Årets Spel 2013

Lista - Multi - fre 24 januari 2014, kl 02.01

Som vanligt har det stötts och blötts intill oändligheten och äntligen kan vi presentera en lista Skillpoint-redaktionen kan ställa sig bakom. Tydligt var att vi i år fått se både höga berg och djupa dalar och bergen var tacksamt nog fler än tio stycken. Dessvärre innebär det förstås att spel som verkligen förtjänat att vara med på listan ändå fick stryka på foten i slutändan. Men det är förstås en positiv sak att året totalt sett gett oss så många fantastiska spelupplevelser att välja mellan. Nog babblat! Här har ni, utan pardon, årets allra bästa spel enligt oss - samt några exklusiva specialutnämnelser.

1. The Legend of Zelda: A Link Between Worlds

Grattis till förstaplatsen Link, Zelda och Nintendo!
När den evigt grönklädde hjälten Link återvänder i den första regelrätta uppföljaren till det mest hajpade Zelda-spelet någonsin, A Link to the Past, gör han det med stor bravur. Här serveras vi inte bara nostalgi och innovation utan dessutom innehåller spelet några av de bästa grottorna och templen i ett Zelda-spel någonsin. Världen man reser runt i är stämningsmässigt perfekt med fantasifulla miljöer som ackompanjeras av ett fantastiskt soundtrack som blandar nytt och gammalt oerhört träffsäkert. A Link Between Worlds är lika klassiskt som modernt och den bästa bärbara delen i serien någonsin. Dess plats som årets bästa spel är därför enligt oss på Skillpoint meningslös att ifrågasätta.

2. The Last of Us
Naughty Dog vet hur man leverar action och bra handling. Deras sista bidrag till Playstation 3 tar upp människans moraliska dilemman när de ställs inför prövningar som handlar om liv och död. Med grafik som ger ögonen orgasmer, fantastiska karaktärsporträtt och välbalanserat gameplay är The Last of Us ett oförglömligt äventyr av absolut högsta klass. Ett spel som tveklöst hade platsat som årets bästa om inte konkurrensen hade varit så hård.

3. Year Walk
Svenska Year Walk är inte bara en upplevelse utöver det vanliga, det lyckas faktiskt med den berömvärda bedriften att sudda ut gränserna mellan berättande och traditionellt spelande. I grund och botten är Year Walk ett unikt pusselspel i förstapersonsperspektiv som lägger stort fokus på mystik och utforskande. Läskigt, atmosfäriskt och annorlunda, men framförallt helt unikt. Sa vi unikt? Year Walk är i alla fall godis, både för ögat och örat.

4. Bioshock Infinite
Bioshock erbjöd oss denna gång steampunk, kvantfysisk teori och existensiell fenomenologi i en spännande blandning i ett och samma spel. Att man filat på spelets handling minst lika mycket som på den bedårande vackra och fantasifulla världen råder det inga som helst tvivel om. Bioshock Infinite öser konstant grafiskt ögongodis över oss och den svävande staden Columbia känns både levande och imponerande. Det skadar inte att spelet är sjukt kul dessutom.

5. Tearaway
Tearaway är en alldeles speciell saga om en liten pappersperson som behöver spelarens hjälp för att ta sig fram. Det som gör spelet så väldigt speciellt är det sätt på vilket det suddar ut gränserna mellan spel och verklighet med sina origamiliknande pussel. Finurligt, krävande och lätt beroendeframkallande som det är imponerade detta innovativa spel på oss stort.

6. Assassin's Creed IV: Black Flag
På många sätt är Black Flag den bästa piratsimulator som gjorts hitintills. Det tar de bästa bitarna från Sid Meiers klassiker Pirates och blandar det med skön action och fasadklättrande äventyr i klassisk Assassin's Creed-anda. Det är så fantastiskt stämningsfullt att segla ut på ett öppet klarblått hav att vi drömmer oss bort och önskar vi var där på riktigt. En perfekt symbios mellan matiné-film och tv-spel med andra ord.

7. Grand Theft Auto V
Årets sannolikt mest kontroversiella spelsläpp kom förstås från utvecklarna Rockstar. Ingen är förvånad över lågvattenmärkena egentligen, men ingen är heller förvånad över att Rockstar än en gång levererar tajt och fräsch gameplay i sandlådemiljö. Enligt oss är det det absolut bästa spelet i sin genre vilket gör att dess plats på listan var självklar. Spelets enda brist är att det nästan vill provocera lite för mycket ibland.

