HGC 2017 - Sammanfattning Finals: Slutspel

Artikel - Multi - mån 6 november 2017, kl 22.46

HGC FINALS: SLUTSPEL
Datum: 3-4 november
Deltagande lag: Fnatic (EU), Team Dignitas (EU), Team expert (EU), Roll20 esports (NA), Team Freedom (NA), Tempo Storm (NA), MVP Black (KR), Ballistix [tidigare L5] (KR), Totalt antal spelade matcher: 7 st
Totalt antal bevakade matcher: Samtliga

----------

ALLMÄNT

I den slutliga finalen av HGC möts de åtta lag som kvarstår sedan gruppspelet, först två och två i bäst av tre och där förloraren blir utslagen. De kvarvarande fyra lagen möts sedan också två och två i bäst av fem där förloraren åker ut och vinnaren i respektive möte spelar mot varandra i final-finalen.
Det är alltså inte i slutspelet frågan om någon dubbel eliminering som var formatet man körde på i gruppspelet.
Resultatet:

Spoiler: Highlight to view
De första fyra lagen som ryker är kanske inte helt oväntat de amerikanska samt, kanske betydligt mer oväntat, Team Dignitas som blir utslagna av regionkamraterna i Team expert. I nästa steg möter Team expert giganterna MVP Black och där tar deras HGC-resa slut för den här gången. Samtidigt spelar Fnatic mot Ballistix (vilket är en repris av fjolårets final där Fnatic gruvligt förlorade) men den här gången lyckas svenskarna att vinna och går till final mot MVP Black. Men tyvärr blir det där en upprepning av förra årets Blizzcon-final och svenskarna får återigen nöja sig med en andra plats medans koreanska MVP Black blir de nya världsmästarna.

Australiensiske kommentatorn Skimmy är med och analyserar även denna vecka.

Med i publiken finns bland annat Breeze i Fnatics mamma, som även gjorde ett fint inhopp i deras presentationsvideo Road to the HGC Finals.
I publiken syns även många svenska flaggor och stöttande skyltar, inte minst den gissningsvis Google-översatta skylten "Gå Fnatic Gå!". Så det är uppenbart att det svenska "pojkbandet" på det år som gått har fått en gedigen fanskara.

Metaobservationer:
Koreanerna verkar gilla att spela Ragnaros, en hjälte som under en längre tid blivit så nerfad i botten att han i princip försvunnit helt. Nyligen omgjorda Muradin är nu en bashjälte i de flesta matcher och Lúcio blir mer och mer populär. Kharazim är också en av veckans klart mest spelade support-hjältar, men givetvis alltjämt efter superpopulära Reghar. Kombon Tassadar/Tracer spelas också en del. Fnatic gillar att spela Anub’arak som de flesta andra numer inte bryr sig om.
I övrigt kan man märka att de västerländska regionerna verkar lite mer benägna att prova annorlunda och mer varierade drafts och "knashjältar" än koreanerna.

Åsa rekommenderar:
Samtliga Fnatics matcher mot Ballistix och även deras första karta mot MVP Black. Roktigt snyggt och spännande spel från våra svenska hjältar.

----------

FNATIC-RAPPORT

Fnatic - Tempo Storm
När: Fredag 3/11
Resutat:

Spoiler: Highlight to view
2-1

Kommentatorer: Gillyweed och Dreadnaught

Karta 1: Towers of Doom
Spelade hjältar: Abathur, Arthas, Dehaka, Garrosh, Greymane, Kharazim, Li-Ming, Medivh, Muradin, Rehgar
Bans: E.T.C., Genji, Leoric, Tassadar
Vinnare: Tempo Storm
Kommentar: Fnatic är regerande världsmästare medans Tempo Storm inte bara är från Amerika - som brukar anses som en underlägsen region i jämförelse med EU och Korea - utan dessutom landets tredjeseedade lag vilket gör att Fnatic borde gå vinnande ur drabbningen under alla förutsättningar. Men Tempo Storm har även spelaren Psalm som under gruppspelet visade upp exceptionellt skickligt spel på exempelvis Kerrigan och nog var mycket huvudorsaken till att laget lyckades ta sig till slutspel. Och förväntningar till trots är det också Tempo Storm som kopplar greppet på den första kartan Towers of Doom, som även är deras kartval. Och ju längre matchen går desto större blir Tempo Storms ledning, inte minst på grund av Psalm som denna gång kör Medivh och spelar honom snyggt och felfritt. Så svenskarna får se sig gruvligt besegrade och den största chocken i Heroes-tävlingssammanhag på flera år är ett faktum. Ett amerikanskt lag har inte bara lyckats slå ett europeiskt, utan även det absolut bästa.

