Demoscenen - otrohet & försoning med spelen

Blogg - Rymdyoghurt - tis 10 augusti 2010, kl 21.46

Dags att vara lite sentimental. Det här med att spela har väl mer eller mindre varit något jag har ägnat mig åt i större delen av mitt liv. Men det har inte alltid varit en smärtfri förälskelse. I samband med högstadiet hamnade jag i så kallade demoscene-kretsar, ett undergroundsällskap av datorentusiaster där spel ansågs vara en ful ankunge för människor som saknade talang att göra något kreativt med datorer. Omgiven av programmerare, grafiker och med en äldre bror som producerade musik för namnkunniga demogrupper ute i Europa lade jag en märklig form av press på mig själv att inte vara en Lamer längre (gamers kallades för lamers i dessa kretsar).

Då jag varken var en speciellt duktig pixelartist eller hade några som helst ambitioner att lära mig programmera återstod inte något annat alternativ än att gå i min brors fotspår. Jag började producera musik i Fasttracker 2. Efter oräkneliga försök i diverse misslyckade demogrupper, där de flesta av oss var nykläckta och saknade all nödvändig erfarenhet och kunskap att producera något värt namnet började jag misströsta. Jag ville vara en i gänget, speciellt som min nyfikenhet till demoscenen hade hunnit utvecklas till brinnande kärlek. Det fanns så mycket talang och kreativitet bubblandes i dessa kretsar, jag var fullkomligt övertygad om att det var där jag hörde hemma.

Jag var tvungen att hitta en nisch som fungerade för mig. Jag upptäckte att det fanns ett stort gäng musiker som ägnade sig åt att producera musik efter den gamla skolans recept. Så som det lät när datorer och konsoler var begåvade med mycket simpla ljudchip istället för "moderna" ljudkort; C64 (MOS 6581) och NES (2A03 APU) var de primära sounden som eftersträvades. Chiptunes var helt och hållet min melodi. Jag blev till och med riktig duktig.

Spel accepterades på ett helt annat sätt i denna grupp av musiker, det var trots allt kärleken till den forna tidens spelmusik som var den stora drivkraften. Chiplåtar handlade mindre om att överträffa varandra i produktionskvalitet med de simpla verktyg vi hade till förfogande, men desto mer om glädjen att skapa lättillgängliga och poppiga melodier. Det fanns ingen prestige längre. Det var alltså i chipmusiken som jag klev ner från min höga häst och började spela tv- och datorspel igen. Jag slutade vara en skitstövel helt enkelt. För en tonåring som dragits med vissa inre demoner, att slitas mellan att nå acceptens och respekt i gruppen och önskan att få vara sig själv, var detta himmelriket.

Därför blir jag alltid lite varm inombords när jag ser och framförallt hör hur folk från demoscenen än idag bär vidare traditionen av chipmusik. En lustig detalj är även att många av de mest talangfulla programmerarna, grafikerna och musikerna från demoscenen idag arbetar med spelproduktion på högsta nivå. Det var tydligen fler än jag som försonades med spelen.

Jag avslutar det här inlägget med att posta en låt från en av dem som fortfarande producerar chiplåtar. Även om det tagits vissa moderna friheter med produktionen så handlar det fortfarande om samma sak nu som då, skriva melodier efter retro-sound som är så glada, pigga och söta att man får sockersjuka av dem. Malmen, du är grym!

Malmen - Lion Mullets

Andreas Ljungströms bild

Fet jävla låt! :love:

Men! Nu blir jag ju sketasugen på att höra nåt du gjort! Seså, posta nåt fräckt arrangemang nu. ;)

Rymdyoghurts bild

Andreas Ljungström skrev:
Men! Nu blir jag ju sketasugen på att höra nåt du gjort! Seså, posta nåt fräckt arrangemang nu.

