En förklaring

Blogg - Paloma Halén Román - tis 24 maj 2016, kl 04.20

Det finns ett fenomen som både fascinerar och oroar mig. Jag har övervägt olika förklaringsmodeller, kanske beror det på en annorlunda kultur eller någon slags D-vitaminbrist, för av någon outgrundlig anledning tycks motståndet mot kvinnor inom så kallad nördkultur vara otroligt utbredd. Så fort de får chansen att synas bland drakar, demoner och superhjältar tycks motståndet bli oerhört kraftigt, men jag har äntligen funnit en förklaring som inte grundar sig i konspirationsteorier kring mäns hat mot kvinnor.

Låt oss spola tillbaka bandet lite, till själva kärnfrågan. Härom veckan släpptes trailern till Rogue One och det framkom att en kvinna axlar huvudrollen. "Kul! Spännande!" utbrast många, men andra såg det som en del av en feministisk agenda att ta över all nördkultur. Precis som The Force Awakens så ska nu denna fristående Star Wars-berättelse också kretsa kring en kvinna, som en del av en Feministisk Konspiration att ta över Hollywood. Andra exempel är remaken av Ghostbusters, bestående av enkom kvinnliga huvudroller istället för manliga diton, och när män varnades att se Mad Max: Fury Road på grund av det starka, och således farliga, porträtt av Furiosa. Eller när det visade sig att Thor-manteln skulle axlas av en kvinna. Reaktionerna lät sig inte väntas! Kommentatorsfält på Youtube fylls ständigt på av misogyna kommentarer, arga tweets beskriver hur de respektive branscherna har infiltrerats av onda konspiratörer och blogginlägg komponeras om hur detta förstör deras barndomsminnen.

Visst kan alla argument ses som absurda, men just det sistnämnda är kanske mest (o)roande. Den kvinnliga spökjägarkvartetten kommer inte att bryta sig in i nördars hus för att bränna upp deras gamla Ghostbusters-VHS:er och serietidningar och Rey och Ursa kommer nog inte använda jedi mind tricks för att radera dessa lyckliga och problemfria barndomsminnen (det är ju dessutom oklart hur mycket kontroll de har över Kraften), men det tycks finnas en förklaring till detta, till synes, irrationella tänkande och beteende.

När årets skörd av pollen sakta började tränga igenom min kropps immunförsvar och förvandla den till en hög av snor och misär började jag känna igenom symptomen och bilden klarnade. Nördar är allergiska mot kvinnor! Ja, det låter kanske absurt och lite för simpelt, men titta på symptomen:

* Rinniga ögon (även kallat gråt). Det allergena ämnet letar sig in i ögonen och de blir torra och irriterade. Detta gör det svårare att se klart och att en bölar konstant.

* Täppt i näsan. Om nätterna vaknar jag i total panik över att det är svårt att få luft och dagtid gör den färska pollen det minst sagt ansträngande att andas. Det liksom letar sig in och stör en hela dygnet.

* Allmän trötthet. Eftersom din kropp utsätts för attacker dygnet runt blir du sliten och orkeslös. All ork sugs ut i en kavalkad av snor och gråt och den lilla energi en har kvar räcker i princip bara till nästa punkt.

* Aggressivitet mot allergiobjektet. Detta är inte ett symptom en läkare kommer att berätta om, men det gör det inte till mindre av ett faktum. Jag är inte stolt över det men jag har svurit åt en och annan björk i mina dagar. Vid riktigt desperata stunder har jag även hotat att bränna ner dem.

Så, då kanske inte detta till synes irrationella och enögda beteende är så himla märkligt trots allt? Denna insikt har åtminstone fått mig att tänka om rejält och jag vill alltså härmed slå ett slag för traditioner före nytänkande, hälsa före kvotering och förståelse före hån.

Gotta go fast! 11/18/2015 - 00:42

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.