8. Brothers: A Tale of Two Sons
Josef Fares första spel, Brothers: A Tale of Two Sons, är inte bara intressant ur ett speltekniskt perspektiv utan lika mycket en estetisk fullträff som en berättarmässig triumf. Det är en gripande berättelse om broderlig kärlek, ansvarstagande och saknad som håller spelaren fängslad. En medryckande historia som ger mersmak och förhoppningar om fler spel i samma stil och anda.

9. Tomb Raider
Efter att gång på gång blivit slagen på fingrarna av Naughty Dogs uppkomling Uncharted krävdes det en ordentlig reboot av spelserien för att rädda Lara Croft från budgethyllornas förbannelse. Tajt regisserade actionmoment drivs framåt av en engagerande handling och ett trovärdigt karaktärsporträtt på Lara i en klass vi aldrig fått se tidigare. Det är en behövlig nytändning vi hoppas håller i sig i spelserien framöver.

10. Pokemon X
Det är något speciellt med att se ens Pokémon i polygonform för första gången i huvudserien. Animationerna och gameplayet flyter så väl att det är en ren fröjd att ge sig ut och fånga olika Pokémon. Så väl nybörjaren som den mer erfarne Pokémon-tränaren kan få åtskilliga timmar med spelglädje. De nya momenten med megaevolution och superträning sätter en extra twist på den annars rätt likartade rollspelsserien.

HEDERSKATEGORIER

Årets bästa svenska spel: Year Walk

Årets intressantaste indiespel: Towerfall

Årets (och förra årets) mest förbisedda: Dragon's Dogma: Dark Arisen

Årets bästa äventyr: The Last of Us

Årets trevligaste multiplay: Co-bots

Årets mest tankvärda handling: Bioshock Infinite

Årets mest innovativa: Device 6

Årets mest oväntade: Brothers: A Tale of Two Sons

Årets absolut sämsta lir: Space Blaster: Lines

Årets mest pinsamma släpp: Alien Colonial Marines

Årets mest sexistiska spel: Grand Theft Auto V

Redaktionen på Skillpoint gillar spel. Sen gillar de att skriva om spel också. Vissa gillar även film. Men få gillar att få fyra fingrar avbitna av en jättestor dront med personlighetsklyvning. 10/13/2011 - 08:24
Nate Travellers bild

Bortsett från att Brothers och Tomb Raider ligger alldeles för långt ned på listan (de var min nummer tre och två) så tycker jag listan ser helt okej ut. Roligt med ett spelår som erbjudit många härligheter för oss spelare. :)

Johan Eklunds bild

Kul att du ger listan godkänt. För övrigt besvarade jag just din fråga i radio speltorsk som du ställde angånde Halloween-avsnittet. Sent ska syndaren vakna.

Själv tycker jag det är lite spännande att se när vi sammanställer året att det ju faktiskt varit många riktigt starka och bra titlar i år. Min egen subjektiva upplevelse innan var ju att det var lite svagt och glest, som jag skrev i min lista på spel ajg ser fram emot. Intressant hur man kan bli lurad av sitt eget subjektiva perspektiv ibland.

Starfighter Johanssons bild

Tomb Raider låg mycket högre upp innan Andreas protesterade, skyll på honom! ;)

Zatoishwans bild

Intressant och bra lista!
Jag måste dock tyvärr meddela att ni har fel då förra årets bästa spel var Ni No Kuni.
Men lycka till nästa år

Zatoishwans bild

Kul att Dragons Dogma får lite uppmärksamhet. Det ser inte så bra ut vid en snabb anblick, men om man ger det en chans är det ett väldigt trevligt spel som inte fått så mycket uppmärksamhet

Johan Eklunds bild

Åsa och Sebastian vurmar väldigt hårt för Dragon's Dogma. :)

Orpons bild

Ingen som fastnade för The Stanley Parable? Det var min favorittitel i år.

Starfighter Johanssons bild

O-diddy: Vet du, jag har fortfarande inte spelat det. :O Trots att jag skaffade det på beordran av dig.

Sebastian Magnussons bild

Orpon skrev:
Ingen som fastnade för The Stanley Parable? Det var min favorittitel i år.

Spelade det.

Gillade det.

Men det fångade mig inte så hårt som det gjort vissa andra tyvärr.

Zatoishwan skrev:
Kul att Dragons Dogma får lite uppmärksamhet. Det ser inte så bra ut vid en snabb anblick, men om man ger det en chans är det ett väldigt trevligt spel som inte fått så mycket uppmärksamhet

Ja, jag gillar't skarpt. Åsa är dock den största fantasten i redaktionen ;)

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.