Har faktiskt lite osläppt material som jag tänkte damma av i något inlägg framöver. Tills vidare kan du lyssna på denna gamling som någon vänlig skäl har lagt upp på youtube. Ett litet samarbete mellan mig och Edzes (Andreas Skårung). Gjorde mycket grejer med honom.

:)

Andreas Ljungströms bild

Rymdyoghurt skrev:
Tills vidare kan du lyssna på denna gamling

Svinbra! :party:

Rymdyoghurts bild

Andreas Ljungström skrev:
Svinbra!

Tack, vi är rätt nöjd med den där. Lite synd att var lite lökigt ljud på youtube-filmen, men det ger väl ett extra lager av rost och charm det med.

:D

Alexanders bild

Intressant att läsa om gamla (spelassocierade) minnen från en tid då jag själv antingen knappt var född eller i alla fall för liten för att själv ha upplevt. :)

Rymdyoghurts bild

Alexander skrev:
Intressant att läsa om gamla (spelassocierade) minnen från en tid då jag själv antingen knappt var född eller i alla fall för liten för att själv ha upplevt.

Nu känner jag mig gråhårig, för mig känns det som igår. :D

UfU__Xs bild

Alexander skrev:
minnen från en tid då jag själv antingen knappt var född

Rymdyoghurt är väll inte så hemskt gammal? :p

Riktigt kul läsning och en skön låt var det också. :beer:

Rymdyoghurts bild

UfU__X skrev:
Rymdyoghurt är väll inte så hemskt gammal?

28 år, rena rama gubben. :D

Men förstår om man får intrycket av att detta skedde i tidernas begynnelse, demoscenen har alltid varit en verkstad där produktionerna sällan når ut till den breda massan. Lite det som var tjusningen antar jag. En stor och hemlig klubb för inbördes beundran, men samtidigt med en hel del digital snoppmätning.

Kul att ni gillade det iaf!

Alexanders bild

UfU__X skrev:
Rymdyoghurt är väll inte så hemskt gammal?

Haha, nej nej, men jag tror nog att någon som är född tidigt åttiotal med större sannolikhet har upplevt detta som vad jag fattat främst skedde sent åttiotal/tidigt nittiotal, än en som föddes 1989. :p Sen har det så klart även oerhört mycket att göra med vilka umgängeskretsar man "råkar" hamna i. :)

KidCactuss bild

Demoscenen och trackers på 80- och 90-talet är en tid jag saknar nåt enormt. Idag finns det ju ingen riktig motsvarighet, trots att det görs demos och musik i trackers än idag. Det har liksom blivit för avancerat.

Jag höll också på med trackers på min Amiga back in the days och när jag här om veckan äntligen fick min Amiga-emulator att fungera så letade jag snabbt upp ProTracker igen:

Det är lite roligt att allt sitter kvar — hur man använder programmet alltså — trots att jag inte använt det på 15-16 år. :)

Idag jobbar jag med Cubase iställer, men hade jag aldrig börjat med SoundTracker -> NoiseTracker -> ProTracker, då hade jag knappast gjort musik idag heller. Första låten jag gjorde med SoundTracker 1989 bestod av ett enda ljud. Lustigt nog var det en baskagge. :bigsmile:

Lars Jensens bild

KidCactus skrev:
Tracker 1989 bestod av ett enda ljud. Lustigt nog var det en baskagge. :bigsmile:

Fan vad jag har dåligt samvete för att jag inte fixat den där disketten till dig. Jag har försökt förtränga det men det går inte... :cry:

KidCactuss bild

Lars Jensen skrev:
Fan vad jag har dåligt samvete för att jag inte fixat den där disketten till dig.

Ingen fara, jag löste det själv. Men jag ledsnade snabbt på att köra riktig Amiga och allt det innebär, så jag gav faktiskt bort både min A600 och A500. Nostalgi i all ära, men det får förbli en svunnen tid som inte kommer tillbaka.

