HGC 2017 - Sammanfattning v. 5 (Fas 2)

Artikel - Multi - mån 24 juli 2017, kl 17.51

SÄSONG 2: VECKA 5
Datum: 17-22 juli
Totalt antal spelade matcher: 23 st (4 europeiska, 4 amerikanska, 3 koreanska (skulle varit fyra men en match fick ställas in), 12 kinesiska), samt Taiwans kval till Eastern Clash
Totalt antal bevakade matcher: 3 europeiska + 1 koreansk + samtliga kinesiska

----------

ALLMÄNT

Veckans matcher spelas på Stukov-patchen, men Stukov själv är inte valbar som hjälte ännu. Patchen innebär bland annat en omgjord Xul och smått nerfade versioner av Anub’arak och Malthael.

Nästa vecka spelas det inga matcher i Europa, Amerika och Korea, men
Kina fortsätter med matcher ytterligare en vecka innan de sedan tar en vecka ledig och sen går in i Eastern Clash. Nästa vecka med HGC för Europas del är vecka 31 då det är dags för Western Clash där Europa, Nordamerika, Australien/Nya Zeland och Latinamerika gör upp om vilket som är det bästa laget i väst.

I veckan blev de sista två europeiska lagen samt de samtliga tre nordamerikanska lagen klara för Western Clash. Då lagen i de olika regionerna legat mycket nära varandra eller till och med på samma antal vinster/förluster inför veckan fick det mesta avgöras baserat på vem som historiskt vunnit över vem samt hur många kartor lagen vunnit/förlorat. Veckans matcher var således väldigt spännande och med mycket på spel för de flesta lagen som deltog. I slutändan fick vi från Europa, förutom sedan tidigare kvalificerade svensklaget Fnatic, med oss Team Liquid och Team expert med svenska spelaren BadBenny.
Nordamerika kommer representeras av Team Freedom, Gale Force eSports och Tempo Storm.

I veckan blev även de två sista koreanska lagen för Eastern Clash klara. Det blev till slut L5 och Tempest som kommer göra MVP Black sällskap i mästerskapet. L5 gick vidare efter en jämn serie mot Mighty där det vinnande laget skulle gå till Clash och förloraren hamna på fjärde plats och precis missa chansen.
Tempest gick vidare eftersom deras motståndare för veckan, RRR, fick avstå match i sista sekunden på grund av sjukdom hos spelaren Ezz. I och med att RRR fick avstå fick Tempest per automatik 3-0 och klarade sig vidare.

Det arga moln-mountet har högst win rate i HGC och det ledsna molnet har den sämsta enligt kommentator Tetcher som verkar ha studerat ämnet i detalj. Det glada molnet borde således alltså vara på en fin mellanplats.

Under onsdagens Kina-matcher släpptes en teaser för nästa hjälte att komma till Heroes of the Storm. Teasern bestod av en bild på The Dark Portal med en mystisk svart skugga med gröna ögon i dess nedre del. Spekulationerna blev genast många men några dagar senare avslöjades att den nya hjälten är Garrosh.

Det verkar som att Kinas matcher, eller åtminstone vissa av dem, nu har börjat dyka upp som VOD:ar på Heroes Esports Youtube-sida precis som för de övriga stora regionerna.

Metaobservationer:
Malfurion spelas fortfarande en hel del i Kina trots att han verkar fallit bort rejält i Europa sedan hans senaste nerf. I Kina är Auriel nu en dominant first ban-hjälte och har ett deltagande i nivå med Uther. Hon är populär även i Europa men inte riktigt på samma nivå utan i Europa är fortfarande Uther mer dominant även om han nu inte har hundra procent deltagande. Hundra procent deltagande har däremot Genji i Kina och i övriga regioner är han också extremt populär. Anub’arak är efter sin nerf fortfarande populär men det finns nu några matcher där han inte deltar. Tassadar är tillbaka på i princip hundra procent deltagande i Europa och således på samma nivå som innan han blev nerfad och sedan buffad igen för ett tag sedan. Under veckan ser Brightwing en hel del spel så hennes popularitet verkar eventuellt vara på uppgång. Nya Xul ser inget spel i Europa denna vecka.
I stort känns det nu ändå som att metan har blivit mer varierad och istället för bara en eller två extremt dominanta hjältar finns det nu ett flertal och man ser allt oftare även lite andra hjältar väljas.

Åsa rekommenderar:
Dag 1, Match 2: Team Liquid - Team expert
Kanske den mest avgörande matchen av dem alla i kampen om vilka lag som skulle knipa de två sista platserna i Western Clash för Europa. Team Liquid, Team expert, Team Dignitas och Tricked eSport hade alla på förhand möjlighet att gå vidare och vilka som i slutändan skulle göra det baserades inte enbart på vilket lag som vann matchen i sin helhet utan även på resultatet i förhållande vunna/förlorade kartor.

