American Truck Simulator

Recension - PC - fre 29 januari 2016, kl 12.53

Släppdatum: 2016-03-03    Genre: Simulator
Utvecklare: SCS Software    Åldersgräns:

Betyg: 2/5
"En barskrapad och orättvis upplevelse"

Grattis världen! Euro Truck Simulator 2 har fått en sadistisk lillebror.

Om du älskar GTA så är förmodligen SCS Softwares spelserie med lastbilssimulatorer ingenting för dig. American Truck Simulator, liksom dess föregångare, går ut på att köra långsamt, försiktigt och jättelångt medan monotona landskap svischar förbi. En enda leverans kan ta allt mellan 20 minuter och 2 timmar av ens liv och varenda litet trafikbrott står spelaren dyrt. Belöningen för väl utförda uppdrag är erfarenhetspoäng som gör att du levlar och kan låsa upp nya förmågor (OBS! Inga superkrafter) samt pengar som efter en halv livstid kan investeras i utbyggda garage, nya lastbilar och anställda som tjänar pengar åt en så att man slipper köra lika mycket själv.

American Truck Simulator står och faller med spelarens intresse för lastbilar. För den gravt lastbilsintresserade är de verkliga lastbilsmodellerna och det realistiska växelsystemet som att skåda in i himmelriket. För oss andra är det ett otyg som står i vägen för vad som hade kunnat vara ett ganska roligt management-spel. Trots mitt ointresse för allt vad motordrivna fordon heter så spenderade jag över 20 timmar i Euro Truck Simulator 2 och byggde upp en imponerande lastbilspark med garage i Prag, London, Bergen, Trelleborg och många andra exotiska platser. Jag hade rentav ganska roligt när jag drog in tillräckligt mycket pengar för att köpa den dyraste lastbilen på marknaden och lacka den skrikrosa och när jag fick levla upp mina anställdas förmågor. Men jag avskydde nästan varenda minut på autobahn.

American Truck Simulator är väldigt likt sin föregångare. Både menyer, design och spelsystem är identiska. Den stora nyheten är att märken som Volvo, DAF och Renault är utbytta mot Peterbilt och Kenworth och att de gröna europeiska åkrarna och alpernas snöklädda bergstoppar är utbytta mot brunbeige öken. Och härmed kommer vi in på det första stora problemet med American Truck Simulator: det är betydligt snålare än sina föregångare.

I Euro Truck Simulator 2 ingick följande länder i baspaketet: Österrike, Belgien, Tjeckien, Frankrike, Tyskland, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Polen, Slovakien, Schweiz, England, Wales och Skottland.
I American Truck Simulatur 2 ingår: Kalifornien och Nevada. Arizona kommer att släppas som gratis expansion inom kort, men resten av delstaterna kommer - förstås - att släppas i olika DLC-paket som kommer att kosta extra.

Det andra stora problemet, som tyvärr gör spelet nästintill ospelbart, är att böterna är cirka 10 gånger så höga som i föregångaren. Tidigare när en bil körde in i ens släp bakifrån fick man böta 1200 kr. Redan det var oerhört drygt, men i American Truck Simulator har böterna höjts till 12000 kr, vilket i princip motsvarar hela inkomsten för de inledande jobben.

Bortsett från några nya landmärken som Golden Gate-bron och Las Vegas är American Truck Simulator sämre än sin föregångare på alla sätt. Landskapen är tråkigare, städerna fulare, antalet lastbilsmärken och destinationer färre och svårighetsgraden betydligt högre. Dessutom är det nästan ofattbart snålt att bara tre av de 50 amerikanska delstaterna ingår gratis i spelet.

Med Euro Truck Simulator 2 lyckades SCS Software att skapa något så ovanligt som ett lastbilsspel som inte krävde något lastbilsintresse. På den punkten misslyckas American Truck Simulator fullständigt.

Mina bästa tips för en något mindre frustrerande Truck Simulator-upplevelse:

* I Options kan du välja att stänga av bilens hastighetsbegränsning. Plötsligt kan du köra i 130 istället för 90!
* Landsvägar har aldrig fartkameror. Du kan spara enormt mycket speltid när du kör 130 på en 70-väg.
* Så fort du har fått anställda kan du tjäna pengar medan du sover. Som mest kan du sova tre gånger à nio timmar i sträck. Därefter måste du utföra ett uppdrag innan du kan sova igen. Välj det kortaste uppdrag du kan hitta, sedan kan du sova 27 timmar till. Under tiden drar dina anställda in pengar åt dig. Med denna metod minimerar du den tid du måste tillbringa på vägarna.
* Placera din bil precis på mittlinjen så att du upptar två körfält. På så vis vågar inte bilar köra om dig och risken att bli påkörd minskar.
* Sakta aldrig ner i korsningar utan trafikljus - det förlorar du alldeles för mycket tid på. Öka istället farten och tuta från ca 500 meter före korsningen tills dess att du är förbi den.
* När du märker att du är på väg att krocka - stäng av spelet fort! När du startar det igen står bilen still där du senast avslutade spelet.
* Kör nattetid. Det är färre fiender, ursäkta, trafikanter ute då.
* Stäng av spelets hemska musik. Du kan lägga in dina egna låtar och spela dem i bilstereon alternativt lyssna på de inkluderade digitalradiostationerna. Min favorit är en polsk kanal med gubbar som diskuterar saker, kanske politik?

Euro Truck Simulator 2 12/04/2015 - 11:18
The Grim Comedians bild

Fett. Älskar simulatorskräp. :bigsmile: Tack för recensionen.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.