Så låt oss prata om Star Ocean: The Last Hope

Blogg - Sebastian Magnusson - tis 18 januari 2011, kl 20.23

Nu är jag inte här för att berömma spelet, även om det ihop med Baten Kaitos just fått mig ur min j-rpg-svacka och påmint mig om hur mycket jag faktiskt gillar genren. För att få den delen avklarad så tycker jag att det även om det inte når upp till samma höjder som föregångaren ändå är ett av de bästa spelen i genren den här konsolgenerationen (även om konkurrensen inte direkt varit mördande) mycket på grund av det Tri-ace alltid gjort så förbannat bäst - strider och spelsystem. Håll det i minnet under resten av texten, att jag faktiskt gillar och rekommenderar spelet. Till skillnad från i många andra j-rpg så förbannar jag inte när jag råkar in i en strid, utan snarare gläds. Nej, problemet med Star Ocean: The Last Hope är istället det jag i forna tider (innan jag utsatts för utvecklare med Tri-aces briljans för att skapa stridssystem) brukade hålla som intressantast med j-rpg: berättandet.

I teorin kan det finnas några smärre spoilers nedan. I praktiken bryr du dig inte. Överlag är storyn okej. Typisk japansk klyschbingo, med samma karaktärer man vant sig vid från ungefär alla andra spel någonsin. Jag köper det. Problemet är kvinnorna. Här tänker jag inte sticka under stol med min manschauvinism, ut med packet som saknar Y-kromosom säger jag bara! Det har till stor del sin grund i att Star Ocean: The Last Hope kan ha en av de mest fruktansvärda engelska dubbningarna någonsin. Jag hade föredragit PS3-versionen med sitt japanska tal, men nu hade jag en sparfil med 10 timmar på till Xbox 360 ändå... Men alltså, seriöst. För att citera Level7:s Andreas Eklöv, "de kvinnliga röstskådespelarna i det spelet får mig att vilja hälla saltsyra i öronen". Men även därutöver så är de så infantilt författade att jag hellre sitter och skummar strategiguiden än lyssnar när det råkar komma någon mellansekvens med kvinnlig fägring i. Tillåt mig ge ett exempel på hur 95% av alla jävla cutscenes är:

Och då är ändå inte vingfittan Sarah det allra värsta spelet har att erbjuda. Nej, kära vänner, den platsen är förbehållen Lymle! Så fort spelet visar ens en tendens att bli lite coolt eller dramatiskt dyker den lilla slyngeln med världens monotonaste röst och världens mest irriterande språkbruk ('kay!) upp. Det är vid såna tillfällen jag önskar att Star Ocean vore ett pc-spel, för jag kan garantera att den första mod som skulle dyka upp vore en som hackar bort Lymle ur spelet. Lyssna bara!

Och förresten, hur gammal skulle du gissa att hon skall föreställa? Alla ni som gissade på 15 år får rätt. Excuse me? And speaking of which... Meracle här nedan är tänkt att vara 16. Nu är jag sällan den som säger nej till en catgirl, men jag tycker inte det är helt jävla kosher att klä en elvaåring som en strippa bara för att en not i manualen råkar påstå att hon är byxmyndig.

I det sällskapet känns inte ens Myuria riktigt så vidrig som hon skulle göra annars. Hot elf sorceress är ju en klassisk arketyp, men den här slampan har ju inga hämningar alls. Eller ja, de som animerat henne åtminstone. De där melonerna studsar ju värre än i vilket Dead or Alive som helst, och känns ärligt talat mer äckligt än sexigt. Det finns gränser, folk!

Ponera följande (faktiska) händelseförlopp:

1) Myuria klär sig helt normalt innan hon går med i mitt party, med säckiga heltäckande kläder som inte ens mormor skulle skämmas för. Det avslöjar en flashback tydligt.

2) Hennes make dör och hon blir en änka.

3) Nästa gång hon dyker upp, några veckor senare, är hon klädd som ovan. Fan inte ett normalt sätt att hantera sorg.

Definitionen av glädje är försvinnande plattformar. 10/15/2013 - 16:30
Carefaces bild

"Ja du, den där Lymle är en riktig liten lymmel!"
DUNDUN.

Sebastian Magnussons bild

Careface skrev:
"Ja du, den där Lymle är en riktig liten lymmel!"

Jag höll mig från att göra den ordvitsen. Du är uppenbarligen med Göteborgsk än jag ;)

Carefaces bild

Sebastian Magnusson skrev:
Jag höll mig från att göra den ordvitsen. Du är uppenbarligen med Göteborgsk än jag


Vet inte om det där är okej! :cry:

Tobias Jensens bild

Tycker det är mer regel än undantag att kvinnoröster i jrpg (oavsett om de är engelska eller japanska) är totalt vidriga och skär i ens öron.

