Skillpod diskuterar zombie-trenden

Nyhet - Multi - fre 29 oktober 2010, kl 14.30

Nästa veckas avsnitt av Skillpod kommer handla om de levande döda och hur de kommit att bli en av de mest återanvända varelserna i spelens värld. Andreas Ljungström, Lars Jensen och ytterligare en redaktionsmedlem kommer analysera fenomenet.

Vi uppmanar förstås också våra lyssnare att delta i diskussionen på valfritt sätt. Vilket är det bästa zombie-spelet och varför? Hur kommer det sig att dessa monster är så populära i spel? Exempelvis genom att kommentera nedan, posta ett inlägg i vår forumtråd eller genom att maila oss på skillpod@skillpoint.se.

Den som verkligen vill ställa panelen mot väggen kan också göra det genom att lämna ett meddelande i vår röstbrevlåda, via att ringa upp användaren skillpoint_swe på Skype.

Switch-peppen är hög! 10/25/2016 - 14:59
Hadirajans bild

Zombies känns lite som det perfekta offren, ingen har någon direkt känslomässig koppling till dem, ingen bryr sig om dem, det kan komma i enorma mängder och bryr sig inte om de lever(eller.. vad man nu kallar det för dem...) eller dör(igen?)

Det man glömmer är väl att zombies än gång var människor också och jag saknar lite den porträtteringen i spel.. Ta Dawn of the dead filmen till exempel(den nya) där en kille inte vill ha ihjäl sin fru även hon blivit zombie för att hon i hans ögon fortfarande är hans fru... spel tenderar till att inte utforska det på samma sätt känns det som..

För att återkomma till varför folk gillar dem så är det väl för att de kan å ena sidan vara enormt skräckinjagande, hungriga stora skaror som bara vill ha ihjäl spelaren till varje pris.. Men å andra sidan vara enormt komiska(t ex Plant vs Zombies osv...)
Det är helt enkelt det perfekta offren oavsett om det gäller skjutning eller en form av lyteskomik..

Vargavakas bild

Jag har hört klagomål om "den nya zombietrenden" från lite olika håll bland spelare. Själv tycker jag att zombies som koncept är så starkt och har så mycket att erbjuda att det står bortom kritik. Zombies representerar en väldigt instinktiv form av skräck i människan som djur. Själva grejen med zombies är att de ifrågasätter vad mänsklighet är, deras beteende är ren instinkt och finns potentiellt i oss allihopa. Alla riktigt bra zombieberättelser spelar även in på detta, ofta med resultatet att de överlevande visar sig vara lika brutala och farliga som zombierna.

Själva implementeringen i spel är däremot en annan femma. Många spel utnyttjar inte alls potentialen i zombies som fenomen utan nöjer sig att använda dem som rörliga måltavlor (vilket Hadiradjan beskriver bra). Och visst, de funkar riktigt bra som måltavlor. Lite som skelett i fantasy hack n slash. Så här på rak arm kan jag inte komma på många spel utnyttjar potentialen i att faktiskt berätta en historia med zombies. Det skulle kanske vara Dead Rising men jag har inte spelat DR tillräckligt för att kunna ge ett definitivt utlåtande.

Mitt favoritzombiespel är L4D-serien, men det är mest för att det är ett jävligt tight actionspel. Andra värdiga kandidater är Resident Evil 1 & 4 (lite gränsfall på RE4 men kör i vind) samt PvZ. Om jag breddar mig till andra media och ser till de bästa historierna skulle jag nog köra på (och här låter jag som en gammal grammofonplatta) The Walking Dead och 28 Days Later. Walking Dead gör Romeros klassiska zombies bättre än Romero själv och 28 Days Later är det bästa exemplet på snabbare zombies (samt än allmänt tight film).

VodkaCitrons bild

Älskar skräck och skräckspel. Men nää just zombisar har gått över styr. Sen har inte spelen fångat den där läskiga atmosvären. Utan det är pang pang döda zombisar, spruta blod. Mer fps beriktigat. Ska det vara zombisar i ett spel, så ska det även finnas med annat ifrån monstervärlden. Sen kan dom gärna skipa FPS, det är inte läskigt att döda zombisar med pistolvapen till att börja med. I Resident Evil funkar det, men det är inte så att det kommer 50zombisar springandes som man dödar på ett skot med enkelhet, utan det är trånga korridorer och enstaka zombisar som man måste ta död på, vilket tar mycket längre att göra än vad det gör i tex L4D/Dead rising.

När de gäller railshooters, så har det inte heller kommit något vidare zombiespel sen House of the Dead 2, enligt mig.

Favoriter är helt klart House Of The Dead 1 & 2 + Resident Evil serien. Sen finns det även andra spel som lyckas, men där är det inte så mycket fokus på just zombisar, utan det finns andra varelser också :)

Jobbigt när saker kommer i vågor. Får gärna vara utspritt. När vampyrerna och zombisarna har svalnat av, så kommer man istället sitta och längta efter nya.

HerrOlssons bild

Vem mår inte bra av att få ut sina agressioner genom att plöja ner våg efter våg av blodtörstiga nazizombies med en browning?

UfU__Xs bild

Jag har egentligen ingenting emot zombies men jag tycker mer om dinosaurusar.
Hur kommer det sig att dinosaurusar inte är så populära i spel? I alla fall inte numera. :O

Fuzzys bild

En märklig sak är väl att det inte finns något riktigt zombiespel med öppen värld, så vitt jag vet ivf. Hade varit grymt om vi snackade väldigt stor yta, långa ödsliga vägar där man inte vet om man då och då stöter på zombies eller potentiella allierade. Roadmovie-stilen helt enkelt. Typ Romero blandad med Stephen King.

Gustav Granlunds bild

UfU__X skrev:
Hur kommer det sig att dinosaurusar inte är så populära i spel?

För att inget spel lyckas toppa detta.

Fuzzy skrev:
En märklig sak är väl att det inte finns något riktigt zombiespel med öppen värld, så vitt jag vet ivf

Då kan du gotta dig åt Red Dead Redemption: Undead Nightmare. :)

Fuzzys bild

Gustav Granlund skrev:
Då kan du gotta dig åt Red Dead Redemption: Undead Nightmare. :)
Tänkte på det, men det är ju bara en expansion, och zombies i den miljön känns ju smått malplacerat. Men jag ger mig nog på den ändå så snart jag spelat ut RDR.

Gustav Granlunds bild

Fuzzy skrev:
zombies i den miljön känns ju smått malplacerat. Men jag ger mig nog på den ändå så snart jag spelat ut RDR.

Detta lär tas upp i podcasten och recension kommer nästa vecka signerad your truly. Det enda jag kan säga är att jag inte riktigt håller med dig på den punkten. ;)

shifts bild

bästa avsnittet hittils!

ni säger att INGET spel med zombies som extra fiender är bra. Men jag själv gillar mycket att köta zombies i half life serien.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.