Among The Sleep

Recension - PC - tis 3 juni 2014, kl 15.14

Släppdatum: 2014-05-29    Genre: Skräck
Utvecklare: Krillbite Studio    Åldersgräns:

Betyg: 3/5
"En spännande men flyktig natt"

Among The Sleep är här, Krillbites bebisskräck som blev framgångsrikt backad på Kickstarter och fick ordentligt med publicitet genom en av PewDiePies videor. Min största farhåga innan jag körde igång spelet var att det hela skulle kännas mer som en plojgrej än något som faktiskt gynnade stämningen. Oroade jag mig i onödan? Jag tror jag får börja från början.

Jag sitter i en barnstol och blir matad med födelsedagstårta. Helt plötsligt ringer det på dörren och mamma går för att öppna. En kort dialog äger rum och även om jag inte hör allting glasklart framgår det tydligt att det är en oönskad gäst. Jag får en knut i magen. Mamma kommer tillslut tillbaka och med sig har hon en stor present som naturligtvis är till mig. I den ligger Teddy, ett helt vanligt mjukisdjur som i mina bebisögon både kan tala och gå. På kvällen när mamma släckt klättrar jag ur min spjälsäng och beger mig tillsammans med Teddy ut på äventyr. Ganska snart upptäcker jag att mamma är försvunnen, och sökandet kan börja.

Det slår mig direkt hur obehagligt det är att se världen ur ett helt annat perspektiv, de allra mest vardagliga prylarna ser mystiska ut och jag vet inte om det är ett medvetet drag från utvecklarna eller om det är jag som ser i syne men teckningar, objekt och skuggor ser ut att vara något helt annat innan jag tagit mig en närmare titt. Teddy tröstar mig och säger att om jag kramar honom känns det bättre. Han skiner bokstavligt talat upp när jag kramar honom så han är verkligen en tröstande ljusglimt. Och det behövs, för snart börjar saker och ting bli hotfulla på riktigt.

Just när jag står och betraktar en egendomligt placerad bokhylla flimrar det till i periferin. Jag kikar fram runt kanten och får syn på en liten bäck. "Aha" tänker jag, "det måste varit ljuset som speglades i vattenytan." Men så dyker svart hår upp ur djupet. Två lysande ögon. Varelsen är minst fyra gånger så lång som jag själv och börjar gå med bestämda steg mot mig. Instinktivt springer jag och gömmer mig under ett bord. Jag vet inte varför jag gör det, jag har ju sedan länge insett att bord är urusla gömställen. Kanske har jag redan anammat bebistemat mer än vad jag anar. Monstervarelsen har försvunnit, så jag kryper fram och fortsätter mitt sökande efter ledtrådar som ska leda mig till mamma. Miljöerna börjar sakta men säkert strössla ut lite illabådande detaljer som till exempel tomma glasflaskor. Jag välter en av dem. En dov röst ryter något obegripligt i rummet bredvid och innan jag vet ordet av sitter jag gömd bakom en skåpslucka, kramar stenhårt mitt gosedjur och håller desperat andan.

På det viset gör Krillbite en fullträff. Det är ett mycket allvarligt tema de valt att arbeta med och de får till många saker precis rätt, jag var många gånger riktigt ängslig. Men jag tycker kanske att de inte knyter ihop säcken särskilt bra. Ämnet skulle kunna ha utforskats ännu mer och spelets pusselelement skulle kunna haft mer utmaning och variation. Det är läskigt på sina håll, till och med mer än vissa delar ur Frictional Games spelserie som man uppenbarligen hämtat inspiration från, framför allt med det smått unika perspektivet och viljan att hantera kontroversiella ämnen men det finns helt enkelt för lite att bära med sig och för den delen även för lite att göra rent spelmässigt.

Jag rekommenderar verkligen att fans av skräckgenren tar sig en titt på Among the Sleep - men förväntar man sig en djup studie i traumatiska barndomar och ett rikt äventyrsspel med mycket utmaning så kommer man utan tvekan att bli besviken. Krillbite har hur som helst visat mig att de är ett par utvecklare att lägga på minnet och jag väntar spänt på deras nästa projekt.

Fruktstund! 01/02/2014 - 16:00

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.