Silent Hill HD Collection

Recension - Multi - tors 12 april 2012, kl 15.40

Släppdatum: 2012-03-20    Genre: Survival horror
Utvecklare: Team Silent, Hijinx Studios    Åldersgräns: 18+

Betyg: 5/5
"Kulmen av skräckgenrens vassaste serie på en skiva!"

Oj, i vilken ände ska jag börja? Det finns två aspekter jag måste ta hänsyn till när jag ska recensera Silent Hill HD Collection, hur spelen står sig idag och hur samlingen är omhändertagen. Vi kan ta och titta på respektive del i serien först.

Silent Hill 2 är berättelsen om änklingen James Sunderland som fått ett brev från sin avlidna fru. Hon väntar på honom på deras “speciella plats” i Silent Hill. Handlingsmässigt är det allt jag tänker avslöja. James resa in i den psykologiska skärseld som utgör seriens andra del är på alla vis överlägset alla andra skräckspel som gjorts. Någonsin. Det finns inga som helst ljusglimtar i den vansinnesfärd som utgör hans sökande och den djuplodande symboliken i precis allt man stöter på är hisnande. Lägg därtill sex olika slut beroende på hur man spelar och vi har ett mångfacetterat skräckspel som saknar motstycke.

Förändringarna man har ägnat sig åt i den här utgåvan består av finjusteringar på ljud och bild. Till att börja med har man alltså putsat till grafiken lite och lättat upp dimman eftersom man inte längre har samma tekniska begränsningar som i förra generationens konsoler. Detta har tyvärr medfört att lite av den klaustrofobiska stämningen avtar. Att man numer både kan skymta ofärdiga miljöer och upptäcka monster på längre avstånd går att jämföra med att tända lamporna under en skräckfilm. Det blir helt enkelt inte riktigt lika läskigt när man kan vara beredd några extra sekunder innan vissa konfrontationer. Utöver den grafiska ansiktslyftningen har man även spelat in nya röster och röstskådisarna gör ett bra jobb. De pratar med inlevelse och resultatet blir i mångt och mycket bättre än originalet, även om jag av personliga skäl så klart föredrar just originalet.

Silent Hill 3 är ett lika kompetent skräckspel som sin storebror men har på sina håll lite fler och större fiender - som alltså gör att det känns som en lite mer fartfylld utveckling på gott och ont. Här får vi följa en tjej som heter Heather, som till en början bara försöker ta sig hem från det köpcenter hon suttit och dagdrömt i. Men det visar sig ganska snart att hon inte är en helt vanlig tjej och även här börjar väggarna rosta och helvetet öppnar sig under fötterna på henne. Här hittar vi också nyinspelningar av rösterna men i detta fallet har vi inte möjligheten att välja de gamla, vilket kanske är lite synd, men som jag sa tidigare så är det bra insatser som inte lämnar något att önska, speciellt inte för de som inte spelat spelen tidigare.

Till skillnad från tvåan anknyter det här spelet till första delen i serien vilket alltså gör att man borde ha spelat den för att förstå olika detaljer fullt ut. Varför inte Silent Hill 1 inkluderades i den här samlingen är bortom mig. Visst, tvåan och trean representerar seriens absoluta kulmen men jag kan inte se någon vettig anledning att hoppa över ettan ändå.

Utöver det faktum att Silent Hill 2 här har välsignats med det extra spelläge som följde med specialutgåvan finns det inget som helst godis för fansen - vilket kan uppfattas som snålt om man är van vid påkostade samlarutgåvor. Därför blir helhetsintrycket av själva samlingen att den känns slarvig och nonchalant, man kunde ha gjort så mycket mer med två av historiens absolut bästa skräckspel än att bara slänga ihop dem på en skiva och börja kränga och jag börjar således fingra på fyran i betyg. Sedan inser jag att jag precis benämnt spelen som historiens bästa skräckspel och sätter full pott. Det här är två spel som ingen får missa, oavsett hur snålt inramade de är.

Fruktstund! 01/02/2014 - 16:00
VodkaCitrons bild

Bra! :) Planerat att köpa denna. Lär bli många HD samlingar innan man släpper PS3:an. Har bara spelat Origins vilket jag tyckte var "meh". Men jag hoppas och tror inte att det var seriens starkaste kort. Vill helt klart se runt om i Silent Hill universumet ytterligare :) Men jag tycker nog det är något dumt att det bara är 2:an och 3:an på skivan?

HD utvågor är ju också till för att nya ska få ta del av äldre serier som de missat. Så vart fasiken är 1:an? :p På den punkten var de nog lite snåla, tycker iaf jag. Metal Gear Collection har 3 titlar, samma gäller Devil May Cry, Splinter Cell, Prince of Persia and whatnot.