Sebastian Magnussons bild

Gwellmyn skrev:
Tycker det är mer regel än undantag att kvinnoröster i jrpg (oavsett om de är engelska eller japanska) är totalt vidriga och skär i ens öron.

Det du påstår är inte helt meritlöst.

Men det finns gradskillnader även i helvetet.

Man5ons bild

Skaffade det här på rea innan jul men har inte riktigt orkat ta tag i det. Spöade första bossen och gick tillbaks till skeppet ungefär. Största anledningen till brist på spelning är att huvudgubben är så generisk och tråkig så klockorna stannar.

HBs bild

Är det bara jag som tycker att Myurias bröst är små? Sure de är störst i sällskapet men tänker man efter på vilka storlekar som man sett i andra spel så känns de bara små.

'kay är riktigt irriterande med Lymle ja.

Spoiler: Highlight to view
Men man får ju betänka att hon är sjuk så hennes kropp och förstånd slutade växa.

Jag nästan sträckspelade SO: The Last Hope. Av någon anledning gjorde det till eller från.

Striderna är som sagt grundstenen i spelet och systemet för hur man lär sig nya förmågor eller hittar de som är helt söndriga så man kan ganska enkelt slå sönder striderna :p Ja Reimi jag tittar på dig. Du har för bra skillz i detta spel alltså.

Meracles kläder känns gjorda för att hon med enkelhet ska kunna springa, hoppa och så vidare. Hade inte stört mig om det varit skynke som dolde det som behövde döljas.

Sarah är som hon är. Jag kan tyvärr inte lägga ned energi på att tycka illa om en så bra healer. Hade hon varit fullständigt värdelös i striderna hade det varit en sak. Men så som hon är nu så ser jag inga problem med henne.

Och som vanligt då det snackas engelsk dubb. Man har inte hört någonting dåligt förrän man sett och hört rösterna från Chaos Wars:
http://www.youtube.com/watch?v=bangt7d9vGA

DÄR kan man snacka lågvattenmärke i dubb.

Gwellmyn skrev:
Tycker det är mer regel än undantag att kvinnoröster i jrpg (oavsett om de är engelska eller japanska) är totalt vidriga och skär i ens öron.

Hädelse!! :p

Hur kan du ens antyda att de röstskådisar som gör rösterna till Valkyria Chronicles är dåliga!!

Sedan är de amerikanska rösterna till Persona 3 och 4 fullt acceptabla.

Enda gången som jag egentligen ger dig rätt i att en japansk röst låter fel i ett JRPG är till Persona 4 och Rise. Kugiyama Rie gör hennes röst och det passar inte in. Tyvärr.

VodkaCitrons bild

Varit lite intresserad sen det släpptes. Skulle du rekommendera spelet? Har mest hört att spelet ska vara ganska trasigt?

Mathias Novaks bild

Är det någon som lär gilla det här så är det du vodka. Bara du.

Sebastian Magnussons bild

VodkaCitron skrev:
Skulle du rekommendera spelet?

Ja.

Det är sämre än den omedelbara föregångare Til the End of Time, men ändå en av de bättre j-rpg denna konsolgeneration. Det hänger mycket på om man likt jag gillar vad tri-ace gör med striderna, för det är det och karaktärsbyggandet som är det bästa i spelet. PS3-utgåvan med japanskt tal rekommenderas dock (som kan anas ovan) varmt.

Sebastian Magnussons bild

HB skrev:
DÄR kan man snacka lågvattenmärke i dubb.

Ja, Chaos Wars är enastående uselt. Fast det är mer underhållande uselt. Lymle är irriterande usel.

HBs bild

Röstskådespeleriet i alla fall :p På engelska då. De japanska rösterna är helt ok.

Tyvärr är det ju litet problemet med IF. De gör gärna spel som blandar karaktärer och ibland funkar det bara inte.

Men största anledningen till att jag slutade spela Chaos Wars var ju att striderna blev tråkiga. Star Ocean: The Last Hope hade riktigt roliga strider. OM man nu inte räknar med bossfighterna. Jag förstod inte riktigt de tydligen eftersom de tog mig några timmar att klara av...

narutoloves bild

jag tycker att spelet är grymt :bigsmile: men AS SVÅRA BOSSER! |( SKA SLAKTA DOM >) och fazie är 8) ....... behöver lite hjälp med en sak jag har hört att sista bossen är as svår är den verkligen det? för jag har någ spelat 45 timmar elr mindre elr mer FÖR ALLA BOSSAR! ÄR SÅ JÄKLA SVÅRA! :tired:

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.