Gör en god gärning - köp guld!

Krönika - Multi - mån 26 juli 2010, kl 16.20

Guldfarmande. Smaka på ordet. Inte ett fenomen som är så värst väl omtyckt. I en svensk studie från 2007 kallar fler än tre av fem spelare det för ”mycket dåligt”. Oavsett om man tycker det destabiliserar ekonomin, avdemokratiserar spelandet eller stör inlevelsen så verkar den allmänna inställningen vara negativ. Ändå uppger var femte spelare att de någon gång betalat riktiga pengar för låtsasditon. De är onlinevärldens riktiga samariter. Visst, alla argumenten mot guldfarmande äger sin riktighet. Men det finns något som kanske är viktigare än att en tjock amerikan kan prenumerera på förstaplatsen i arenasäsongen, oavsett hur rättmätigt han tagit sig dit.

Själva guldfarmandet utspelar sig så gott som alltid i låglöneländer som Rumänien, Indonesien och – framför allt – Kina. Vad som är småpengar för oss i västvärlden motsvarar en betydligt större summa i andra delar av världen, och den ultimata globalisering som internet gjort möjlig innebär att kinesiska entreprenörer plötsligt tjänar mer på att farma guld än att tillverka sportdojor. Och det kan man ju skita i, men i en kapitalistisk ekonomi – vilket Kina trots officiella påståenden om motsatsen i högsta grad är – innebär det att det är där arbetstillfällen skapas.

Ja, mellanhanden tar den överlägset största delen av kakan i en industri som förväntas överträffa själva spelförsäljningen inom några år. Och ja, den genomsnittlige guldfarmaren får arbeta 12 timmar om dagen för mellan 200 och 300 dollar i månaden. Men det är ändå samma eller i många fall bättre villkor än de skulle ha i andra sweatshops och även om det kanske inte är så inspirerande att samla WoW-guld halva dygnet så hoppas jag vi alla är överens om att det låter bekvämare än att slita framför symaskinen eller bakom plogen?

Så verkar åtminstone intrycken från utomstående. Ge Jin, som ligger bakom dokumentären Gold Farmers berättade att han ”...blev chockerad av den positiva andan där, guldfarmarna är passionerade och det finns verkligen ett kamratskap dem emellan… jag ser även lidande och utnyttjande, men här blandas lidandet med lek och utnyttjandet förkroppsligas i gänglikt bödraskap och hierarki. Även om de behöver arbeta/spela 12 timmar om dagen så är de stolta över sina dåd och verkar ivriga att fly in i en virtuell verklighet som är rikare, ljusare och mer spännande än deras utblottade verkliga liv”.

Och sanningen är att de flesta guldfarmarna inte hade något arbete överhuvudtaget innan de började på sitt nuvarande jobb. Guldfarmande är ett jobb som vem som helst kan klara efter en kortare utbildning, och jämfört med många andra skitjobb så sliter det inte så mycket på kroppen. Så visst är det skit. Men det finns sämre skit. Och det är, sorgligt nog, bättre än ingen skit alls.

Så nästa gång du klagar på hur orättvist det är att den där nooben köpt sig till sig sin epic gear bör du kanske ägna en tanke utanför spelet, och hur orättvisa ser ut i den verkliga världen. Du vet, den världen du just försakade för att få din tier 10-hjälm.

Definitionen av glädje är försvinnande plattformar. 10/15/2013 - 16:30
Karmaliciouss bild

En artikel som snuddar på "Det finns barn som svälter i Afrika".

Sebastian Magnussons bild

Va, jag som trodde det var kontroversiellt att gilla guldfarmare?

Utdaterad som vanligt alltså...

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.