PETA ger sig på Nintendo

Nyhet - Multi - mån 14 november 2011, kl 21.59

PETA (The People for Ethical Treatment of Animals) är en amerikansk
intresseorganisation som verkar för djurens rättigheter, som nu lagt ögonen på Nintendo.

Anledningen är att företagets legendariska ikon Mario tydligtvis för ut budskapet om att det är helt okej att bära päls.

I Super Mario 3D Land, som släpptes i helgen, så är en av Marios många power-ups en Tanooki-dräkt som ger honom förmågan att glida längs skärmen efter ett hopp. Ja, ni vet. Tvättbjörnsdräkten. Dräkten i sig ser, för en normalt tänkande individ, mer ut som en kostymdräkt och inte som päls. Men, det tycker inte PETA som anser att spelet för ut ett felaktigt budskap till den spelande populationen.

"Tanooki kanske bara är en dräkt i Mariospelen, men i det verkliga livet är tanuki tvättbjörnshundar som flås levande för deras päls" enligt PETAs "Mario Kills Tanooki"-hemsida. "Genom att bära Tanooki så är budskapet Mario för ut att det är okej att bära päls"

På nyss nämnda hemsida finns ett spel där man som spelare kan byta roller med Mario och alltså själv axla rollen som en blodig och hudflängd tanuki som jagar Mario i hans välkända värld, med blod droppande från hans dräkt.

Det här är inte första gången PETA reagerar på tv-spel. I slutet av 2010 skapade organisationen en parodi av Super Meat Boy som gick under namnet Super Tofu Boy. En karaktär som Team Meat med all sin humor valde att programmera in som en spelbar karaktär i Super Meat Boy.

33014 november, 2011 - 21:04
Det spelas Skyrim! 11/14/2011 - 22:22
Starfighter Johanssons bild

Jag har länge misstänkt att PETA inte gör sånt här för att de allvarligt menar vad de säger, utan för att de följer devisen "all uppmärksamhet är bra uppmärksamhet". Jag som ändå är vegan (och alltså inte ser deras grundtanke som främmande) kan inte relatera till deras utspel på senare år ur ett seriöst perspektiv och förstår att det snarare brer på om samhällets fördomar om oss - men samtidigt kan jag inte förneka att de fått uppmärksamhet och ändå sått en del frön till alternativt tänkande.

HerrOlssons bild

Klart vi ska bära päls, vi står ju högst i näringskedjan!

Joakim Wigholms bild

HerrOlsson skrev:
Klart vi ska bära päls, vi står ju högst i näringskedjan!

:bigsmile:

Starfighter Johansson skrev:
"all uppmärksamhet är bra uppmärksamhet"

Mjo, så är det nog i det här fallet.... men den här uppmärksamheten gynnar inte organisationen bland folk som äter djur. Det blir bara töntigt och missriktat.

Wh1spYs bild

Tack för påminnelsen om päls! Måste springa och köpa en illa kvickt, börjar ju bli kallt ute nu! :bigsmile:

Starfighter Johanssons bild

Joakim Wigholm skrev:
Det blir bara töntigt och missriktat.

Ja, jo. Jag håller med. Men ju töntigare det blir desto fler kommer att skälla ut dom vilket i sin tur för fram PETA som organisation till ännu fler som förut inte hört om det. Visst, då kan man ju tänka att "det spelar väl ingen roll hur många som hör om en sån organisation - ägnar den sig åt sånt här trams är den ju från vettet" men då har man ändå fått människor att i alla fall tänka på behandlandet av djur. Vanligtvis genererar det väl kommentarer av olika ironisk grad såsom vi ser till och med här ovanför, men poängen med uppmärksamhetssökande är väl inte att omvända alla utan några.

Jag inser att det är hal is jag står på nu, men jag förtydligar för säkerhets skull att jag inte försvarar PETA, jag försöker bara förstå dom.

Joakim Wigholms bild

Starfighter Johansson skrev:
jag försöker bara förstå dom.

Det är en bra inställning du har där. Jag försöker dela den så ofta jag förmår, och visst - konceptet branding har jag full förståelse för men att desperat hoppa på vilken svag association som helst för gratis PR är en marknadsföringsform som har en del inbyggda nackdelar. Den största är att man blir klassificerad som ett troll, för det är precis vad PETA gör nu: trollar.

När man snackar om PETA ska man aldrig glömma att det är en organisation som drar in 30 miljoner dollar om året, majoriteten privata donationer från godhjärtade husdjursägare, men i stället för att investera pengarna i genomtänkta saker så lägger man pengarna på att döda djur (2,200 under 2010 - samma år adopterade man bort 44 stycken, resten avlivades) och på propagandastunts, som den här.

PETA = Avskräde.

Sebastian Magnussons bild

Nintendo har för övrigt svarat PETA nu:

"Mario often takes the appearance of certain animals and objects in his games. These have included a frog, a penguin, a balloon and even a metallic version of himself. These lighthearted and whimsical transformations give Mario different abilities and make his games fun to play. The different forms that Mario takes make no statement beyond the games themselves."

(well, d'oh)

UfU__Xs bild

Sebastian Magnusson skrev:
"fun"

*ljudet av tusentals uppslagsverk som öppnas och googlingar som görs av PETA-medlemmar*

Starfighter Johanssons bild

Joakim: Ja, det låter verkligen som att de är det. Jag har aldrig kritiskt granskat PETA eftersom att jag inte haft anledning förut (brukar ignorera deras påhitt) men jag blir ytterst nyfiken på om det kanske finns någon dokumentär (kalla fakta/insider/dokument inifrån-style) som plockar isär PETA.. På senare år har de ju definitivt gått helt bananas.

Sebastian: Bra av Nintendo att inte alls nappa på tramset tycker jag. Det går ju verkligen inte att föra en seriös diskussion på de givna premisserna.

Joakim Wigholms bild

Starfighter Johansson skrev:
finns någon dokumentär

Det bör ju finnas någon bra dokumentär där ute, men det är ingenting jag har någon koll på. Däremot kan du läsa lite här: http://www.petakillsanimals.com/article_detail.cfm?article=134
[i]

Starfighter Johanssons bild

Joakim Wigholm skrev:
petakillsanimals

Vilka intressen författaren till den texten hade var alldeles för uppenbara för att jag skulle kunna ta till mig den på ett bra sätt. Jag tror däremot att jag ska dansa ut på google i eftermiddag och se vad jag kan hitta för kul kvällsunderhållning. :)

Joakim Wigholms bild

Starfighter Johansson skrev:
Vilka intressen författaren till den texten hade var alldeles för uppenbar

:bigsmile:

VodkaCitrons bild

South.Park.S08E08

Joakim Wigholms bild

VodkaCitron skrev:

South.Park.S08E08

Douche and Turd!

Joakim Wigholms bild

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.