Självmordsfabrik förbjuder självmord för sina anställda

Nyhet - Multi - lör 7 maj 2011, kl 18.06

Foxconn är världens största tillverkare av komponenter med nästan en miljon anställda och levererar sina produkter till företag som Microsoft, Apple, Dell, Asus, Intel med flera. Efter förra årets självmordsvåg på fabriken har anställda tvingats skriva på ett kontrakt där de lovar att inte begå självmord.

Fjorton anställda tog livet av sig under 2010 på grund av horribla arbetsförhållanden, och många fler anses antingen överlevt självmordförsök alternativt blivit hindrade av andra anställda, vid fabrikerna i Chengdu och Shenzen, Kina.

Anledningen till det minst sagt dödliga missnöjet ska vara på grund av urusla arbetsförhållanden. Det rapporteras om 12-timmars långa arbetspass utan uppehåll, sex dagar i veckan, ståendes vid löpband där det är förbjudet att tala med- och le mot varandra. Vid högtryck tvingas arbetarna till ständig övertid - upp till hundra timmar på en månad.

Anställda delar sovsal med upp till tjugofyra andra individer, och majoriteten har som mest råd med att åka hem och hälsa på sina familjer en gång om året.

Foxconns ledning tillbakavisar uppgifter om att det skulle vara arbetsförhållandena som ligger till grund för självmorden, utan menar på att arbetarna tar livet av sig för att deras familjer ska få ekonomisk kompensation. Det avtal företagets anställda nu tvingats skriva på förbjuder inte bara självmord, utan även om de nu tar sitt liv så ska deras anhöriga endast få ansöka om minsta tänkbara lagliga kompensation för det.

Grundlönen för en anställd ligger på mellan 1200:- till 2000:- kronor, en lön som tydligen knappt går att leva på.

Foxconn rapporterade samtidigt en vinst på 36 miljarder svenska kronor föregående budgetår.

Det spelas Skyrim! 11/14/2011 - 22:22
Andreas Ljungströms bild

Sjukt. :tard:

Joakim Wigholms bild

Ja. Det gör lite ont i själen.

Ollebros bild

Helvete människor lever i. De är mer eller mindre robotar.

Make.Senses bild

Innan ni börjar gnälla för mycket.
Visst, det var självmord på Foxcon, men det arbetar även 420.000 personer där.
(Det inkluderar saker såsom brandkår, städare, butikspersonal, vakter, liksom, allt)
Foxcons fabrik i Shenzen ÄR en stad. Visst, runt 20 personer tog självmord, men liksom,
i en stad på nästan en halv miljon är det alltid någon som är självmordsbenägen.

Ni tror inte det händer en hel del självmord i Göteborg t.ex? (Nu är visserligen Göteborg mycket större, men ändå)

Och lönen, visst, det är förjävligt, men tro inte att det är bättre på någon annan fabrik.
Gizmodo postade f.ö. några artiklar om Foxcons fabrik i Shenzhen när självmorden precis hade hänt.

Ta och läs igen detta och se bilderna:

http://gizmodo.com/#!5678732/exclusive-look-where-the-workers-who-made-your-iphone-sleep-at-night

http://gizmodo.com/#!5679706/exclusive-look-living-at-foxconn

Sen har man lite mindre positiva saker såsom detta:

http://gizmodo.com/#!5542527/undercover-report-from-foxconns-hell-factory

Men fortfarande är det inte sämre än någon annan stans i Kina, jag tror till och Foxcon är bättre på vissa aspekter. Visst är det inte bra enligt våra Svenska mått, men med den kinesiska standarden så skulle jag säga att det ändå är rätt hyffsat.

Sen är det tragiskt att de ska behöva ta till sådana här saker, men fortfarande, nästan en halv miljon arbetare, skulle man titta på självmordsstatistik tror jag inte Foxcon skulle sticka ut särskilt. Det är bara det att det råkar gå bra för Apple, och de köper sina grejer från Foxcon.

Kletets bild

Fasen vad hemskt.

Joakim Wigholms bild

Var gnälls det? Att vi konstaterar och tar avstånd från omänskliga arbetsförhållanden kan knappast klassificeras som gnäll.

Det står till och med i inledningen till en av länkarna: "There's no doubt about it. The Foxconn suicides were caused by job stress"

Att det ser sämre ut på andra platser gör det ändå inte okej. Vad är det för en jävla inställning?

Fuzzys bild

Tur att de inte går postal ivf... skulle ha decimerat Kinas befolkning rätt ordentligt... fast det kanske skulle tvinga företagen att skärpa sig, av rent ekonomiska skäl.