Se matchen här

Karta 2: Cursed Hollow
Spelade hjältar: Anub’arak, Dehaka, E.T.C., Genji, Greymane, Kharazim, Li-Ming, Muradin, Rehgar, Uther
Bans: Abathur, Brightwing, Falstad, Tassadar
Vinnare: Fnatic
Kommentar: Det känns som en trevande start för Fnatic. Trots att de får de första två tributerna utan motstånd så trycker Tempo Storm hårt på lanes och borgar. Men inför den avgörande curse-tributen så smäller det till! Tempo Storm tappar fyra man och får både boss och curse mot sig. Härefter är det egentligen bara uppsamlingsarbete för Fnatic, som undviker att göra några misstag och bibehåller sin ledning ända in i mål. Därmed behålls spänningen och drabbningen går till en tredje och avgörande karta.
Matchens Genji-spelare: Quackniix

Se matchen här

Karta 3: Tomb of the Spider Queen
Spelade hjältar: Anub’arak, Garrosh, Greymane, Kerrigan, Malfurion, Malthael, Medivh, Rehgar, Sonya, Tassadar
Bans: E.T.C., Stitches, Tracer, Uther
Vinnare: Fnatic
Kommentar: Tempo Storm väljer karta och dessutom får Psalm nu sin Kerrigan vilket borde få Fnatic att svettas och kanske är deras eliminering snart ett faktum. Men Tomb of the Spider Queen har historiskt även varit en av Fnatics bästa banor och med hjältar som Medivh och den på senare tid bortglömda Anub'arak är det svenskarna som målar kartan blå och får ett så stort övertag på alla sätt att Tempo Storm aldrig har en vettig chans överhuvudtaget. Coren faller redan strax efter 12 minuter och Fnatic är vidare till semifinalen där de kommer möta vinnaren i matchen mellan Ballistix och Roll20.

Se matchen här

Fnatic - Ballistix
När: Lördag 4/11
Resutat:

Spoiler: Highlight to view
3-0

Kommentatorer: Khaldor och Trikslyr

Karta 1: Tomb of the Spider Queen
Spelade hjältar: Anub’arak, Chromie, Genji, Greymane, Kharazim, Malfurion, Muradin, Ragnaros, Tassadar, Uther
Bans: E.T.C., Rehgar, Stitches, Tracer
Vinnare: Fnatic
Kommentar: Inför matchen äntrar Fnatic scenen med både svenska flaggan och deras egen lagflagga. Och själva matchen i sig är en repris av fjolårets Blizzcon-final där Ballistix blev världsmästare och Fnatic kom tvåa. Men mycket har hänt på ett år och Fnatic är numer regerande världsmästare så årets match kan vinnas av vem som helst. Det enda vi vet är att årets slutliga final inte kan bli en upprepning av fjolåret då det lag som förlorar matchen mellan Fnatic och Ballistix åker ut. Det vinnande laget däremot går till final och har fortsatt chans att bli mästare. Och på första kartan får Ballistix flertalet inledande kills, medans Fnatic inte lyckas med ett enda, och således får koreanerna en ledning i levlar. Men strax efter att de fått heroics börjar även Fnatic få till kills och kanske är en vändning på gång. Och matchen är forttsatt oerhört jämn och pendlar konstant fram och tillbaka med hjältar som dör i drivor på båda sidor. Plötsligt får Ballistix dock ett övertag, plockar en boss och går med den och en spindelsvärm rakt på Fnatics keep mot vad som kan bli slutet på matchen. Men Fnatic lyckas - tack vare fantastiska Twilight Dreams från Wubbys Malfurion - överaskande vända pushen och döda flertalet av Ballistix hjältar och sedan i sin tur går på core. Själva core rushen blir också en svettig histori då större delen av Ballistix i slutändan är med och försvarar, men med bara någon enstaka hjälte kvar lyckas Fnatic ändå få ner corens sista procent och vinner.
Matchens Genji-spelare: Quackniix

