Den bitterljuva upplevelsen av en nollad dator

Blogg - Starfighter Johansson - tors 10 mars 2016, kl 14.04

Alla har vi väl vid någon punkt i livet behövt ominstallera vårat operativsystem. Kanske nyköp av moderkort, en dator som helt dött och behövt repareras från grunden, korrupta systemfiler, virus bortom räddning... Vad det nu än må vara så har många av oss säkerligen upplevt den bitterljuva upplevelsen som är ett nyinstallerat operativsystem. Borta är alla hundratals små bekväma tweaks vi gjort, alla program vi använder dagligen utan att tänka på det och gud i himlen alla spel! Men nu är datorn väldigt rapp igen... Hmmm....

Jag lyckades med konststycket att få mitt Windows 7 att haverera precis när min backup-disk bestämde sig för att ge upp. Så jag fick snällt installera Windows 7 helt på nytt. Visst, mina personliga filer (dokument, bilder) finns kvar och mitt mediabibliotek existerar på flera olika ställen så det som är borta är just alla program och spel. Och det är många program, vill jag lova. För många för att rada upp här, eller ens komma ihåg (jag har tagit screenshot på listan så att jag ska kunna komma ihåg vid senare tillfälle). Men, det finns alltid ett gäng program som sitter i ryggmärgen. De första programmen jag installerar på varje given ny datta (i alla fall nu när vi pratar Windows, jag har andra programval för OSX och Linux). Och så tänkte jag att om jag nu måste gå igenom den här ganska tidskrävande och tråkiga processen så ska jag minsann göra något av det. Så, här följer min lista över de program jag inte klarar mig utan, som jag absolut måste installera så snart som möjligt på min dator. Berätta gärna för mig vilka program NI inte klarar er utan, kanske får jag lite balla tips. Operativsystemet och mina komponenter (grafikkort, nätverksadapter etc) är fullt fungerande, alla drivrutiner på plats. Vad gör djur nu?

Google Chrome
Allra först installerar jag Chrome, för de flesta andra program måste jag söka efter på internet och jag vill så klart slippa IE så snart som möjligt. Inte för att jag tycker det är en särskilt usel webbläsare nu i de senaste iterationerna men för att jag är långt mycket mer bekväm med Chrome.

AVG Free
Ett virusskydd. Rimligt att ta det tidigt också nu när här ska laddas ner en massa grejs. Jag väljer AVG Free för att jag är van. Det heter numer AVG Protection och är en del av paraplysviten AVG Zen. Först trodde jag att jag gått på en sån där förbannad "installera programmet du valt *host*ochdethärandra*host" som jag ändå alltid är så vaksam på, men det var helt enkelt AVG som omstrukturerat lite. Skyddad. Bra!

PeaZip
Mitt bästa program när det kommer till zip/rar. Helt gratis och väldigt effektivt. Det lär komma väl till pass nu när jag ska ladda ner så många programfiler som ofta ligger nedpackade.

Spotify
Ska jag bli sittande framför datorn med installation efter installation så behöver jag underhållning. In med Spotify!

MusicBee
Visst är Spotify fantastiskt, men vi med lite... speciell musiksmak... kan ibland känna att det är lite bristfälligt. Därför installerar jag även MusicBee som kan köra musik som inte finns på Spotify. Ingen fara, de banden jag lyssnar på har fan ingen copyright... :D

CCleaner
Ordning och reda, tisdag på fredag. CCleaner tar bort överflödiga filer, rensar upp i registret, hjälper till med vad som ska startas med datorn, avinstallationer... Det mesta. Ett väldigt trevligt bra-att-ha-program.

Everything
Är det något jag avskyr så är det Windows inbyggda Sök. Det hittar fan ALDRIG nåt! Eller jo, men det tar tid och hittar inte allt. Här kommer Everything in. Det listar... allt. Enkelt nog. Alla filer som finns i datorn i en stor lista som går att filtrera efter hjärtats lust. Smidigt när jag behöver kolla efter de största filerna i systemet, se de senast installerade sakerna, skapade filerna etc.

Listary
Men om jag behöver få tag i en specifik fil, eller ett visst program, är det inte lite onödigt att dra igång en mjukvara som listar allt i hela systemet? Jo. Därför installerar jag Listary, som fungerar som Alfred på OSX (eller Quicksilver för de som fortfarande sitter på Tiger eller äldre). En knappkombination tar upp ett blankt enradsfönster. Skriv filen du vill ha och upp poppar den, så gott som omedelbart. Här går att göra massa saker med sökresultaten direkt i Listary men oftast är det bara Enter/Öppna som jag använder. Listary minns även hur jag söker och blir smartare och snabbare för varje gång jag använder det.