De här arbetardistrikten känns som de som växte upp bl.a. runt oljekällor i USA. Typiska kryphål för att komma runt det faktum att slavhandeln nyligen avskaffats, medan kapitalistens människoskyn hela tiden varit densamma dvs det självklara i att människor är kapital i form av arbetskraft och inget mer.

Försämringen i Kina beror väl på de ökande klyftorna - priserna går upp men inte minimilönerna... och risken för olyckor lär ju bli enorm när folk pressas att jobba typ 18 timmar om dygnet... som om det inte vore nog med bristande arbetsmiljösäkerhet som det är...

VodkaCitrons bild

Inget direkt ovanligt att självmord sker i Asien. Men vafan är det där för sjukt kontrakt 0.0 Men sen antar jag redan att det är "olagligt" att ta självmord. Vilket i sin tur är lika sjukt. "Om du dör, då jävlar kommer du få livstid i fängelse". "så ska deras anhöriga endast få ansöka om minsta tänkbara lagliga kompensation för det." Är iaf väldigt bra, så inte folket blir lika uppmanade till att ta sina liv.

Undrar hur buddisterna tacklar det där eftersom de tror på återfödelse XD Om en sådan person tar självmord, låser de in en nyfödd kattunge då? Eller nej, eftersom personen var ond och trotsade lagar, så måste de ju låsa in en sten.

Ultra har lika vrickade åsikter som vanligt XD Man kan fasen inte jämföra Sverige med Asien. De har t.o.m ett varningsmeddelande specifikt åt folket som hoppar framför tåg i Japan, eftersom det är så vanligt och hör till vardagen.

De tar inte självmord som vi svenskar "min fru lämnade mig, jag är tjock, jag är emo, jag har inga vänner". Utan de måste studera och arbeta som djur för att ens kunna leva + de har förmodligen hög press ifrån släktingar även.

I Sverige behöver man aldrig tänka på pengar eftersom vårt samhälle är byggt så. Har du barn och förlorar jobbet så kommer inte familjen svälta ihjäl utan man har andra medel.

"Om vi levar som vi gör, kommer inte min sjuka syster få någon behandling för sin sjukdom. Även jag och mina andra syskon + föräldrar kommer bli hemlösa och svälta ihjäl. Men om jag gör självmord så kanske de åtminstone kan leva vidare så slipper vi allihopa försvinna"

Loijfen_s bild

Fan vad sjukt!

Strafers bild

Va?

Fattar ingenting? Vadå självmordsfabrik?

Joakim Wigholms bild

Foxconn har varit på tapeten under andra halvan av 2010 på grund av att arbetarna begår självmord p.g.a urusla arbetsförhållande.

Anledning till att jag inte bara skriver "Foxconn förbjuder" så använde jag mig av termen "självmordsfabrik" - eftersom fabriken de facto alstrar självmord.

På Foxconn tillverkar man teknikkomponenter. Ett teknikföretag, mao.

Ollebros bild

Make.Sense skrev:
Ni tror inte det händer en hel del självmord i Göteborg t.ex? (Nu är visserligen Göteborg mycket större, men ändå)

Nej. Hela västragötaland hade 13 självmord 2008 tex.

Om jävla Kina kunde varit lite humana och förbjuda arbetsdagar längre än 8 timmar inklusive 1 timma rast och högst 40 timmars arbetsveckor med sisådär 50kr i timmen kan jag lova att de där självmorden slutar direkt.

Joakim Wigholms bild

Ollebro skrev:
Om jävla Kina kunde varit lite humana och förbjuda arbetsdagar längre än 8 timmar inklusive 1 timma rast och högst 40 timmars arbetsveckor med sisådär 50kr i timmen kan jag lova att de där självmorden slutar direkt.

Så är det. Men, storföretagen måste ju öka på aktievärdet och då är arbetarnas förhållanden sekundära.

HybridTheWombats bild

Var det någon som, efter att ha läst detta, tog "avstånd" från sina Asus komponenter, stängde av sin iPod, bytte till linux och stängde sin Dell för gott?

Media kallar på sina internetriddare och kräver ändring, men förmodligen kommer majoriteten/så gott som alla inte sträcka sig längre än en kommentar på något forum. Heck, många skriver den säkert via sin iPhone/motsvarande.
Ju mer västvärlden konsumerar ju högre blir trycket på fabrikerna. :p

Rent statistiskt sticker inte Foxconn ut något speciellt, dom har det t.o.m bättre. Så man skulle kunna säga att det finns dom som har det sämre.

Hur många tycker inte köttindustrin är brutal medans dom ponerar över en BigMac eller Cheese-burgare?

