Dead Nation

Hands-on - Playstation 3 - tors 21 oktober 2010, kl 08.40

Det fanns en tid då Playstation Network inte hade vidare mycket att erbjuda. I den inledande fasen hade Sony svårt med att få ut kvalitativa produkter på nedladdningstjänsten och det var svårt att motivera att ens koppla upp sin maskin. Undantaget då hette Super Stardust HD. Ett spel utvecklat av Housemarque och timmarna jag begravt i spelet går inte att räkna till. Den finska studion är nu äntligen aktuella igen och denna gång har de slängt in zombies i mixen.

Det är svårt att inte nynna på Bloodhound Gangs genombrottsdänga..
Spelet i fråga heter Dead Nation där du spelar en av två valbara karaktärer med i grund och botten likvärdiga förutsättningar; ensam och utlämnad i en zombiehärjad stad. Dessa två verkar dock vara resistenta mot viruset och får via vår vägledning försöka fly från zombieinfernot. Handlingen har berättats för, både i djupare sammanhang och bättre genomfört, men den fungerar och jag personligen är glad att den inte tar mer plats.

Dead Nation är nämligen inte ett spel som ska berätta en engagerande handling, det är en överlevnads-shooter, med comboräknare och massvis med vapen, som man dessutom kan uppgradera. Allt spelas utifrån en tredjepersonsvy ovanifrån sett och du använder vänster spak för att springa och höger spak för att sikta något av dina vapen. Det är ett kontrollschema som känns igen och det till spelets fördel då man kommer in i zombieslaktandet med en gång.

Det gäller att vara på sin vakt, mörkret håller på många levande döda. Väldigt många.
Grafiken är förvånansvärt detaljerad och snyggt uppritad, framför allt i och med att det mesta ändå inte syns på grund av att kameran befinner sig rätt långt ifrån händelsernas centrum. Dessutom lyckas man verkligen med att bygga upp stämning och intensitet genom att jobba och leka mycket med mörker och ljus. Givetvis har din karaktär en ficklampa och den behövs verkligen då vissa delar av staden är helt utslagna och nedsläckta. Tillsammans med en ljudmatta som konstant bygger upp stämning och som bjuder på ett par fantastiska spår, bidrar presentationen i Dead Nation att man alltid sitter som på nålar och väldigt sällan känner sig trygg. Känner du dig obekväm med mörker och monster så kan det vara en god idé att ta med en vän genom stridigheterna, spelet bjuder nämligen på kooperativt spelande, både via delad skärm och online.

Apropå online så erbjuder spelet utöver kampanjen en annan rätt intressant funktion, där länder tävlar mot varandra i att utrota flest zombies. I nuläget händer inte vidare mycket på listorna, Sverige har hela tiden under mitt spelande legat på en blygsam femtonde plats. Troligtvis kommer allt eskalera så fort spelet släpps publikt, det är ett intressant grepp och jag skulle gärna se mer sådant från andra utvecklare.

Ingen panik, alla på en gång
Den version jag fått tagit del av representerar inte det färdiga spelet, det är en förhandsversion men det är väldigt sällan det märks av och just nu i skrivandets stund känns det som att jag skulle kunna skriva en recension av spelet. Rent spontant har jag nämligen svårt att se vart det här spelet behöver finputsas. Visst förekommer en del slowdowns när mycket inträffar på skärmen samtidigt (läs: Molotovcocktail i en klunga zombies) men annars är det svårt att urskilja vad som behöver förbättras. Faktum är att jag under min testning fått alla de svar jag behöver. När spelet väl släpps, tidigare bekräftat till innan årets slut, så kommer jag inte tveka en sekund över mitt inköp. Dead Nation är ett spel för folk som gillar zombier.

Och ja, det gör jag.

KidCactuss bild

Jag undrar vad som ska ta över efter denna zombie craze. Eller kommer den kanske aldrig att mattas av? :O

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.