Tioårig flicka i Sundsvall vill stoppa våldsamma dataspel

Nyhet - Multi - tors 12 augusti 2010, kl 12.05

My Andersson Falke, 10 år från Sundsvall, tycker att barn under 18 år inte ska få köpa våldsamma tv-spel. Hon är så engagerad i frågan att hon skrev till regeringen för att försöka få ett stopp på "krigarspel" som hennes brorsor spelar. En skärpning av PEGI-gränserna helt enkelt. My fick inte bara svar från regeringen utan blev även uppmärksammad i både Sundsvalls Tidning och P4.


Utdrag från My:s brev till regeringen samt svar:

"Kära Regeringen i Stockholm.

Barn under 18 år spelar för mycket krigarspel. Tro mig, jag vet, jag har tre stycken brorsor som köper krigarspel (för barn över 18 år). De gör att barnen leker kriga-döda ute (VARJE DAG). Sen blir dom vuxna och tänker sig inte för. Snälla, tänk, stoppa krigarspel. Se till att barn under 18 år inte får köpa utan en vuxens närvaro och tillstånd. Mer kanske ni inte kan göra."

Svaret från Statsrådsberedningens brevenhet:

"När det gäller åldersgränser för dataspel bestäms de av ett system som heter PEGI, Pan European Game Information. De finns fem åldersgränser, 3 år, 7 år, 12 år, 16 och 18 år. Men dessa gränser är inte lagstadgade, utan de är endast rekommendationer. Därför är det viktigt att föräldrar själva sätter gränser och tar ansvar för vilka spel deras barn spelar."

Skillpoint.se:s erfarenhet är dock att butikerna idag ofta är bra på att följa åldergränserna och att problemet först och främst ligger i föräldrar som väljer att "köpa ut" spel till minderåriga barn.

Har säkrat åretväxten av gamers med sonen Adam 12/23/2011 - 13:48
Sebastian Magnussons bild

Trodde först nyheten handlade om dig, Sofia!

Sofia Hårds bild

Sebastian Magnusson skrev:
Trodde först nyheten handlade om dig, Sofia!

|(

KidCactuss bild

Hm, jag vet inte om jag tycker att det där känns författat av en tioåring...

Lars Jensens bild

KidCactus skrev:
Hm, jag vet inte om jag tycker att det där känns författat av en tioåring...

Tänkte på det också. Framför allt alla bisatser.

UfU__Xs bild

KidCactus skrev:
Hm, jag vet inte om jag tycker att det där känns författat av en tioåring...

Men så heter hon ju också My Andersson Falke och då kan man ju inte vara vilken svensson som helst. Låter som att hon skulle kunna bli en finfin kulturtant att skördas av P1 om hon får växa till sig några år.

TTVs bild

Sebastian Magnusson skrev:
Trodde först nyheten handlade om dig, Sofia!

Oh no you didn't! :D

VodkaCitrons bild

Psykbryt?

Kära Regeringen i Stockholm.
Ni bör stoppa gulligull spel, det gör så att ALLA tjejer leker med hästar och växer senare upp till att djurplågare i typen tidelag, för de förstår inte skillnaden på djur och människor när de blir vuxna.

~Sunne sex o hajvt år

Men seriöst, rekommendations ålder är enough. Det har ingen påverkan på folks psyken att leka med pistoler och svärd som liten. Isåfall skulle väll 80% av alla vuxna män vara seriemördare och 80% av alla kvinnor skulle jobba som barnmorskor eftersom de lekt med dockor o joxx.

Dock har man aldrig fått leka med svärd eller pistoler som liten, så kanske man får lust att prova ;) Vilket det kommer sluta med i samhället, bann på skräckfilmer, softairguns och våldsamma inslag. Vilket provocerar folk till att testa på riktiga saker, för det är enda sättet för dom själva att hålla ett vapen, se blod eller upptäcka vad skräck är för något.

Kan man inte få något av det man gillar så försöker man ju återskapa det själv.

Sofia Hårds bild

Thörn skrev:
Oh no you didn't

Sådär lagom otaktiskt med tanke på att det är jag som har koll på var hotell + allt i Köln ligger. Sebastian "lokalsinnelös" Magnusson kanske kommer bort nästa vecka om han inte sköter sig >)

TTVs bild

:bigsmile:

Så man bäddar får man ligga, så att säga!

Johan Perssons bild

"Hej, vi är ett par oansvariga och dåligt pålästa föräldrar som under flera års tid köpt ut våldsamma tvspel till våra barn. Nu har vi fått höra av faster Sigrid att det är farligt och kan leda till att man börjar knarka, stannar i växten och går med i Al-quaida. Därför låter vi vår lillgamla dotter författa ett hårt regisserat brev till regeringen för att två våra händer och få lite schysst uppmärksamhet i lokalpressen. Det ser ju så bra ut på föräldramötena sedan."

Jag spräckte precis en ven i pannan...

Alexanders bild

Sebastian Magnusson skrev:
Trodde först nyheten handlade om dig, Sofia!


:bigsmile:
Sofia Hård skrev:
Sådär lagom otaktiskt med tanke på att det är jag som har koll på var hotell + allt i Köln ligger. Sebastian "lokalsinnelös" Magnusson kanske kommer bort nästa vecka om han inte sköter sig

:D

Mists bild

Vilket mesigt, fånigt, fjantigt fjanteri. Jag är trött på sånt här.

MythDarKs bild

KidCactus skrev:
Hm, jag vet inte om jag tycker att det där känns författat av en tioåring...

Då borde du se inslaget från nyheterna. Hon verkar veta vad hon säger.

Men det är ärligt talat helt och hållet upp till föräldrarna att avgöra om de vill tillåta sina barn att spela ett spel som har en högre rekommendationsålder.
Sedan även bestämma om de ska få spela den typen av spel i en begränsad mängd.

Jompas bild

Språkligt känns det knappast som nå't från en tioåring, nä. Själva idén, däremot... Jag har aldrig förstått grejen med att då och då ge så mycket uppmärksamhet åt trams som barn slänger ur sig.

Naturlazers bild
KidCactuss bild

Men fy vilken jobbig unge. Varför passade de inte på att ställa nån fråga till föräldrarna angående sonens spelande?

Fuzzys bild

Såg inslagen, och inte så att jag har något emot barn och känner för att slå dem i ansiktet... eller för den del föräldrar som inte VILL hänga med i den digitala utvecklingen... det är fan ingen ursäkt att man är 30-40+ och neo-/teknofob lixom... bruksanvisningen är faktiskt inte skriven på gregiska och vänder sig inte till teknokrater.

Arseniks bild

Tänk vad trevligt det vore med åldersgräns på Live. Mmmm...

Det skulle komma hem poliser till föräldrar med små skrikiga skitungar och slå föräldrarna i ansiktet med en bräda. Mmmm

First person shooter Fanboys bild

Bara för att dina bröder spelar det och leker det varje dag betyder det inte att alla andra gör det. Jag (+ online kompisar) spelar för att kunna kommunicera med personer under spel som endast handlar om taktik, Till exempel Battlefield: Battlefield är ett spel som endast handlar om taktik,lagarbete och krigsföring. Jag ser ingen anledning med att spela spel för att döda, döda och döda.

Det roliga är då att låsa upp nya ägodelar (Vapen, "powerups", kläder, fordons "powerups" t.ex IR FLARES för att undvika målsökande missiler.) , se sig själv ranka upp på online leaderboards, gå upp i level etc etc.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.