Joakim Wigholms bild

HybridTheWombat skrev:
ar det någon som, efter att ha läst detta, tog "avstånd" från sina Asus komponenter, stängde av sin iPod, bytte till linux och stängde sin Dell för gott?

Människor lever i sina bubblor, och det är nog ingenting vi direkt kan ändra på. Däremot är det viktigt att upplysa folk om att vi antagligen har att vänta oss ungefär samma sak, även i det här landet, med hänsyn till globaliseringen. Det lär vara det enda argumentet folk faktiskt kan relatera till.

"Ja, du hatar ditt jobb, men tänk hur mycket du kommer att hata det om 15 år, när arbetstiden ligger på tolv timmar, sex dagar i veckan, för en tredjedel av din lön - och det samtidigt som du får betala dina egna sjukhuskostnader och dina barns skolgång"

HybridTheWombats bild

Joakim Wigholm skrev:
Människor lever i sina bubblor, och det är nog ingenting vi direkt kan ändra på.

Media får det att låta som många självmord.
Foxconn har, vad, 800,000 som arbetar där? 300,000 i en av fabrikerna.

Enligt WHO ligger självmorden på 14 per 100,000 invåndare/år. Så Foxconn's 'självmordsepedemi' är faktiskt lägre om man kollar på landet överlag. Om man istället tänker på arbetsförhållandet istället för att lägga tyngt på självmord som faktiskt inte sticker ut alls i det stora hela så vore det en annan femma. Men media har för vana att plinta ner missledande skit enbart för att smutsa ner Foxconn i detta fall.

France Telecom, någon?

Joakim Wigholms bild

HybridTheWombat skrev:
Om man istället tänker på arbetsförhållandet istället för att lägga tyngt på självmord som faktiskt inte sticker ut alls i det stora hela så vore det en annan femma.

Nackdelen är att folk inte reagerar om man enbart påtalar arbetsförhållanden. Är det något vi vet om sedan barnsben är det att vi ska ha dåligt samvete för att vi har det så bra. Men, så länge vi kan konsumera och leva i våra "fria bubblor" så bryr vi oss inte. Att folk däremot tar livet av sig på grund av odrägliga arbetsförhållande är däremot någonting som höjer på ögonbrynen. Men, jag förstår vad du menar.

HybridTheWombats bild

Joakim Wigholm skrev:
Nackdelen är att folk inte reagerar om man enbart påtalar arbetsförhållanden.

Det visar att folk överlag är ignorant.
Att jaga uppmärksamhet genom att lägga upp fakta tagen ur sin helhet för uppmärksamhet är fel. Medier idag är riktigt duktig på det.

Joakim Wigholms bild

HybridTheWombat skrev:
Medier idag är riktigt duktig på det.

Idag och idag... det är väl ett genomgående tema hos media att ta saker ur sitt sammanhang, och så har det väl alltid varit? Därefter handlar det ju om vilket perspektiv man väljer att ta när man skriver en nyhet - och media är ju, till sin essens, ute efter att påverka vad man tycker och tänker.

HybridTheWombats bild

Joakim Wigholm skrev:
Idag och idag...

Generellt vore väl ett bättre ordval från min sida.

Charles Murray säger det bäst med:

"Widespread statistical illiteracy... is cause for immediate concern because none of us, no matter how thorough our training, has the time to assess the data independently on every topic. We all have to rely on the quality of information we get from the media-and, as of today, that quality is terrible."

:beer:

Joakim Wigholms bild

:beer:

HerrOlssons bild

Det värsta av allt är att man tänker "fan va hemskt, fyfan!", Sen går man och startat xboxet, startar nåt spel sen tänker man inte mer på det.. Om man ändå bröstade upp sig och försökte göra något åt eländet...

KidCactuss bild

Trodde en stund att jag råkat klicka mig till Aftonbladet...

Joakim Wigholms bild

KidCactus skrev:
Trodde en stund att jag råkat klicka mig till Aftonbladet...

Äh, kom igen.. en lustig ordformulering, inget annat.

Fuzzys bild

Självmordsstatistik är inte tillförlitlig till att börja med. Så skit samma.

Däremot vore det ju ganska absurdt att läsa i sitt anställningskontrakt hur man förbinder sig att inte vara eller bli självmordsbenägen. Känns inte helt pedagogiskt på något vänster. Då har du nog inte hamnat på Googolplex eller vad nu Googles resort till arbetsplats heter...

Wh1spYs bild

KidCactus skrev:
Trodde en stund att jag råkat klicka mig till Aftonbladet...

:bigsmile:

Okänds bild

Kina är och förblir Kina. Idioter.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.