Hamlet or the Last Game without MMORPG Features, Shaders and Product Placement

Recension - PC - sön 29 december 2013, kl 19.26

Släppdatum: 2010-04-08    Genre: Peka-klicka
Utvecklare: mif2000    Åldersgräns:

Betyg: 4/5
"Litet och välgjort peka-klicka äventyr med Shakespearetema"

Ibland kan man göra fynd när man rotar runt på Steams julrea. Spelet, med en av spelvärldens längsta titlar, är skapat av den ryske indieutvecklaren mif2000 och är, som titel antyder, inspirerat av William Shakespeares klassiker Hamlet.

Spelet är ett renodlat peka-klicka-äventyr där man spelar som The Hero, en gullig liten glödlampsförsedd filur, som på uppdrag av Hamlet skall rädda dennes kärleksintresse Ofelia. Spelupplägget baseras på banor där diverse objekt i omgivningen skall klickas på i en bestämd ordning för att man skall kunna avansera, men pusslen är alltid logiska och går att lista ut även om vissa är lite klurigare än andra. Det finns även bossar - med livmätare - som på fascinerande och fyndigt vis besegras med nyss nämnda peka-klicka-mekanik. Inkluderande av bossar känns fräscht och innovativt och jobbar starkt till spelets fördel.

Förutom referenser till Hamlet finns även några andra roliga och fyndiga referenser. Exempelvis är en sektion på ett mycket finurligt sätt baserat på barnboksserien Where's Waldo. Och det gäller även att ha lite koll på mer eller mindre vardagliga företeelser, som exempelvis hur man skriver olika smileys.

Hamlet the Last Game påminner mycket om det lilla svenska indiespelet Maziwa, både till utseende och spelmekanik, så gillar man det ena kan man med fördel prova det andra. Jag skaffade spelet enbart baserat på att det hade en intressant titel, och jag blev positivt överaskad. Spelet är underhållande, genomtänkt och känns mycket välgjort i sin enkelhet.

Dess enda egentliga nackdel är att det är väldigt kort. Beroende på hur snabbtänkt man är kan det lätt klaras på en timme. Men på frågan om att vara eller inte vara är svaret ändå givet. Hamlet or the Last Game without MMORPG Features, Shaders and Product Placement skola vara.

ÄLSKAR DRAGON'S DOGMA!!! 07/06/2012 - 22:34
Åsa Modéns bild

Och för den som är intresserad finns spelet fram till 2 januari 2014 på Steamrea för en dryg tia så värt att ge ett försök om man gillar genren. Läs mer här.

Och om man är inresserad av det liknande spelet Maziwa som nämndes i recensionen, finns det att spela gratis här.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.