HGC 2017 - Sammanfattning Finals: Gruppspel

Artikel - Multi - mån 30 oktober 2017, kl 21.15

HGC FINALS: GRUPPSPEL
Datum: 26-29 oktober
Deltagande lag: Fnatic (EU), Team Dignitas (EU), Team expert (EU), Roll20 esports (NA), Team Freedom (NA), Tempo Storm (NA), MVP Black (KR), Ballistix [tidigare L5] (KR), Tempest (KR), SPT (Kina), CE (Kina), Beyond The Game (Kina), Dark Sided (Australien/Nya Zeeland), RED Canids (Latinamerika), Deadlykittens (Sydostasien), Soul Torturers (Taiwan)
Totalt antal spelade matcher: 20 st
Totalt antal bevakade matcher: 17 st

----------

ALLMÄNT

HGC Finals består av ett inledande gruppspel och en slutlig final. Till skillnad från det förra världsmästerskapet Mid-Season Brawl har var och en av huvudregionerna nu tre lag med, istället för två. De fyra mindre regionerna representeras sedvanligt av ett lag vardera, vilket ger totalt 16 tävlande lag.
I gruppspelet är de tävlande lagen uppdelade på fyra grupper och lagen inom varje grupp gör upp med varandra om vilka lag som skall gå vidare - en grupp per dag. Grupperna består av ett förstaseedat, ett andraseedat och ett tredjeseedat lag från respektive storregion samt ett lag från en mindre region. Två lag från varje grupp går sedan vidare till den stora finalen som spelas på Blizzcon 3-4 november.
Matcherna i gruppspelet spelas i bäst av tre och det är dubbel eliminering som gäller
Resultatet:

Spoiler: Highlight to view
Det första laget att åka ur respektive grupp är de mindre regionerna. Utöver det lyckas heller inte någon av Kinas representanter ta sig vidare från gruppspelet och även koreanska tredjeseedade Tempest ryker vilket gör den regionen i finalen enbart kommer att representeras av de regerande Blizzconmästarna Ballistix och de nuvarande östmästarna MVP Black. Europa och Nordamerikas samtliga lag går vidare till finalen och det verkar därmed som att väst helt klart är starkare än öst, åtminstone i nuläget

Mästerskapet spelas på den senaste Junkrat-patchen vilket innebär omarbetade versioner av Muradin och Zul’jin, samt lite andra nerfar och buffar. Nyligen fick vi även en större omgörning av Johanna. Ursprungligen skulle Junkrat själv vara tillåten som valbar hjälte under HGC Finals men efter en stor mängd klagomål från spelarna - som ansåg att tiden att hinna lära sig hjälten var alldeles för kort - är han nu inte tillåten.

Australiensiske kommentatorn Skimmy är återigen med och kommenterar liksom han var på den senaste Western Clash.

De kinesiska lagen har i vanlig ordning haft visumproblem vilket medför att SPT och CE får spela med en ersatt lagmedlem vardera och Beyond the Game har hela tre icke-ordinariespelare vilket givetvis påverkar deras chanser i tävlingen.

Metaobservationer: Nya Muradin spelas redan i den allra första matchen och sedan i nästan alla efterföljande. Zul’jin som också blivit omgjord i samband med Junkrat-patchen ser däremot inget spel. Efter en större buff och en lite mindre nerf är även Brightwing en hjälte som ofta dyker upp antingen som tidig ban eller i annat fall som spelad hjälte. Och man ser att dubbelsupportmetan fortfarande är framträdandet vilket gör att det är mycket fokus i både picks och bans på de olika supporthjältarna. Relativt nya hjälten Ana ser en del spel, både som pick och ban, och Lúcio är också ett mycket populärt val.
I allmänhet är det bra variation på vilka hjältar som väljs och vi ser även några bortglömda bekanta göra gästspel, såsom Ragnaros och Kerrigan.

Åsa rekommenderar:
Dag 1, Match 5: CE - Tempo Storm
Tempo kör en egen bossfokuserad startegi som ger en snygg vinst och sätter motståndarna ur spel på karta ett. Och på andra kartan syns ytterligare riktigt snyggt spel, bland annat med en Kerrigan.

