Årets Spel 2014

Lista - Multi - mån 2 februari 2015, kl 10.01

Åsikterna går isär huruvida 2014 var ett starkt eller svagt spelår, men oavsett vilket har vi på Skillpoint inte haft några som helst problem att hitta kandidater till en årets spellista. Om något varit ett problem har det möjligen varit att faktiskt bestämma vilka tio spel som varit de allra bästa. Men vi på redaktionen har enats och här nedan finner ni 2014 års bästa spel enligt Skillpoint.se.

Sherlock Holmes: Crimes & Punishments
Genuin och genomtänkt kvalitet in i minsta detalj i kombination med ett omsorgsfullt utförande kan i slutändan inte generera något annat än ren perfektion, och det är just vad detta deckaräventyr är. För första gången ges spelare chansen att på allvar bli mästerdetektiven Sherlock Holmes med allt vad det innebär, och med introduktion av moralval och multipla slutsatser får spelet ett helt nytt djup. Excellent narrativ, grafik och röstskådespeleri bildar en fulländad helhet och en av årets allra starkaste spelupplevelser.

Dark Souls 2
Även om Dark Souls 2 inte alltid var särskilt roligt att spela, utan tvärtom själaslitande frustrerande, så utgör det ändå en av de absolut största spelupplevelserna 2014. En får lära om allt en trodde en visste om tålamod och metodik, och radikalt förändra sin syn på hur ett spel ska vara. Med gravallvarlig stämning och sammanbiten koncentration sitter man som på nålar under spelets gång - och kommer ut som en rikare människa på andra sidan.

Mario Kart 8
Mario Kart 8 har verkligen gett Wii U det lyft den behöver. Med Mario Kart 7 så överträffade Nintendo sig själva med det mest fartfyllda och roliga kartspelet någonsin, men det var till 3DS. Många tyckte det fattades den vänskapliga fighten som kan uppstå mellan vänner tillsammans i en spelsoffa. Den åttonde delen i serien tar verkligen ett stort skutt framåt med glasklar grafik som flyter mjukare än mjukglassen i Sweet Sweet Canyon och ett onlinemotstånd hårdare än vilken Thwomp som helst. Framför allt har tävlandet i Mario Kart 8 verkligen balanserats, men trots detta kan vem som helst ha kul med årets absolut bästa racingspel!

Hearthstone: Heroes of Warcraft
Det är nästan orättvist mot alla andra hur välpolerade Blizzards alla spel är, och Hearthstone är inget undantag. Det blandar djupet och de kittlande vändningarna från de allra bästa samlarkortspelen med en lättillgänglighet och rapphet som gör att man inte måste vara en skäggbeprydd no-lifer med guldbyxor för att kunna ta det till sitt hjärta. Oavsett om man har tio minuter eller tio timmar över så finns Hearthstone där och väntar.

The Evil Within
När upphovsmannen till Resident Evil tar revansch på genren, gör han det med råge. The Evil Within lyckas balansera gammalt och nytt på ett föredömligt sätt. Handlingen är härligt skruvad och läskig. Det är nästan så att man undrar om filmskaparen David Lynch haft ett finger med i manuset, så skruvat är det stundvis. Men spelet blir aldrig för abstrakt och håller uppe nyfikenheten och engagemanget ända till sista svettdroppen.

Hyrule Warriors
Tecmo Koei har förenat det bästa av två världar och skapat fanservice till hundra procent. Denna perfekta sammansmältning av de snabba taktiska striderna hos Dynasty Warriors med karaktärsgalleriet och de excellenta äventyrselementen i Zelda-serien, gör detta färgsprakande action-äventyr till en av de klarast lysande rupierna i det gångna årets skattkista.

Call of Duty: Advanced Warfare
Call of Duty fortsätter pumpas ut i iterationer på löpande band och överskrider med råge gränsen för vad som borde ses som parodi på sig självt, men lyckas ändå behålla kärnan i varenda del - att det är roligt att spela. Med en varierad kampanj samt en solid flerspelardel skapar sig Advanced Warfare en given plats i vardagsrummet och med introduceringen av exoskelett ges spelarna möjlighet att hoppa runt som galningar på de stackars kartorna. Call of Duty har aldrig varit mer fartfyllt. Har du funderat på att prova på så är tiden nu.

Bayonetta 2
Vissa spel är lätta att älska. I Bayonetta 2 är spelmekaniken alfa och omega, och man behöver inte sätta sig i rätt sinnesstämning eller grotta ned sig i bakgrundshistorien för att börja njuta. Tryck på en knapp, galna saker händer, änglar exploderar i en kaskad av blod. Upprepa. Och bakom fasaden av spektakulära actionsekvenser finns samma tajta kontroll och bråddjupa spelmekanik som Platinum Games gjort till sitt signum.

Alien: Isolation
Det har gjorts en uppsjö spel på Alien-licensen genom åren. Både i egna spel men även i olika crossovers som alla varit mer eller mindre lyckade. Gemensamt för de flesta är hursomhelst att de dragit sin mesta inspiration från i första hand den andra delen i filmserien. Men Alien: Isolation återvänder till rymdskräckens kärna. Inte bara i spelets handling utan även utformning har man försökt återskapa den atmosfär som gör att en film som Alien än idag framkallar kalla kårar hos oss. Det här är rymdskräck gjord på helt rätt sätt!

Watch Dogs
Watch Dogs var ett underhållande spel med en modern tolkning av hur mobilnät och säkerhetsbrister kan utnyttjas på allehanda vis. Där berättelsen kanske var i svagaste laget var det ändå fasligt roligt att utforska möjligheterna vår lilla mobiltelefon erbjöd och hacka oss in i olika system för att få det ständigt uppkopplade Chicago att jobba för oss. De olika onlinelägena bjöd på allt från vilda biljakter till lågmälda hackerattacker och höll oss underhållna i flera veckor. Watch Dogs var inte vad alla hoppades på, men det är ändå värt en plats i vår topplista.

Vi vill även ge ett spciellt omnämnande till några spel som varit fantastiska och värda att nämnas men som inte riktigt nådde hela vägen in på topp tio. Dessa är som följer:

SPECIELLT OMNÄMNANDE
The Vanishing of Ethan Carter, Fantasy Life, Lightning Returns: Final Fantasy XIII, Shovel Knight, Dragon Age Inquisition, Civilization: Beyond Earth, A Bird Story

Redaktionen på Skillpoint gillar spel. Sen gillar de att skriva om spel också. Vissa gillar även film. Men få gillar att få fyra fingrar avbitna av en jättestor dront med personlighetsklyvning. 10/13/2011 - 08:24

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.