Uncharted: The Nathan Drake Collection

Recension - Playstation 4 - tis 17 november 2015, kl 07.00

Släppdatum: 2015-10-07    Genre: Äventyr/action
Utvecklare: Naughty Dog    Åldersgräns: 16+

Betyg: 3/5
"Fartfyllda äventyr i späckad samling"

Uncharted-serien har onekligen blivit ett flaggskepp för Playstation-märket såväl som utvecklarna Naughty Dog, och gick i bräschen för vad som var möjligt på Playstation 3. Protagonisten Nathan Drake är den manliga versionen av Lara Croft, i en tid då Tomb Raider-serien och i viss mån äventyrsgenren stagnerade.

Samlingen har samtliga huvudspel på en skiva, Uncharted: Drake's Fortune, Uncharted 2: Among Thieves och Uncharted 3: Drake's Deception. Även om det är grafiskt upphottade versioner för Playstation 4 så skiljer sig de tre spelen rätt mycket åt. Det händer väldigt mycket på fyra år.

I första delen hamnar vår protagonist i sydamerikansk regnskog, i vad som börjar som en enkel expedition efter Drakes äventyrarsläkting Francis Drakes gamla kista, men som snart utmynnar i en vild jakt på guldstaden Eldorado. Journalist Elena Fisher och Victor Sullivan, en äldre mentor till Nathan Drake, följer också med på resan. Lönndörrar, pussel, mysterier och drama blandas med regelrätt pangpang i tredjeperson i samtliga spel i serien. Utan tvekan är Uncharted: Drake's Fortune det mest stela och repetetiva av de tre, men håller fortfarande hyfsat. Pussel- och klättringdelarna är det som skiner starkast, medan skjutandet av pirater är stundtals fånigt irriterande.

Många är gångerna då jag tagit mig ner i en grotta långt in i djungeln som ska vara orörd av mänsklig hand sedan hundratals år – för att bara någon minut in komma till vad jag förstår är en arena och vips så har utforskningen förvandlats till en eldvapenfight. Mot slutet blev dessa fighter tilltagande och det handlar hela tiden om att göra samma sak. Även tvåan och trean har lite arv av det här, men i mycket mindre skala tack och lov.

Naughty Dog lyckas hela tiden behålla matinékänslan genom serien, det påminner om klassiska äventyrsfilmer à la Indiana Jones. Tvåan utspelar sig delvis i Nepal med snö och is och trean har bland annat Syrien som huvudpunkt där miljöerna verkligen är otroligt välgjorda och vackra. De har också försökt göra huvudkaraktären Nathan Drake till en mänsklig äventyrare, genom att vara klantig och komma med dråpliga kommentarer. Vilket i ärlighetens namn gör honom mest snubbig och dryg, än jordnära och rolig. Han planerar äventyrsresor i världens alla hörn, men ids inte ens lära sig de enklaste fraserna för att kommunicera med befolkningen i de olika byarna han besöker. Han är så himla kåt på att hitta skatter att han utan att blinka dödar drivor med människor och river forntida byggnader i sin framfart. Och självklart den inneboende amerikanska stoltheten, att vara hjälte hela tiden trots att det innebär absurt dumma grejer som man slänger sig huvudstupa in i.

Nytt för Playstation 4-versionerna av spelen är ett läge som underlättar för den som inte tycker actiondelarna är särskilt roliga – explorer mode gör fienderna enklare men ger också en aim guide. För mer erfarna spelare finns också brutal difficulty, som låses upp efter svårighetsgraden crushing har klarats.
Mest intressant av de nya delarna är ett fotoläge, att närsomhelst kunna pausa allt och fästa kameran där man vill och knäppa en bild. Däremot känns det ofta onödigt låst och inte alls så lätthanterligt som man skulle önska. Av någon anledning får jag inte fotografera med mitt vapen draget, och zooma eller panorera görs i olika delar av menyn. Där märks det tydligt att saker lagts till i efterhand. Jag hoppas fotograferingsläget är en del redan från början i kommande fjärde delen i Uncharted-serien.

Sammanfattningsvis är det här en actionäventyrstrilogi som håller än idag, om än ettan som det svarta fåret, men det är långt över mediokert som många vill få det till. Ett minskat pangpang till förmån för fler klurigheter och en rimlig karaktärsutveckling vore önskvärt. Men visst finns suget efter att ge sig ut ännu en gång på nya äventyr!

Zoom zoom zoom! 01/13/2015 - 11:17

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.