Jag klarade i alla fall äntligen Flashback med emulator igår! :love:

Lars Jensens bild

GAV bort!? :O

Och visst, det är skönt med emulatorer. ;)

KidCactuss bild

Ja, skönt att ge bort saker istället för att sälja om det inte är pengar som verkligen behövs, folk blir alltid så jobbiga när det gäller att köpa beggade saker. :D

Rymdyoghurts bild

KidCactus skrev:
Lustigt nog var det en baskagge.

Haha, det är nog en klassisk ingång. Jag gjorde mina första trevande försök i Protracker, men var fortfarande en snorunge då. Det blev en orgie av bongotrummor, flöjtar och munk-körer. Jag tyckte det lät som Enigma. :8)

Började peta lite i ReNoise för något år sedan, men det känns inte riktigt lika spännande som när man körde igång FT2 från dos-prompten och tyckte att Soundblaster hade allt man någonsin behövde i ett ljudkort.
:D

KidCactuss bild

Rymdyoghurt skrev:
Jag tyckte det lät som Enigma.

Det gjorde det säkert. :bigsmile:

one9seven8s bild

Rymdyoghurt skrev:
Det blev en orgie av bongotrummor, flöjtar och munk-körer.

App app... Man fick helt enkelt hålla till godo med det som erbjöds på [insert random ST-xx]-DD floppy =)

Rymdyoghurts bild

one9seven8 skrev:
App app... Man fick helt enkelt hålla till godo med det som erbjöds på [insert random ST-xx]-DD floppy =)

Haha, ja, minns jag inte helt tokigt innehöll en av dina tidiga skapelser en hel del bongotrummor och flöjtar den med. :D

KidCactuss bild

one9seven8 skrev:
Man fick helt enkelt hålla till godo med det som erbjöds på [insert random ST-xx]-DD floppy

Jag köpte en AMAS-sampler efter ett tag, tänk vad skoj det blev då!

Andrés bild

Intressant läsning som verkligen tar minnet tillbaka. Har förmånen att ha haft riktigt riktigt duktiga och kreativa människor i min närhet. Artikelförfattaren inräknad.

KidCactuss bild

André skrev:
Har förmånen att ha haft riktigt riktigt duktiga och kreativa människor i min närhet. Artikelförfattaren inräknad.

Är du möjligtvis André Thomasson?

Rymdyoghurts bild

KidCactus skrev:
Är du möjligtvis André Thomasson?

Spot on. ;)

KidCactuss bild

André och jag har varit på demoparty på en skola i Ånge tillsammans. Vi lämnade en halväten hamburgare i ett skåp i ett klassrum.

André, om du läser det här, åk till Ånge och be om förlåtelse! :D

one9seven8s bild

KidCactus skrev:
Jag köpte en AMAS-sampler efter ett tag, tänk vad skoj det blev då!

... !@#&! ;) Sampler var ett lyx jag inte hade förrän jag switchade till PC.

Btw, demoparty i Ånge - är du (också) från Sundsvallstrakten? Ser att min granne (hej André) från gatan jag är uppvuxen på dessutom har dykt upp i tråden :D

KidCactuss bild

Ja, jag är uppväxt i Sundsvall, flyttade därifrån för fem år sedan. Hängde med Andre när vi var 14-15 eller nåt sånt. Bodde du i Söråker, på Kaprifolvägen?

one9seven8s bild

Japp. Jag (och lillebror Rymdyoghurt, för den delen) bodde i villan bredvid André's familj på Kaprifolvägen. Även om jag alltid har varit intresserad av musik så är det frågan om jag någonsin hade börjat tracka - eller övht pyssla med musik - om det inte vore för André. Innan han flyttade in på gatan (runt 88-89 nån gång) så hade jag inte en susning om vad en tracker var för något. Tur att den nyinflyttade grannen hade desto bättre koll ;)

Having that said så kan man konstatera att världen minst sagt är liten. Häftigt :)

KidCactuss bild

one9seven8 skrev:
Having that said så kan man konstatera att världen minst sagt är liten.

Sannerligen. :bigsmile:

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.