Är detta censur?

Blogg - Paloma Halén Román - ons 18 november 2015, kl 18.58

Det är kanske inte så många av er som är välbevandrade i de väldigt mörka skogarna som kallas FGC - Fighting Game Communities. Min kärlek till slagsmålsspel är en ganska komplex affär, mycket på grund utav ovan nämnda kretsar, men hela förklaringen får vänta till en annan gång. Vi kan dock säga som såhär: dessa communities är inte alltid de mest trevliga ställena på internet. För att ni ska slippa grotta ner er i dessa dunkla korridorer av lika delar inskränkthet och ren idioti så tänkte jag dela med mig av ett axplock.

Senaste veckan blossade en stor kontrovers upp. I korta drag så har Street Fighter V, som för tillfället befinner sig i ett semiöppet betastadie, blivit censurerat. Detta är givetvis något som hotar den artistiska friheten och den konstnärliga integriteten! Vilka krafter ligger då bakom detta? Den aggressiva feministiska agendan såklart! Det är helt enkelt så att spelets utgivare, Capcom, känt sådana påtryckningar från den mäktiga PK-lobbyverksamheten att de förmildrat framtoningen i sin efterlängtade uppföljare. Allt för att tillfredsställa en högljudd minoritet som hatar roligt i allmänhet och tv-spel i synnerhet. Denna minoritet är de facto så liten att ingen, vad jag sett, kunnat erbjuda skärmdumpar från tweets, tumblrposter eller liknande. Likaväl finns påtryckningarna tydligen där.

Vad gäller då hela detta spektakel, kanske ni undrar. Det är två förändringar som skett mellan förra betaversionen och senaste: Först och främst har kameravinkeln i Cammy's intro skiftats något så det numera är svårare att få en gynekologisk inblick i hennes skrev:

Före:

Spoiler: Highlight to view

Efter:

Spoiler: Highlight to view

Den andra, mer omdiskuterade förändringen, är att det numera är svårare att se när karaktären R. Mika daskar sig själv på rumpan. Ta in det en stund. Det. Är. Svårare. Att. Se. När. Hon. Daskar. Sig. På. Rumpan.

Före:

Spoiler: Highlight to view

Efter:

Spoiler: Highlight to view

Varför dessa ändringar gjorts har jag inte svaret på, men kan tänka mig att det kan finnas flera anledningar. Kanske kände spelutvecklarna att det var svårt att ta dessa redan väldigt exponerade karaktärer ens lite seriöst med deras tidigare framställning. Kanske var de missnöjda med hur just de scenerna blivit och har nu gått in och finputsat lite, något som ju ofta görs i just betafasen. Kanske känner de att det blåser så pass kraftiga feministiska vindar och ville slippa en kommande konflikt om sexistiskt innehåll i spelet. Det är svårt att veta, så en kan bara spekulera. Huruvida det är censur eller inte dock, det får ni avgöra helt själva.

Gotta go fast! 11/18/2015 - 00:42
Johan Eklunds bild

När får vi se ett muskelberg slåss i mankini? :) Det vore nåt. För det största problemet här rent exploativt är inte en stjärtdask, utan den sexualiserade halvnakenheten med kroppstajta flortunna tyger på nästan samtliga kvinnliga karaktärer.

Det hade kanske kunnat jämna ut sig om de gjort Birdie till en kvinna.

Paloma Halén Románs bild

Fast alltså problemet är ju inte mängden hud utan framställning i samband med karaktären. Folk ville gärna argumentera att Zangief är halvnaken och jämt spänner sina muskler men det är liksom inte riktigt samma sak som att nästan varje kvinnlig karaktär fyller någon slags trope för att avväpnas/hypersexualiseras i egenskap av kvinna. Se tex, i SFIV: Poison, Sakura, Chun Li, etc. Eller Mortal Kombat X: Mileena, Tanya, Sonya, Cassie.

Är ju som du säger inte stjärtdasket i sig utan vilken kontext det görs i.

Johan Eklunds bild

Nej jag vet. Försökte bara komma undan med lite billiga skämt. Och du har helt rätt.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.