag sedan, men vi stod emot. TJOHEJ!)

Är spelsvackan över nu? 11/11/2012 - 21:54
Sara s bild

Kanske gammal skåpmat, men jag gillar Elizabeth Moon väldigt mycket, både Paksenarrion triologin och Paladins Legacy-serien. Gillar det mesta av Brandon Sanderson (särskilt Elantris). Läser numera inte så mycket sf men C.S Friedmans This Alien Shore är fortfarande mycket läsvärd tycker jag. För något HELT annat prova Martin Lindstrom Brandwashed (iofs mest rolig om man vill fundera på medelklassens märkeshysteri). /Sara

Furios bild

Oj, det finns mycket jag skulle kunna tipsa om här. "Dumskallarnas sammansvärjning" av Toole är riktigt bra. Tragisk och väldigt komisk på samma gång. "Extremt högt och otroligt nära" av Foer är en annan grymt härlig bok. Även den blandar komik och tragedi på ett tillfredsställande sätt. "Den motvillige fundamentalisten" av Hamid är en annan jag tycker du bör överväga (snart bioaktuell dessutom). Den är mest sorglig, om jag ska vara ärlig...

prositens bild

"Dust", "Chill" och "Grail" av Elizabeth Bear. Fantastisk science fiction-serie - på gränsen till fantasy (men vad är egentligen skillnaden mellan teknologi och magi?)

Allting av Robin Hobb, om du inte läst de böckerna redan.

Neil Gaiman. John Ajvide Lindquist.

Elizabeth Peters? Typ mysteriedeckare med en rätt kickass brud i huvudrollen. Inte fantastisk litteratur, men riktigt underhållande ändå.

Om ungdomsböcker är ok: Meredith Ann Pierces Darkangel-serie. So much love! Diana Wynne Jones, typ allt hon skrivit men framför allt Howl's Moving Castle & Dogsbody. Neil Shustermans Skinjacker-trilogi.

Ahshit, nu slutar jag.

OhNoSpywares bild

Kul med alla tips hittills :D Inte mycket jag läst heller. Typ Ajvide Lindqvist (<3) och nåt av Gaiman men inget annat av det där vad jag kan minnas.
Så jag ska absolut kolla upp tipsen, tack tack tack :D

Zatoishwans bild

Sara skrev:
Kanske gammal skåpmat, men jag gillar Elizabeth Moon väldigt mycket, både Paksenarrion triologin och Paladins Legacy-serien. Gillar det mesta av Brandon Sanderson

Då det gäller Elizabeth Moon så måste jag varmt rekommendera "The speed of dark". Den skiljer sig klart från hennes övriga verk och beskriver på ett extremt bra sätt hur autistiska upplever verkligheten. Verkligen en ögonöppnare som gör att man förstår på ett helt nytt sätt.

Om man gillar fantasy och gillar bra miljö- och personbeskrivningar samtidigt som man kanske är lite less på "ensam pojke hittar svärd och räddar världen" så kan man kolla in Steven Eriksson. (Man bör helst inte avskräckas av serier på totalt många tusen sidor)

Dito fast soap opera science fiction - Peter Hamilton. Dock med egenheten att han slänger huvudpersonerna i säng hela tiden (de är typ värre än kaniner)

"Ensam stark man", SF mixat med fantasy (med en stor dos av predikande) - L.E. Modesitt Jr

Poetisk SF - Dan Simmons, hyperionserien

Övrig SF - Ian Banks

Vriden Deckare - Charles Stross (Laundry-serien + Halting State)

Gustav Granlunds bild

Eftersom jag är en sån jäkla boksnobb som gillar klassikerna måste jag rekommendera Heart of Darkness som är en fantastisk bok. Den låg som grund till Apocalypse Now och bör läsas på engelska. Den är lite tung, men väldigt gripande.

Jag måste också passa på att lyfta fram Frankenstein som jag fick nöjet att läsa härom året. Betydligt bättre än filmen och mycket mörkare än vad man kan tro. Vill du ha något lite mer modernt är The Road något var människa bör läsa.

Hoppas att du hittar något värt att läsa. The Great Gatsby finns gratis att tanka hem också, och den bör man läsa. :)

Furios bild

Gustav Granlund skrev:

Oj, mången fina böcker du nämner här! Heart of Darkness ligger här hemma och väntar på att bli läst. Blir nog ett sommarprojekt. Gällande Frankenstein kan jag bara hålla med, den har stått sig riktigt fint sen den skrevs (även om det nu var några år sen jag läste den). Och The Road är bland dom absolut bästa böckerna jag har läst :beer:.

Däremot kan jag inte förstå hur du kan rekommendera The Great Gatsby. Jag tycker den är fruktansvärt överskattad, och för mig var det en pina att plöja igenom den. Det är nog främst på grund av karaktärernas mycket udda beteende.

OhNoSpywares bild

The Road är verkligen en helt fantastisk bok.

Kul med fler tips! Och roligt att ni är lite oense om hur bra dessa böcker är ;D

Furios bild

Ja, kul att man kan ha så olika uppfattningar om böcker :). Vill du ha ytterligare tips, eller börjar det räcka?

OhNoSpywares bild

Jag tackar inte nej till mer ;P Kommer ju förstås inte handla allt samtidigt, men kan ju vara kul att ha inför framtida boksug :)

Furios bild

Alright, då får du några till :). The Virgin Suicides av Eugenides är definitivt läsvärd. Den är märklig stundtals, men det finns många intressanta lager i den. Sen har vi ju American Psycho av Easton Ellis, naturligtvis. Min favoritbok, även fast jag inser att den definitivt inte är för alla på grund av herr Batemans något extrema beteende och väldigt grafiska beskrivningar. Sista tipset du får den här vändan är The Remainder av Tom McCarthy. Den är oerhört skum, men den är också väldigt fängslande. Excentrisk huvudkaraktär även i den.

prositens bild

Varför har jag inte nämnt Ursula LeGuin? <3 <3

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.