Se matchen här

Karta 2: Infernal Shrines
Spelade hjältar: E.T.C., Genji, Li-Ming, Lúcio, Muradin, Rehgar, Sonya, Tyrael, Uther, Valla
Bans: Chromie, Dehaka, Stitches, Tassadar
Vinnare: Fnatic
Kommentar: Hypercarry Valla med dubbelsupport är Fnatics recept för den andra kartan medans Ballistix kör en mer normalt balanserad komp, och svenskarna öppnar riktigt aggressivt och får även strax därefter first blood. Och matchen fortsätter med konstant, dominant Fnatic-tryck och framförallt Ballistix Sonya dör väldigt mycket samtidigt som SmX på Lúcio glänser. På något vis lyckas ändå koreanerna hålla levelnivåerna relativt jämna och stundtals känns det också som en vändning kanske kan bli av, men i slutändan är det ändå total svensk dominans och Fnatic är nu bara en vinst ifrån att ta sig till den stora finalmatchen.

Se matchen här

Karta 3: Battlefield of Eternity
Spelade hjältar: Arthas, Dehaka, E.T.C., Genji, Kharazim, Lúcio, Rehgar, Sonya, Valla, Zeratul
Bans: Abathur, Li-Ming, Malthael, Tass
Vinnare: Fnatic
Kommentar: Fnatic får för tredje gången i rad välja kartan och drar till med en av sina absolut bästa, nämligen Battlefield of Eternity. Och de plockar även återigen med sig Valla och Lúcio som de hade stor succé med på den senaste kartan. Fnatics draft ser även starkt ut i övrigt medans Ballistix, enligt kommentatorerna, blir totalt utdraftade och i sista valet tar Zeratul som huvudsakligen bara verkar vara en hjälte man väljer när man inte har någon idé och bara behöver nåt som är riktigt bra för att ens ha en chans att vinna. Så Fnatics finalchanser verkar därmed redan på förhand riktigt stora, men liksom på tidigare kartor håller Ballistix jämna steg med dem. Men sedan vinner Fnatic en riktigt snygg gruppfajt, får en Immortal och börjar då gå direkt på core och tar ner den, inte minst med hjälp av en riktigt snygg Mosh Pit. Efter endast 10 min är segern ett faktum och det innebär att Fnatic vinner och att de nu blivit så bra att de kan vinna mot de regerande Blizzconmästarna som de förlorade snöpligt mot för bara ett år sedan. Därmed har de nu även en bättre chans än någonsin att vinna hela alltet. Vi håller tummarna och säger tillsvidare, Grattis Fnatic!

Se matchen här

FINAL: Fnatic - MVP Black
När: Lördag 4/11
Resutat:

Spoiler: Highlight to view
1-3

Kommentatorer: Gillyweed och Dreadnaught

Karta 1: Cursed Hollow
Spelade hjältar: Abathur, Anub’arak, Arthas, Dehaka, Falstad, Greymane, Kharazim, Muradin, Rehgar, Zarya
Bans: E.T.C., Medivh, Stitches, Tassadar
Vinnare: Fnatic
Kommentar: På förra Blizzcon lyckades Fnatic besegra MVP Black i semifinalen, något som ingen trodde skulle vara möjligt och som gav Fnatic epitetet Kingslayers. På senaste Mid-Season Brawl däremot var det en helt annan historia och MVP formligen krossade Fnatic i den match de körde mot varandra i gruppspelet. Vi kan alltså på förhand ana att lagen kommer att vara jämna och de har även scrimmat mycket mot varandra den senaste tiden - inte minst eftersom samtliga europeiska lag bootcampat i Korea inför Blizzcon - så de känner även till varandras drafts och stil väldigt väl. Något som kanske kan vara både en fördel och nackdel.
I första draften gör MVP en riktig lanepushkomp med trippla warriors som inkkuderar Zarya, en healer och sist Abathur om enda (!) DPS. Fnatic kör med dubbla globals och det hela blir den kanske jämnaste och mest spännande kartan hittills. Fnatic lyckas få övertaget i början, men å andra sidan blir inte Abathurkomps riktigt farliga förrän efter level tio med heroics så det är kanske inte så konstigt. Och när level tio slår till blir det en mycket jämnare historia. MVP börjar trycka tillbaka och matchen svänger fram och tillbaka. Fnatic tar tillslut en boss och börjar gå på MVPs keep och core, men MVP driver tillbaka Fnatics hjältar och börjar döda dem en efter en. Dvs alla utom Quackniix Falstad som helt plötsligt oväntat står och slår på coren tillsammans med bossen och lyckas få ner den till 18% innan de båda blir utrotade. Med i princip alla Fnatics hjältar nere är det nu MVP som kan göra det omvända och med en boss pusha på Fnatics keep och core och i det här läget har inte Fnatic så mycket mer val än någon form av base-race. Men de lyckas först väldigt fort få ner MVPs boss och sedan rusar de på core, och ignorerar samtidigt alla MVP-hjältar som står i deras väg i och med att det räcker med så pass lite skada för att coren skall falla. Och det gör den och Fnatic tar karta nummer ett.
Matchens Genji-spelare: Quackniix

