Guitar Hero: Warriors of Rock

Recension - Xbox 360 - tis 5 oktober 2010, kl 09.18

Släppdatum: 2010-09-24    Genre: Musik
Utvecklare: Neversoft    Åldersgräns: 12+

Betyg: 2/5
"För varje steg framåt tar Neversoft två steg bakåt"

Lika väntat som att min lägenhet blir askall på vintern och lika oundvikligt som att The Avengers-filmen kommer bli kass på grund av Joss Whedon, är det återigen dags för ett nytt spel i Guitar Hero-serien. Guitar Hero: Warriors of Rock försöker ta serien tillbaka till sina rötter med en tydligare inriktning på renodlad rock med tillhörande hårdrockande handling. På pappret i alla fall för som sig bör med den här serien är repetition av gammal skåpmat det man kan förvänta sig.

Det stora dragplåstret den här gången är ett quest-läge som för första gången ger oss en redig berättelse i serien. Problemet är dock att den är mer eller mindre icke-existerande och allt babbel från Gene ”Snubben med tungan” Simmons om någon best som måste förgöras av gitarrister är taskigt skriven och tillför ingenting till spelet. Upplägget på detta läge liknar dessutom de karriärlägen vi sett i tidigare delar med den skillnaden att karaktärerna står i fokus och att de har olika förmågor som kan uppgraderas. Förmågor som i slutändan inte gör spelet särskilt annorlunda.

Det absolut viktigaste med spelet blir därför dess låtlista som är en salig blandning mellan rediga rockklassiker och strunt som inte har något i serien att göra. Varför jättar som Megadeth, Black Sabbath, Pantera och Slayer har att göra med Sum 41, Nickelback och Linkin Park är för mig en gåta. Det hela blir inte bättre av att låtar som dessa är väldigt tråkiga att spela och med så många bra låtar på listan är det jobbigt att behöva vada igenom en hel del skit. Det ska dock tilläggas att många av de bästa låtarna i spelet dessutom är några av de bästa Guitar Hero hittills upplevt. Att REMs ”Losing My Religion” och The Cures ”Fascination Street” skulle vara så underhållande kunde jag aldrig tro, och Metallicas tolkning av Paranoid tillsammans med Ozzy Osbourne står som några av de låtar jag har haft roligast med i något av spelen.

Guitar Hero: Warriors of Rock är tyvärr ett spel som visar hur lite Neversoft och Activision förstår sig på vad det egentligen är som är fel med spelserien. Nog för att låtlistan har en hel del bra låtar och att det är en stor del av vad som gör serien till vad den är, så kan inte den kreativa autopiloten fylleköra och tro att det kommer att hålla. Att det nya quest-läget inte heller tillför något utan snarare gör det svårare att få uppleva det låtar man vill spela gör det till ett sämre alternativ än tidigare. Spelmässigt är det lika finslipat som alltid men att trycka på färgade knappar på en plastgitarr i takt med musik förlorar snabbt sitt underhållningsvärde. Nästa gång vill jag se lite redig innovation, annars kan det vara dags att kasta in handduken.

En andra åsikt av Anders Brunlöf:

Jag har verbalt varit rätt hård mot Neversoft sedan de tog över utvecklingen av Guitar Hero-serien. Och detta också av en anledning, för med facit i hand så spelar de alltid på andra fiolen, om ens det. Medan Harmonix verkligen förstår hur ett musikspel borde se ut, innehålla och kännas så verkar Neversoft mest famla i mörkret. I och med Guitar Hero 5 vann de lite respekt, då det faktiskt kändes som studion försökt dra lärdom av sin storebror och spelet innehöll ett par riktigt underhållande spår.

Men i och med Guitar Hero: Warriors of Rock är denna känsla som bortblåst. Med en otroligt spretig och ojämn låtlista bevisar endast Neversoft det faktum som jag länge har anat - de är inte vidare bra på det de gör. Att de nu denna gång bakat in en mer handlingsfokuserad kampanj som känns totalt meningslös gör inte saken bättre. Och de ologiska notspåren fortsätter förarga mig. Aldrig känner jag att det jag gör med min plastgitarr hör ihop med det som händer och låter på skärmen. Faktum är att det här är bland de sämsta musikspel jag någonsin spelat och inte ens världens kanske bästa låt någonsin kan rädda det.

Betyg: 2/5

Ni no Kuni blir nog det spelet jag kommer lägga ner mest tid på i år. 01/21/2013 - 11:11
Ollebros bild

GH1 och 2 sedan kom det inga fler GH enligt mig.

Johan Eklunds bild

Att musikspelens storhetstid är förbi är det ju inget snack om. De kommer dock fortfarande att sälja bra till casualspelarna under en lång tid. Och de kräver sällan eller aldrig innovation. Tvärtom.

Carefaces bild

Ollebro skrev:

GH3 funkar men det var inte samma spel.
Tycker GH6 är okej oavsett. Det är inte det sämsta som finns iaf.
Du har förmodligen inte spelat GH:Aerosmith, GHWT eller GH5.

Ollebros bild

Careface skrev:
GH3 funkar men det var inte samma spel.

exakt, det var inte samma spel, det var så jääävla awesome men det var inte samma spel. klart det GH jag spelade mest då 1 och 2 inte släpptes till ps3.

Carefaces bild

Ollebro skrev:
exakt, det var inte samma spel, det var så jääävla awesome men det var inte samma spel. klart det GH jag spelade mest då 1 och 2 inte släpptes till ps3.

Ballbuster att spela GH på ps3 ^^

Kletets bild

Finfina recensioner, båda två!

Och Ander, nu gjorde du mig nyfiken, vilken är världens kanske bästa låt någonsin? 0:)

Anders Brunlöfs bild

Kletet skrev:
Och Ander, nu gjorde du mig nyfiken, vilken är världens kanske bästa låt någonsin?

Såklart ;)

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.