Darkest Hour: A Hearts of Iron Game

Recension - PC - fre 15 april 2011, kl 08.51

Släppdatum: 2011-04-05    Genre: Strategi
Utvecklare: Darkest Hour Team    Åldersgräns:

Betyg: 4/5
"Världens näst bästa Hearts of Iron-spel"

Det känns inte helt orättvist att klassa Paradox spel som avgrundsdjupa. De har gjort sig kända som kungarna av tung historisk strategi, delvis med sina kärnserier Hearts of Iron och Europa Universalis men också genom att ge ut många likartade titlar utvecklade av oberoende studior. Darkest Hour ligger nästan mitt emellan dessa två approacher. Det har sina rötter i ett gäng inbitna Hearts of Iron-fans som licenserat spelmotorn från Paradox med ambitionen att bygga ett bättre Hearts of Iron 2. Och det har de också lyckats med.

Den mest uppenbara förändringen är att man har ytterligare 40 år av historia att leka runt i - 1914 till 1964 istället för endast andra världskriget - men det finns otaliga ytterligare förbättringar bakom kulisserna som alla hjälper till att forma ett mer tilltalande spel. Särskilt diplomatin är betydligt mer intressant än i Hearts of Iron 2, och även AI:n känns som den fått sig en rejäl uppfräschning.

Darkest Hour är dock i grund och botten väldigt likt Hearts of Iron 2 och känns nästan som ett fristående expansionspaket. Det är mer än bara en mod, men man bör inte förvänta sig en radikalt annorlunda upplevelse. Hearts of Iron 2 var och är dock ett fantastiskt spel för alla historienördar så det behöver inte ses som något negativt, men man bör veta vad man ger sig in på. Med tanke på att Darkest Hour faktiskt är ett djupare och mer välpolerat spel än sin förlaga så heter det enda egentliga smolket i glädjebägaren Hearts of Iron 3.

På vissa plan kan Darkest Hour konkurrera med eller till och med bräcka Hearts of Iron 3, men det senares vassare presentation och - framförallt - vida smidigare användargränssnitt gör det ändå svårt att "gå tillbaka". Med ett pris på under hundralappen är Darkest Hour god valuta för pengarna och en bra inkörsport för den som varit nyfiken på serien, men skall man bara spela ett Hearts of Iron-spel så är ändå trean det jag föredrar.

Definitionen av glädje är försvinnande plattformar. 10/15/2013 - 16:30
HybridTheWombats bild

Hur kunde jag ha missat denna.
Tror allt det får bli en titt när jag som Sverige stampat klart I Finland i HOI3.

Lars Jensens bild

HoI är nog den enda Paradox-serie jag missat och många tycks hålla den högst. Själv tycker jag nog EU2 är bäst, men jag får nog ta och testa HoI3 märker jag.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.