Nästa svenskrelaterade matcher:
Fnatic: Fredag 3/11 24:00
Team expert: Fredag 3/11 22:00

----------

FNATIC-RAPPORT

Fnatic - Dark Sided
När: Fredag 27/10
Resutat:

Spoiler: Highlight to view
2-0

Kommentatorer: Gillyweed och Skimmy

Karta 1: Cursed Hollow
Spelade hjältar: Dehaka, Falstad, Greymane, Illidan, Kharazim, Li-Ming, Muradin, Rehgar, Tyrael, Uther
Bans: Abathur, Brightwing, Genji, Tassadar
Vinnare: Fnatic
Kommentar: I förintervjun säger scHwimpi att han anser att Fnatic hamnat i den allra enklaste kvalgruppen och därmed inte kommer ha några problem att vinna mot de övriga lagen. Och visst är det på förhand ganska självklart för alla att det bör vara de regerande världsmästarna i Fnatic som utan problem skall gå vidare som första lag från gruppen. Men vi vet också historiskt att det är när Fnatic blir för självsäkra som de blir besegrade så med tanke på det självförtroende de nu verkar ha bör de kanske samtidigt vara lite vaksamma. Och det är nu också första gången Australien/Nya Zeelandregionen inte representeras av bekanta Nomia utan istället av nya laget Dark Sided - med en tidigare Nomia-medlem - som man därmed inte har riktigt lika bra koll på. Och på första kartan sätter Fnatic som förväntat press från start men rätt som det är får Dark Sided till två kills och det finns skäl att börja oroa sig för Fnatic. Men all oro blir fortsättningsvis obefogad och med en stundtals fyra levlar stor ledning och övertag på alla sätt kan Fnatic lätt knipa en första vinst.

Karta 2: Dragon Shire
Spelade hjältar: Brightwing, Garrosh, Greymane, Kel’Thuzad, Li-Ming, Medivh, Muradin, Rehgar, Sonya, Thrall
Bans: Chromie, Genji, Tassadar, Uther
Vinnare: Fnatic
Kommentar: Andra kartan blir även den en ganska enformig hitoria till Fnatics fördel… trots att det är deras sämsta karta och som de i vanliga fall bannar ut. Fnatic går vidare till vinnarmatchen och Dark Sided går till elimineringsmatch.

Team Freedom - Fnatic
När: Fredag 27/10
Resutat:

Spoiler: Highlight to view
1-2

Kommentatorer: Khaldor och Trikslyr

Karta 1: Sky Temple
Spelade hjältar: Auriel, Brightwing, Dehaka, Falstad, Genji, Lúcio, Malthael, Muradin, Tyrael, Valla
Bans: Abathur, Lt. Morales,  Sonya, Tassadar
Vinnare: Fnatic
Kommentar: EU-ettan Fnatic möter Nordamerikas andralag Team Freedom i matchen om vilket lag i gruppen som skall knipa den första platsen i den stora finalen nästa helg. Återigen är det Fnatic som är de stora förhandsfavoriterna att gå segrande ur mötet och det är som vanligt också de som kopplar greppet och tar en kraftig ledning - även om Freedom får till ett par kills åtminstone. Och svenskarna vinner lätt efter bara dryga 13 minuter med ett som vanligt snyggt och tydligt spel.
Matchens Genji-spelare: scHwimpi

Karta 2: Towers of Doom
Spelade hjältar: Abathur, Brightwing, E.T.C., Genji, Greymane, Leoric, Li-Ming, Lúcio, Muradin, Sonya
Bans: Arthas, Auriel, Dehaka, Tassadar
Vinnare: Team Freedom
Kommentar: Fnatic kör en rejäl blowup-komp med dubbla resets och massa stuns, till och med Leap på Sonya, men får aldrig riktigt till det. Varje kill matchas av en åt motsatt håll och Team Freedom jagar ned Fnatic-medlemmar till höger och vänster med livsfarliga Abathur-hattar. Fnatic är på efterkälken hela matchen och en stund har Freedom till och med kontroll över alla sex Bell towers! Det fanns lägen, men matchen slutar med en ganska övertygande vinst för Team Freedom.
Matchens Genji-spelare: scHwimpi

Karta 3: Infernal Shrines
Spelade hjältar: Auriel, Brightwing, Dehaka, D.Va, E.T.C., Falstad, Kael’thas, Lúcio, Stitches, Valla
Bans: Arthas, Genji, Sonya, Tassadar
Vinnare: Fnatic
Kommentar: Fnatic kör en klassisk Fnatic-komp med trippla globals, liksom de hade på karta 1, och de kör också för tredje gången en solo-heal Brightwing vilket inte är alltför vanligt i den nuvarande dubbelsupportmetan. Team Freedom håller jämna steg med Fnatic in i det längsta och trots att Fnatic i late game får en ledning i levlar och kills är Freedom snart där och pushar och knappar in. Men slutligen lyckas Fnatic ändå ta en lyckad gruppfajt i samband med en altarfas, utrota Freedom och traska rakt på core uppbackade av sin Punsiher. Så trots ett visst nederlag på karta två går svenskarna slutligen som väntat rakt till finalen som första seed från sin grupp. Grattis Fnatic!

ÄLSKAR DRAGON'S DOGMA!!! 07/06/2012 - 22:34

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.