Enslaved: Odyssey to the West

Recension - Playstation 3 - ons 27 oktober 2010, kl 08.32

Släppdatum: 2010-10-08    Genre: Action, Äventyr
Utvecklare: Ninja Theory    Åldersgräns: 16+

Betyg: 3/5
"Ett varierat äventyr med hjärtat på rätta stället"

Säga vad man vill om kvalitén på Heavenly Sword men det visade i alla fall Ninja Theorys vilja – att försöka göra spel så filmiska som möjligt. Skådespeleriet var väl på sina håll godkänt och manuset hade en hel del skönhetsfläckar, men ansiktsanimationerna var i en klass för sig. Med Enslaved visar de återigen att det är här deras kvalitéer ligger, förutom att de även denna gång visar att de kan göra ett spel som matchar den trevliga handlingen och estetiken.

Handlingen är tämligen tunn i grunden och kretsar kring det omaka paret Monkey och Trip som tvingas samarbeta för att ta Trip till sitt hemläger. Civilisationen har nämligen gått under och Monkey har fått ett huvudband som tar livet av honom om Trip skulle falla offer för alla de robotar som nu styr världen. Utvecklarna har tagit hjälp av Andy Serkis som gör ett riktigt bra jobb i sin roll som Monkey. Ansiktsanimationerna ger karaktärerna liv på ett sätt som få andra spel klarar och manuset, skrivet av Alex Garland, blir aldrig påfrestande eller dålig, även om det inte heller håller jättehög klass.

Monkey är ett väldigt intressant namn och ironin i det hela är underhållande tragisk. Enslaved apar efter populära spelserier så mycket att det plockar löss och kastar avföring på förbipasserande. Plattformshoppandet och pusslen påminner en hel del om Tomb Raider medan striderna för tankarna till Beyond Good & Evil och God of War. Detta är inte nödvändigtvis någon negativt då spelet lyckas utföra samtliga element på ett bra sätt även om det inte heller lyckas ge det någon unik knorr. Plattformshoppandet rör sig framåt i ett högt tempo med lagom utmanande pussel och variation, samtidigt som svårighetsgraden inte heller förstör då det mer eller mindre är omöjligt att dö av ett fall. Striderna är spektakulära händelser och ger helt rätt känsla, komplett med våldsamma animationer. De är ett välbehövligt avbrott från allt hoppande, och Ninja Theory har gjort ett bra jobb med tempot i spelet. När man precis har lärt sig att avsky hoppande kastas man snabbt in i en strid med skogstokiga mekaniska monster. När det inte räcker till är det dags att tackla en boss eller ta en tur med Monkeys svävarskiva. Det är varierat och framför allt kul.

När den fina estetiska presentationen och de spektakulära striderna tystnat blir det dock uppenbart att Enslaved, trots sina bra kvalitéer inte är mycket mer än ett popcornspel – ett bra spel att uppleva lite flyktigt i väntan på något viktigare. Det är definitivt ett bra spel, men dess brist på att skapa en egen identitet kan inte Andy Serkis skådespelartalanger hjälpa hur mycket Ninja Theory än försöker.

Ni no Kuni blir nog det spelet jag kommer lägga ner mest tid på i år. 01/21/2013 - 11:11
Und3rtak3rs bild

hoho nej det här var skrämmande.
spelet är snarare en 5/5 och det är lustigt hur det här och castlevania vår likartat betyg, när enslaved är bättra på alla vis :p
också lite kul att layton ligger på första sidan med 4 i betyg ^^

Gustav Granlunds bild

Und3rtak3r skrev:
spelet är snarare en 5/5 och det är lustigt hur det här och castlevania vår likartat betyg, när enslaved är bättra på alla vis

Det är det härliga med recensioner! Subjektivitet är gött. ;)

Johan Eklunds bild

Hade Sofia recenserat tror jag betyget hade hamnat på en två. Hon var inte imponerad alls vad jag förstod.

spanjoars bild

Jag hade gett spelet 1/5. Helt ärligt.

Mathias Novaks bild

Vad skönt att nästan kunna hålla med Gustav. Att Ninja Theory är mästare på att skapa fantastiska världar, karaktärer och en ljuv presentation råder det ingen tvekan om. Men Enslaved är likt Heavenly Sword, en spelteknisk katastrof. Att nya Devil May Cry ligger i deras händer gör mig illa till mods.

Und3rtak3rs bild

Enslaved är en spelteknisk masterpiece jämte t.ex. castlevnia och bayonetta(som jag vet att sisnämda gillar Novak iaf).

Gustav Granlund skrev:

Det är det härliga med recensioner! Subjektivitet är gött. ;)

ja de kan ju inte bli bättre ;P

Johan Eklund skrev:
Hade Sofia recenserat tror jag betyget hade hamnat på en två. Hon var inte imponerad alls vad jag förstod

ja hon har väl rätt att tycka vad hon vill, men hon har fel ;)

Ollebros bild

känns bra att veta att både NHL och FIFA tydligen är bättre spel än detta. :tired:

Vargavakas bild

Ifall demot är något så när representativt spelar Enslaved inte alls i samma liga som Bayonetta, Castlevania har jag ingen aning om. Enslaved kändes (i det som det bjöds på) väldigt basic rent spelmässigt.

Men visst, det ser tillräckligt mysigt ut för att vara värt en genomspelning. För min del blir det nog när jag hittar det i reabackarna.

KidCactuss bild

Jag gillar helt klart Enslaved. Enkla spel med simpel spelmekanik är tydligen min grej nu för tiden, jag tycker att det är trevligt att skutta omkring på snitslade banor.

Kletets bild

Det må ha varit lite väl simpelt på sina ställen, man samspelet mellan de två karaktärerna fick mig att, med glädje, spela vidare. :)

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.