FreeFileSync
Jag har alla mina viktiga filer ständigt uppbackade. För att hålla koll på vad som är kopierat till säkert förvar och inte använder jag ett program som ställer två mappar (eller fler) mot varandra och pekar ut skillnaderna. Sedan ger det mig valen att radera i ena, andra eller båda mapparna, kopiera så de blir identiska, föra över från ena till andra och så vidare.

Handbrake
Jag gör en hel del videos till min YouTube-kanal. Dessa är ganska stora när de exporterats (kul att ladda upp 30 GB-filer?) så jag använder mig ständigt av Handbrake för att komprimera klippen utan att det blir särskilt mycket sämre för ögonen.

Sublime Text 2
För alla tillfällen då det ska skrivas kod. Jag trivs verkligen med Sublime Text 2 och den vanliga privatversionen är gratis.

Unlocker
Jag vet inte hur det är med er, men jag får ganska ofta felmeddelandet "Kan inte ta bort X för det används" och sen inget mer. Jaha? Vadå används? Allt jag gjorde med filen/programmet/mappen är avstängt, jag har dubbelkollat i Aktivitetshanteraren och allt! Vid såna här tillfällen behövs Unlocker. Ploppa in filen som är låst i programmet och det berättar vad det är för processer som använder filen samt ger dig möjligheten att stoppa och ta bort direkt. Götte!

Audacity
Vi som spelar in podcast och ibland spelar av våra vinyler kan inte leva utan Audacity. Det bästa gratisprogrammet för ändamålet jag nånsin stött på.

Levelator
Bästa programmet att snabbt se till att podcastavsnitten har en jämn ljudnivå så inte hörlurslyssnare gråter blod.

Open Office
Kontorsviten för den som inte är skitnödig nog att envisas med LibreOffice.

BankID
För att kunna betala skit via dattan så klart.

Real Temp och GPU Temp
Jag som har ett ganska fett grafikkort och snart ska överklocka processorn behöver absolut ha koll på temperaturerna i systemet.

InfraRecorder
När det behöver brännas grejer och jag inte vill köpa mjukvara för att göra detta är det InfraRecorder som är mitt förstahandsval. Jag vet inte om det har några direkta för- eller nackdelar gentemot andra lösningar men det har fungerat felfritt för mig i många år.

K-Lite Codec Pack
Ett gäng codecs är ju aldrig fel så att all media spelas upp som den ska.

Kodi
Den där underhållningen ska ju ibland strömmas till TV:n, och mitt favvosätt är genom Kodi (tidigare XBMC).

Mozilla Thunderbird
En mailklient helt enkelt. Jag har en hel drös med mailadresser vars inkorgar jag måste hålla koll på, så jag använder en mailklient. Den mailklient jag använt sen Outlook på Windows 95 faktiskt.

Notepad++
Ersätter Notepad/Anteckningar med bravur.

Greenshot
När jag trycker på PrtSc vill jag inte att skärmdumpen ska hamna i urklipp och att jag sen då måste klistra in den nånstans. Jag vill bara att den ska hamna direkt på skrivbordet som en PNG-fil i full upplösning. Greenshot fixar detta.

Spelklienterna (Steam, Origin, GOG Galaxy och Uplay)
Av uppenbara skäl.

VLC
Den bästa videospelaren jag orkat hårdtesta. De fåtal gånger jag hittar en video som inte går att spela upp i VLC (händer en gång varannat år typ) så har Media Player Classic min rygg.

Skype
Mot min vilja. Jag hade hellre sett att alla gick över till Discord i stället så vi hade sluppit allt krabb. Jag såg att många har Messenger/Facebook-dealen på sina iPhones och iPads och iDicks men det är ju inte en universal lösning direkt.

----------------------------------------------------------------------

Alla program i denna listan (plus några till) finns backuppade i en zipfil som jag lagt i min Google Drive för att slippa hitta allt manuellt nästa gång. Jag delar med mig av länken till arkivet om det är någon som vill ha liknande uppsättning program utan att behöva hämta alla ett och ett. :)

LADDA NER: Starfighters program-backup.zip (~755 MB)

Fotnot: Samtlig mjukvara länkad ovan är naturligtvis laglig och gratis att ladda ner.

Fruktstund! 01/02/2014 - 16:00
Orpons bild

Unlocker <3

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.