Är det jag eller PETA som borde gå hem och fundera?

Blogg - Starfighter Johansson - tis 31 januari 2017, kl 13.50

Idag fick jag nys om att PETA har kontaktat Kevin Rountree (CEO på Game Workshop) angående pälsen på vissa karaktärer i Warhammer 40,000. De tycker att representationen av päls i spel som ett rimligt klädesplagg sänder signaler till konsumenten att det skulle vara helt okej att bära päls, vilket PETA naturligtvis inte håller med om alls. Själv, i egenskap av mångårig vegan, tycker jag också att djuren ska slippa bli kläder och tillbehör, men jag har aldrig kommit på tanken att bry mig om digital päls. Digital päls är ju naturligtvis helt "cruelty free". Inget djur har kommit till skada, ju.

Men sen tittar jag på hur jag reagerar när folkgrupper och kvinnor och minoriteter och tjocka människor (etc etc) porträtteras i olika nedvärderande sammanhang. Där reagerar jag direkt och jag reagerar starkt. Det sänder signaler, konst/kultur existerar inte i ett vakuum och allt det där. Direkt. Men varför tänker jag inte så när det kommer till djuren då? Visst, djuren hamnar automatiskt under alla former av människoexempel, men min logik borde väl rimligtvis kunna följa samma röda tråd skalorna igenom? Är jag en hycklare om jag tycker att det är åt helvete med rustningar gjorda för att visa bopparna men samtidigt inte har några problem med en rustning helt i läder? Egentligen representerar dom ju, för mig, två fullkomligt oacceptabla saker. Jag förstår och är med på att människofrågor alltid måste komma före djurfrågor, men jag har även djurfrågan som sekundär hjärtefråga - så... Alltså jag vet inte. I spelsammanhang hetsar upp mig och blir arg inför den ena men låter den andra gå obemärkt förbi. Jag reagerade till och med med hån och fniss när jag läste nyheten om PETAs senaste utspel. Tyckte spontant att de gjorde oss veganer en björntjänst med sitt uppmärksamhetsmakeri. Men sen... borde jag inte hålla med? En liten del av mig? Eller går det att ha en princip, en moral och en logik som liksom förändras ju lägre prioriterat något blir? Det låter ju som hyckleri?

Fruktstund! 01/02/2014 - 16:00
Paloma Halén Románs bild

Vad är settingen för Warhammer? Liksom är det rimligt att ha päls eller är det bara en ~skön modeaccessoar~?

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.