Nästa svenskrelaterade matcher:
Fnatic: Fredag 4/8 12:20 (Western Clash), Lördag 26/8 18:00 (HGC)
Tricked eSport: Fredag 25/8 18:00 (HGC), Söndag 27/8 18:00 (HGC)
Team expert: Fredag 4/8 16:50 (Western Clash), Söndag 27/8 20:00 (HGC)
Zealots: Lördag 26/8 20:00 (HGC), Söndag 27/8 18:00 (HGC)

----------

FNATIC-RAPPORT

Playing Ducks - Fnatic
När: Lördag 22/7
Resultat:

Spoiler: Highlight to view
3-1

Karta 1: Tomb of the Spider Queen
Spelade hjältar: Anub’arak, Brightwing, Diablo, Greymane, Lunara, Malfurion, Rehgar, Sonya, Tassadar, Tracer
Bans: Auriel, Dehaka, Genji, Uther
Vinnare: Fnatic
Kommentar: Förväntningarna på förhand var en lätt seger för Fnatics del med tanke på lagens respektive placeringar i ligan. Och ankorna säger i sin inledande intervju att de inte förväntar sig att vinna och Fnatic själva förväntar sig vinna om ankorna spelar standard kompositioner och inte kör något ostigt. Samtidigt brukar lag som inte har något att förlora och förväntar sig en förlust ha en tendens att vinna, och första kartan blir också riktigt jämn och ankorna har till och med övertaget under större delen av den. Och även om det är Fnatic som tillslut vinner så har ankorna ledning i både levlar och kills när det händer.

Karta 2: Cursed Hollow
Spelade hjältar: Auriel, Brightwing, Cassia, Dehaka, D.Va, Rehgar, Sonya, Stitches, Tassadar, Valla
Bans: Abathur, Genji, Greymane, Illidan
Vinnare: Playing Ducks
Kommentar: Återigen en oväntat jämn match, även om det denna gång känns som att det är Fnatic som har det allmänna övertaget. Men trots det är det i slutändan ändå ankorna som vinner snyggt då de dödar ett antal av Fnatics hjältar och sedan ignorerar en tribut som ger Fnatic en curse och går direkt på core istället vilket lönar sig väl. Det kan också nämnas att detta är den första matchen i fas två av europeiska HGC där Uther inte deltar i någon form, vare sig som pick eller ban.

Karta 3: Warhead Junction
Spelade hjältar: Anub’arak, Brightwing, Dehaka, E.T.C., Falstad, Greymane, Illidan, Medivh, Tracer, Uther
Bans: Abathur, Arthas, Genji, Tassadar
Vinnare: Playing Ducks
Kommentar: Warhead Junction är en karta som i princip aldrig väljs och som lagen därmed inte har fått lika mycket träning på vilket bäddar för en spännande drabbning. Och då det är Playing Ducks som väljer den är det kanske en taktik från deras sida att få Fnatic ur balans. Och ankorna kopplar greppet direkt och totaldominerar. Runt level tio har ankorna stort övertag i både levlar, byggnader och kills och det börjar verkligen kännas tveksamt om Fnatic skall kunna komma igen. Och det gör de inte heller utan det hela eskalerar ännu mer till ankornas fördel och de vinner enkelt.

Karta 4: Towers of Doom
Spelade hjältar: Anub’arak, Auriel, Gul’dan, Illidan, Rehgar, Sonya, Stitches, Tassadar, Uther, Valla
Bans: Abathur, Arthas, Cassia, Genji
Vinnare: Playing Ducks
Kommentar: Kartan blir sista chansen för Fnatic att rädda sig i matchen och även om de inte förlorar sin första plats i ligan eller sin Western Clash-plats vid förlust så räknas alla resultat mot det slutliga målet, Blizzcon, i slutet av den andra delen av fas två. Så därmed är en vinst fortfarande extremt viktigt för Fnatic som har Blizzcon som sitt stora mål. Men det verkar helt enkelt inte vara Fnatics dag och trots att de vinner första altarfasen så ligger de snart under igen på alla fronter och Playing Ducks vinner äntligen en hel match efter att ha förlorat det mesta i fas två. Och Fnatic får sin första förlust. Grattis Playing Ducks!
Edit: På Twitter efter matchen skriver SmX i Fnatic att de i princip inte tränat något i veckan. Så det är uppenbart att de antingen överskattat sig själva eller underskattat sina motståndare så har vi tur har de nu lärt sig en läxa så att de inte åker på fler onödiga förluster i framtiden.

(På grund av den stora mängden matcher som spelas varje vecka har vi fokuserat på Europa och de matcher där svenska Fnatic deltar. Vi kommer också hålla lite extra koll på Team expert, Tricked eSport och Zealots där de svenska spelarna BadBenny, Gnappe, Makke och POILK ingår. Samtliga spelade matcher kan ses i efterhand på YouTube eller här för Kina, och alla resultat samt övrig info återfinns på HGC:s officiella hemsida.)

ÄLSKAR DRAGON'S DOGMA!!! 07/06/2012 - 22:34

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.