Se matchen här

Karta 2: Infernal Shrines
Spelade hjältar: Ana, Anub’arak, Brightwing, Falstad, Greymane, Gul’dan, Kharazim, Malthael, Muradin, Rehgar
Bans: Abathur, E.T.C., Genji, Tassadar
Vinnare: MVP Black
Kommentar: Den här gången är det MVP som tar dubbla globals och Fnatic kör en väldigt mäktig komp och slänger även med nya healern Ana vilket vi inte har sett dem spela förut. Ballistix tar ett litet inledande övertag men snart är matchen återigen en jämn historia. Ana med Sleep Darts ger Fnatic några riktigt snygga kills som är värda att kolla extra på. Problemet är att MVP vet precis hur de skall hantera Quackniix Gul'dan som är den viktigaste hjälten Fnatic har. Så fort en gruppfajtsituation uppstår, exempelvis vid shrinefaserna, är det Gul'dan som ryker... och även vid många tillfällen däremellan så tyvärr känns det lite som att Fnatic inte har så mycket användning för sitt hjälteval. Och det är också de multipla Gul'dan-dödarna som slutligen ger Ballistix kommandot i matchen och de börjar få ett stort övertag på alla fronter. Även Fnatics Malthael dör mycket och på det hela känns det som att Fnatic börjar spela väldigt, väldigt slarvigt när de väl hamnat i underläge. Och det finns heller egentligen inte så mycket de kan göra för att stoppa MVP Black, utan koreanerna kan lätt knipa vinsten på den andra kartan.

Se matchen här

Karta 3: Battlefield of Eternity
Spelade hjältar: Ana, Arthas, Greymane, Johanna, Li-Ming, Kharazim, Medivh, Muradin, Rehgar, Valla
Bans: E.T.C., Genji, Malthael, Tracer
Vinnare: MVP Black
Kommentar: MVP väljer bana och väljer då sin absolut bästa där de mer eller mindre varit med och definierat hur den kan spelas. Fnatic försöker kontra med en stark komp men MVP plockar Ana ihop med Li-Ming, vilket innebär att när Ana använder sin heroic Nano Boost - som bland annat gör att en hjälte får mer spell power och att cooldowns för deras basic abilities reduceras mycket fortare - så blir Li-Ming ett resetande mördartåg som wiper Fnatic om och om igen. Att det är MVPs bana märks tydligt och Fnatic blir återigen totalt överspelade. MVP är nu bara en vinst ifrån att bli världsmästare och vid det här laget känns det inte som att Fnatic kommer ha något att sätta emot.

Se matchen här

Karta 4: Tomb of the Spider Queen
Spelade hjältar: Ana, Chromie, Dehaka, Genji, Greymane, Johanna, Medvih, Rehgar, Stitches, Tassadar
Bans: E.T.C., Malfurion, Muradin, Tracer
Vinnare: MVP Black
Kommentar: Fnatic draftar lite underligheter vilket gör att man anar att de nu går all in eftersom deras chanser att gå segrande ur tävlingen verkar synnerligen minimala. De kör på solo-support Ana och lägger sedan alla sina ägg i kidnap-komp-korgen, dvs Medivh med portaler och Stitches med Gorge som kan äta upp moståndarhjältar och sedan hoppa med dem genom portalen så att de kommer långt bort från sitt lag. Men MVP får en riktigt bra komp med kartstarka hjältar som Chromie och Johanna så deras chanser att vinna är fortfarande stora. Och de får också first kill och levelövertag vilket hintar om hur resten av matchen kommer gå. MVPs dominans fortsätter och de får två inledande Web Weavers. Men Fnatic kämpar emot och kommer stundtals tillbaka i matchen men MVP tar varje gång tillbaka kommandot relativt snart. Och även om kidnappningsstrategin används om och om igen är det sällan det ger utdelning utan offret kan allt som oftast springa eller hoppa iväg igen.
Matchens Genji-spelare: Quackniix

Se matchen här

ÄLSKAR DRAGON'S DOGMA!!! 07/06/2012 - 22:34

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.