OhNoSpywares bild

Ettan går inte att uppdatera till "HD" på samma sätt som 2 och 3. Det skulle innebära rejält arbete och det tjänar de inte på på samma sätt som den här typen av uppdatering.
SH1 finns dock på PSN (men jag har för mig att det bara är amerikanska) så det är bara att köpa på om man är intresserad.
Lite synd att de inte bara slängt med en o-omgjord version, iaf till PS3, men folk skulle säkert klaga då med :p "det är inte HD, det är fuuuult" osv.

Trevlig recension, även om jag efter att ha läst texten verkligen inte tycker att det låter som en femma. Silent Hill 2 må vara det bästa skräckspelet som existerar, tillsammans med Fatal Frame-serien, men jag kan inte bortse från att det här verkar vara en usel portning. Om spelet inte har kvar sin täta dimma och om det går att "jämföra med att tända lamporna under en skräckfilm" kan jag inte acceptera det de gjort mot ett av mina favvospel.
Men jag ska inet säga för mycket innan jag spelat det själv. För jag lär väl skaffa det ur reabacken nån gång bara för cheevos och nya röster :p tills dess är jag helt nöjd med att spela mina PS2-versioner.

Starfighter Johanssons bild

Vodka: Origins var ju fantastiskt! :D Körde du på PSP, med hörlurar, i mörker?

OhNoSpyware: Portningen är inte usel (dimman är till exempel inte HELT frånvarande, hade jag inte hört om dimman i förväg hade jag nog aldrig tänkt på det alls), men väl snål vad gäller extrasaker. Så betyget ger jag spelen i sig snarare än själva portningen och jag anser definitivt att trean är en värdig efterföljare av tvåan och alltså också är värd en femma. :)

VodkaCitrons bild

Starfighter Johansson skrev:
Körde du på PSP, med hörlurar, i mörker?

Ja :( Var precis det jag gjorde. Men fick aldrig någon känsla för det. Var även första gången jag höll i en PSP. Så jag vart iaf skit skraj emot den första sjuksystern där, för jag visste inte vilken knapp man slog med. Vilket resulterade i att jag slängde ifrån mig konsolen :p

Men annars tyckte jag det kändes alldeles för repetitivt, det kommer monster för frekvent för att det ska kunna vara kusligt. Blev mest att man sprang fram och tillbaka och försökte undvika alla fiender.

Men jag tror och hoppas att dom tidigare titlarna passar mig mer. Jag tyckte trots att Silent Hill filmen var rätt creepy när man såg den på bio. Larmet som spelar där är ju riktigt obehagligt. Då vi har ett liknade larm som testas här i orten några gånger per år, som låter skit högt och nästan identiskt till det i filmen :p

Starfighter Johanssons bild

VodkaCitron skrev:
Då vi har ett liknade larm som testas här i orten några gånger per år, som låter skit högt och nästan identiskt till det i filmen

Du det låter ju helt fantastiskt! :D

OhNoSpywares bild

Starfighter Johansson skrev:
dimman är till exempel inte HELT frånvarande, hade jag inte hört om dimman i förväg hade jag nog aldrig tänkt på det alls

Jag såg en video på SH3 på 360, blev väldigt förvånad över den mesiga dimman och kollade sedan på en jämförelsevideo eftersom jag tänkte att "sådär såg FAN inte SH3 ut!". Det är rätt stor skillnad. Du skriver ju att det påverkar upplevelsen lika mycket som att tända lampan när man ser skräckis, så det måste ju påverkat dig? :p
Sen har jag, antagligen olikt dig, läst mycket om spelen på NeoGAF och andra ställen där många, många problem tas upp. Det verkar helt enkelt inte vara en bra portning. Men som sagt har jag inte spelat och det är bara uppfattningen jag fått från foruminlägg, videos och artiklar om saken :)
Säger inet att ditt betyg är fel, det är ju DITT betyg, men att jag skulle betygsatt annorlunda (betygsatt portningen, själva HD-paketet, inte spelen). :D

Starfighter Johanssons bild

Ja, det är klart att det säkerligen finns en hel del småfel som jag inte lade märke till, men frågan är hur stor vikt jag vill lägga vid saker jag missade. Jag tror att man kan nå i stort sett full stämning med de här versionerna, utöver just att man ser lite för långt (några extra meter rörde det sig oftast om, i alla fall som jag kunde notera). Sen är det klart att om man har tillgång till originalen så är de att föredra för de som vill ha saker EXAKT som det var tänkt från början, men så tycker jag i och för sig om alla återutgivningar/remakes/schmemakes. Jag skaffar dem bara om jag omöjligen kan få tag på originalen. :)

Wh1spYs bild

Euhm, denna remake (hd collection) var väl kraftigt strippad på ljus och övriga bildeffekter, den lider utan sjuka fps-drops har jag hört också. Gametrailers nämner nästan allt detta i sin review också.

Starfighter Johanssons bild

Wh1spY skrev:
sjuka fps-drops

Det var inget jag behövde klaga på kände jag. Värre är det med ett annat SH-spel som snart skrivs om... ;)

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.