BORTGLÖMT! - Mageslayer

Artikel - PC - tis 27 september 2016, kl 09.29

I artikelserien Bortglömt! går vi på Skillpoint igenom spel som av ett eller annat skäl hamnat i skymundan eller har glömts bort. Spel som vi av olika anledningar anser förtjänar att lyftas fram i ljuset igen och hedras som spelhistoriska guldkorn.

Mageslayer
Utgivningsår: 1997
Format: PC
Utvecklare: Raven Software

Historik:
Inspirerade av bland annat Ataris klassiker Gauntlet skrev Raven Software 1997 ihop Mageslayer, en av två titlar (den andra var Take No Prisoners) som utgjorde deras hommage till top-down-hack'n'slash-genren. De drevs bägge av Vampire-motorn som tidigare låg till grund för Necrodome. Mageslayer fick generellt sett mycket bra omdömen vid releasen även om det fanns bland annat en tysk tokfrans som gav spelet 47 av 100 eftersom alla tydligen inte gillar skoj.

Varför det glömdes bort:
Inte nog med att Grand Theft Auto släpptes samma år, i skuggan av studions egna hypermanliga (vad nu i fanken det ska betyda) Take No Prisoners förblev Mageslayer en fantasyparantes långt bort från allmänhetens uppmärksamhet. Det hamnade alltså fort i reabackarna och lockade väl inte allt för många kunder trots sitt smått fantastiska omslag (ritat av Brom, som bland annat även ritat Diablo- och Hereticomslagen).

Varför spelet bör uppmärksammas:
Det finns något hypnotiskt med att springa omkring i omsorgsfullt belysta top-down-miljöer och leta nycklar, powerups och mörda allehanda monstruösa varelser. En halvostig fantasyberättelse levererad utan krusiduller gör att spelaren omedelbart kan kasta sig in i spelandet utan förkunskaper eller enorma tidsuppoffringar. Och liksom, skulle du tacka nej till en snabb actionfix i GTA-format med Quake-tema?

Tidigare artiklar i serien:
Prisoner of Ice
Pokémon Colosseum
Descent to Undermountain
Steambot Chronicles
Anachronox
Deathtrap Dungeon
Empire of Steel
Master of Magic
An Elder Scrolls Legend: Battlespire

Fruktstund! 01/02/2014 - 16:00

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.