Starkt rekommenderad spelrelaterad serie (SAO)

Blogg - VodkaCitron - mån 8 oktober 2012, kl 16.23

Sword Art Online


Året är 2022 och det visar sig att det är release för ett helt nytt MMORPG i världen, Sword Art Online, eller SAO som förkortningen lyder. Det är ett spel som spelas på en virtuell spelkonsol, nämligen kallad Nerve Gear.

När du tar steget in i spelvärlden så blir du ett med spelet, du kan inte röra dig i verkligheten och ditt medvetande är i spelet till 100%. Som karaktär har du aldrig tillgång till magi, utan bara skills, eftersom det skulle vara något tråkigt om man inte själv fick röra på kroppen.

Direkt när serien börjar så möter man huvudkaraktären vars namn är Kazuto Kirigaya mer känd som Kirito vilket har varit en betatestare för spelet i månader och känner väl till hur spelet är uppbyggt. Därefter möter han en person kallad Ryoutarou aka Klein som ber om hans hjälp, då han vill ha någon som guidar honom igenom hur spelet ska spelas. Efter att Klein fått den hjälp han behöver med att ta död på sitt första monster så tycker han att det börjar bli dags att logga ut, då han känner av att han börjar bli hungrig och han har precis beställt pizza i "real life". Han märker senare till sin förvåning att logga ut knappen har försvunnit helt från menyn.

Båda två blir något oroliga och väntar på att någon game master ska fixa bugget eller restarta om spelet helt så att alla spelare loggas ut automatiskt.

Efter en stund slungas båda karaktärerna vi fått lära känna in till spelets plaza, vilket då är spawnpunkten. Här blir de bemötta av alla andra spelarna som är något panikslagna.
Efter att tag dyker skaparen (Kayaba Akihiko) upp i spelet i form av en stor vålnad som brer ut sig över himmelen.

Till karaktärernas förödelse avslöjar han att det inte är ett bugg som sker, utan att det är en feature i själva spelet, det är inte meningen att man ska kunna logga ut eller lämna spelet på något sätt. Skulle någon utifrån försöka ta av konsolen från spelaren så skulle det få en förödande konsekvens. Personen skulle nämligen i så fall få en chock från konsolen som går direkt in i hjärnan och på så sätt avsluta dennas personens liv. Hittills innan utannonserandet så har totalt 231 personer dött jorden runt tack vare att någon i deras bekantskap har slitit av dom konsolen, vilket han visar upp så att alla ska ta den faktan på allvar.

Men inte bara det, dör man i själva spelet så återstår samma konsekvens så det enda sättet att hålla sig vid liv är att klara av spelets alla hundra nivåer utan att dö.

Karaktärerna blir åter igen tvångsteleporterade till en annan del av byn. Nu har utseendet på deras karaktärer helt förändrats och personerna ser nu exakt ut som de gör i verkligheten, tack vare att Nerve Gear har förmågan att skanna av ens kropp.

Och nu är det för var och en att klara sig på egen hand.

-----
Serien rekommenderas starkt till varenda person som har lirat ett MMORPG, även om anime kanske inte riktigt är ens grej. Väldigt bra gjord serie som drar upp allt som har med ett riktigt MMORPG att göra, partys, guilder, skills, loot, PVP and so on och besvarar alla stereotyper av spelare som vistas i dessa spel.

Jag var lite skeptisk till serien själv då jag tyckte att öppningssekvensen gjorde att serien såg ut som alla andra serier i princip som alla andra. Nu har serien varit ute i några månader och jag bestämde mig för att titta åtminstone ett avsnitt, vilket var ett bra beslut!

Det är en serie som vi alltid velat se egentligen. Något man tänkt som liten eller drömt om, att få vara i ett spel som om det skulle vara verklighet. Jag själv har drömt drömmar om att familjen förflyttas in i Diablo 2 världen och dör man där så dör man även i verkligheten m.m vilket är i praktiskt taget helt samma sak som den här serien :) Jag skulle inte säga att SAO når upp till att bli bland titlarna i min topplista, men det är förfasiken en jävligt rolig upplevelse ändå! Desto mer involverad man har varit i genren desto bättre.

Jag själv har varit en game master, beta tester (med 100, 1000pers som limit), guild leader för en av dom största guilderna m.m. Även PK:at och blivit PK:ad i spel där det har stora konsekvenser, man förlorar levels, sina föremål och dylikt vilket kan verkligen kan förstöra folks dagar.

Med det sagt så bör ni åtminstone kolla ett eller två avsnitt, ge serien en chans!!

Räddar Östermalmare I The Last Guy. Kom Hit Era Snobbjävlar! Twitter: _VodkaCitron_ 12/17/2011 - 08:32
GuZs bild

Personligen så tycker jag att serien är ren smörja, om än en smula underhållande av rent komiska skäl. Tycker dock att det är helt okej om folk tycker annorlunda.

Ett av seriens stora problem är det rent bedrövliga upplägget som gör att hela serien tappar fokus och förnuft. Istället för att visa berättelsen som den var strukturerad i böckerna så ordnar de saker och ting i kronologisk ordning, antagligen för att man skall få sig en hum om hur saker och ting fungerar och bekanta sig med miljöerna. Felet är att dessa tidiga delar endast består av osammanhängande sidoberättelser, som förutsätter att man redan bekantat sig med huvudpersonerna och känner sympati för deras situation.

Istället kastar de sig rakt in i meningslösa sidospår och förväntar sig att jag skall bry mig när Kirito går runt och hjälper småtjejer med vardagliga problem. Att de sedan försöker sälja in honom som någon slags inåtvänd person som har svårt att skapa band samtidigt som jag precis sett honom bete sig HELT ANNORLUNDA än hur de beskriver bryter ner honom som karaktär istället för att bygga upp honom. Detta händer liksom bara några episoder in i serien när karaktärsuppbyggande är allt.

Ett annat, för mig minst lika stort problem är den pinsamma regin och alla förbannade klichéer. Inser att detta är något utav en smaksak och flera av delarna jag stört mig infernaliskt på kanske andra, som mest kollar för ren underhållning, inte ens lägger märke till. Jag skall dock vara rak: Jag har inte känt mig så förödmjukad som tittare sedan jag såg Guilty Crown.

VodkaCitrons bild

Jo, jag förstår att du tycker så, speciellt om du nu har läst mangan. Men för mig så är det just klichéerna och faktumet att det rör sig om ett mmorpg som gör serien så intressant för mig! Hade allt varit en vanlig fantasivärld så hade jag inte velat se på serien och för mig räcker det faktiskt med att serien är så kort, 15 avsnitt hade varit acceptabelt! (Speciellt på de sättet det slutade där)

Kan förstå att vissa delar känns jobbiga, men jag har upplevt dom själv. Som att hjälpa den där lilla tjejen reviva sin pet, eller att de träffar på en flicka som är något helt annat än va de själv har trott.

Det känns lite som att jag fått en bit av min spelhistoria animerad vilket är riktigt häftigt!

Jag själv pallade inte mer än två avsnitt av Guilty förövrigt ^^

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.