Hamilton's Great Adventure

Hands-on - Multi - tors 14 april 2011, kl 09.30

Det är svårt att anklaga Fatshark för variationsfattigdom. Deras två första spel på egen hand, Lead and Gold och Bionic Commando Rearmed 2, delar inte många beståndsdelar och Fatsharks kommande titel Hamilton’s Great Adventure går också det en helt egen väg. Initialt känns Hamilton’s Great Adventur som ett rent logikpussel. Premissen är helt enkelt att ta sig från start till mål längs ett antal plattformar och ibland plocka upp lite föremål på vägen. Twisten - som enligt uppgift baseras på en av matematikern William Hamiltons formler - är att vissa områden bara går att passera en gång innan de kollapsar. Summa summarum - man behöver tänka en hel del och planera ut vilken rutt som egentligen är den mest optimala.

Som alla bra pusslare börjar det enkelt och begripligt, men allt eftersom nya element introduceras och komplexiteten trissas upp så börjar man klia sig i skägget och sedermera slita sitt hår. Särskilt bland de frivilliga bonusbanorna finns det en del helt fantastiskt invecklade nivåer att ta itu med och givetvis är det en extra krydda att enkelt kunna jämföra rekord med sina vänner/fiender. Men vad man också börjar inse allt eftersom spelet fortgår är att det inte bara är hjärnkapacitet som krävs. Senare banor bjuder på kringströvande fiender och andra tidskänsliga moment vilket gör det hela lite mer actionbetonat än man ursprungligen väntat sig.

Det är fortfarande inget Gears of War direkt, men det ställer ändå krav på viss fingerfärdighet. Vill man få det lite lättare kan man ta hjälp av en kamrat, Hamilton är nämligen inte ensam i sina äventyr utan åtföljs av papegojan Sasha som kan flyga runt och trycka på knappar och distrahera fiender. Spelar man själv behöver man växla mellan de bägge karaktärerna, men har man sällskap kan en andra spelare styra Sasha vilket då gör det hela lite mindre frenetiskt.

Är det något som faktiskt känns igen från tidigare Fatshark-titlar så är det den charmiga inramningen. Historien återberättas av en åldrad Hamilton som talar om sin ungdoms äventyr och det bjuds på samma skönt underfundiga humor som vi sett i just Lead and Gold och Bionic Commando Rearmed 2. Hamiltons äventyr borde dyka upp på en nedladdningstjänst nära dig (om du är nära Xbox Live Arcade, Playstation Network eller Steam, det vill säga) senare denna månad och ingen fantast av män i stiliga hattar bör missa det.

Definitionen av glädje är försvinnande plattformar. 10/15/2013 - 16:30

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.