Miasmata

Recension - PC - mån 8 april 2013, kl 15.37

Släppdatum: 2012-11-28    Genre: Survival
Utvecklare: IonFX    Åldersgräns:

Betyg: 5/5
"Världens bästa förstapersonsbotaniker!"

Fågelkvittret drunknar i ljudet av vågor som kluckar mot stenar. Robert Hughes öppnar sakta ögonen och blir bländad av solen som strålar genom lövverket ner över det glittrande vattnet. Var är han? Vad är det som har hänt?

Bredvid honom ligger en skeppsbruten eka som vittnar om en ursinnig storm. Vad som än hänt så är det i alla fall över nu, lugnet från den ljumna sommarbrisen sköljer över honom och de närliggande buskagen. En stig. Robert börjar sakta stappla framåt och finner ganska snart ett litet skjul. I den sparsmakat inredda byggnaden hittar han en lapp. Tecken på att det finns någon annan på ön! På andra sidan skjulet ligger en man i en pöl av sitt eget blod med en kniv djupt instucken i ryggen.

Robert är smittad av en sjukdom som torkar ut hans kropp, orsakar hög feber och i slutändan tar livet av honom om inte symtomen ständigt dämpas med hjälp av vätska och medicin. Detta blir således spelarens första och primära uppdrag - att utforska den främmande ön i jakten på olika växter att extrahera välgörande ämnen ur. Överallt på ön finns det små laboratorium utspridda där Robert, som tacksamt nog är en forskare, kan undersöka de olika växter man hittar. Eftersom det just finns små stugor, skjul och tält här och var förstår man ganska snabbt att ön inte alltid varit så här kusligt öde. Och eftersom många av noteringarna man hittar under resans gång är väldigt specifika i sin medicinska natur förstår man också att ön varit skådeplats för ett forskarteam, som tydligen gått ett ohyggligt öde till mötes.

Utmaningen i Miasmata är inte att forska fram ämnen och grubbla på spelets hemligheter, även om det till en början kan kännas så. Utmaningen ligger snarare i det som händer mellan de skrämmande insikterna och medicinska framstegen. Roberts sjukdom gör att han kan inte springa mer än några hundra meter i sträck utan att behöva stanna upp för att vila och dricka. Han behöver ständigt medicin för att inte insjukna och dö. Försöker han springa ner för en alldeles för brant backe eller råkar trampa fel uppe på en klippavsats så ramlar han, tappar allt han håller i händerna och blir mycket desorienterad. Vad händer om Robert befinner sig mitt ute i ingenstans när mörkret faller på? Hur ska han hitta tillbaka? Att lämna ett av skjulen utan att ha fyllt på förrådet av medicin och vatten är i nio fall av tio fullkomligt ödersdigert. Det är helt enkelt miljön i sig själv som är faran här. Det gäller att noga kartlägga sina upptäckter och framsteg, hålla koll på klockan och hela tiden stämma av sin färdriktning med kompass.

Ganska snart tornar ett olycksbådande molntäcke upp sig på himlavalvet. Solen går sakta i moln, vinden tilltar och fåglarna tystnar. Den tidigare så färgglada och inbjudande ön blir som förvandlad till en kall och ogästvänlig plats. Snålblåsten tränger igenom kläderna och de iskalla regndropparna får varenda fiber i Robert att söka skydd under täta trädkronor. Man får finna tröst i det lilla, det känns ju ändå rätt mysigt att sitta och vänta på bättre väder, även om det så klart är lite obehagligt med åskan.

Robert flåsar och stånkar. Det oändliga berget är trotsat och bakom honom ligger hala vassa klippor och längtar efter minsta snedsteg. Efter en stor slurk ur vattenflaskan återfår han lite utav sitt fokus och börjar nyfiket undersöka den nya platsen. Någonting måste ju växa här uppe. Mycket riktigt hittar han snart en underlig växt som han inte sett förut, han plockar på sig några stycken och antecknar sin upptäckt. Dunk dunk.

Dunk dunk. Vad fan var det? Dunk dunk, dunk dunk. Hjärtat slår hårdare och hårdare, paniken börjar sprida sig i kroppen och utmed ryggraden går en ilning som med ens skjuts rakt upp i reptilhjärnan. Du är iakttagen.

Miasmata är ett tvåmannaprojekt skapat av bröderna Bob och Joe Johnsson. Det tog dem fyra år att skapa spelet, helt från grunden med spelmotor och allt, och vad de visar upp är ett enastående sinne för atmosfär och hur man med enkla medel kan berätta långt mycket mer än den längsta roman. I den osannolika, men utsökta, kombinationen botanik och psykologi lägger bröderna Johnsson fram ett av de bästa spelen jag spelat på senare tid.

Det går att köpa spelet för småpengar både via Steam och GOG.com. Steam har rea på det med jämna mellanrum så där blir det nog billigast, men på GOG får man med en PDF-manual, soundtrack och så klart en DRM-fri installation.

En varning utfärdas angående trailern nedan, den innehåller i min mening milda spoilers - men ingenting som förstör upplevelsen.

Fruktstund! 01/02/2014 - 16:00
Orpons bild

Glad att du gillade det så mycket! Bra text!

Jag tycker att det är stundtals helt fantastiskt men hade gärna sluppit... ett visst orosmoment... Jag menar, man är redan döende på en öde ö. Det är spänning och stress nog för mig. Kan hända att du måste komma hit, rykta mitt skägg med silkesborste och mata mig med mandelmassa för att jag ska våga ta mig genom det här spelet.

Starfighter Johanssons bild

Orpon skrev:
Kan hända att du måste komma hit, rykta mitt skägg med silkesborste och mata mig med mandelmassa

Detta är något jag kan tänka mig att göra.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.