Intervju med attributmakaren Fia Sefastsson

Intervju - Multi - mån 5 december 2011, kl 10.34

Fia Sefastsson är 23-årig tjej från Östersund. Under 2008 flyttade hon till Skellefteå för att utbilda sig till attributmakare vid Luleå Tekniska Universitet. Idag jobbar hon deltid som livsmedelsdemonstratör men drömmer om att göra det hon är bra på inom skapandet.


Hur fick du för dig att bli attributmakare? Vad GÖR en attributmakare egentligen?

Jag har alltid hållit på med pyssel och byggande av allt möjligt, jag gick estetisk bild och formgivning på gymnasiet men det kändes inte riktigt rätt. Jag hatar att rita och vill liksom hålla på mer med händerna. Många höjer på ögonbrynen när man säger att man är utbildad attributmakare, de allra flesta har aldrig hört talas om det förut. Men det innebär att man gör rekvisita till film och teater. Det kan vara allt ifrån en liten ask, en rustning, ett rymdskepp eller nästan vad som helst. Under utbildningen fick vi lära oss att använda flera olika sorters material och jag aldrig kunnat drömma om innan: Gjuta masker i silikon, göra djurhuvuden av flytande latex, skulptera hjälmar av airex.. Det är som ett dagis där man får leka hela dagen, men alla är skitduktiga. Och jag är så glad att jag tog chansen, det var de bästa två åren av mitt liv. Jag har lärt mig otroligt mycket.


Var hittar du inspiration?

Oftast inspireras jag av saker jag gillar; serier, filmer, böcker, tv-spel.. Jag är en obotlig Harry Potter-nörd så mycket jag gör för min egen del kommer från den världen. Men ofta tänker jag "den där är så jävla häftig, jag skulle vilja ha en sån!" och så gör jag den. Jag har många saker på min to do-list, och istället för att påbörja något så har listan en tendens att växa. Men när jag väl kommer igång har jag svårt att sluta!

Har du några favoriter bland tv-spelen?

Jag är en sucker för Zelda-spelen. Många tycker säkert att jag är lite töntig nu, men Ocarina of Time är min absoluta favorit. Jag är uppvuxen med SEGA Megadrive och Playstation, så många spel därifrån ligger nära hjärtat. Sonic 2 och Castle of Illusions till SEGA samt Spyro the Dragon-spelen till Playstation (Ripto's Rage är min absoluta favorit där). Sen upptäckte jag Fallout 3 i sommras och blev helt såld. Det har jag hart många roliga timmar med, och lär få några fler innan jag spelat klart.


Hur planerar du inför ett projekt?

Jag brukar oftast inte planera så mycket egentligen. Majoriteten av mina projekt består i att någon säger "kan du göra en sånhär till mig?" och skickar en bild. Självklart måste jag sätta mig ner och göra ett mönster och sådär (om jag ska sy vilket jag oftast gör) men jag brukar för det mesta kasta mig in med huvudet före och så får det bli som det blir.

Utförandet är grymt olika, men om jag gör en plushie brukar det ta ungefär en dag. Med min pip-boy till exempel la jag ner ungefär tre veckor till och från. Först lite planering, sen fick jag leta och skaffa material samt börja göra alla delar. När jag hade en bra grund beställde jag dioder och tillbehör för att kunna få den att lysa.Sen lödning, målning och finputtsning. Så fick jag hjälp av min vän Therese Jansson att fixa displayen i photoshop eftersom att jag är helt handikappad när det kommer till datorer.

Hur ser en tillverkningsprocess ut? Finns det någon mall?

Det finns verkligen ingen mall. Det finns riktlinjer kanske. När man jobbar med vissa material måste man göra saker i viss ordning (när man jobbar med latex eller silikon till exempel) men utöver det gör nog alla på sitt eget sätt.
Alla är bra på olika saker och föredrar att göra olika saker, så enkelt är det. Sen kanske det är bra att vara flera i vissa projekt och ta lärdom av varandra. Jag hittar på till höger och vänster, men sen om det är "rätt" har jag ingen aning om.Hur kommer det sig att du började med tv-spelsrelaterade projekt?

Megamanhjälpen, Bowser och DK-tunnan gjorde jag av en slump egentligen. Vi hade en uppgift i skolan där vi skulle göra en hjälm samt ett djurhuvud. Jag valde att ta tv-spelsvägen och det blev alltså Bowser och Megamanhjälmen. Jag hade lika gärna kunnat göra något annat, men jag har alltid varit lite spel-nördig så valde den (även om jag inte spelat varken Megaman eller speciellt mycket Mario). DK-tunnan var från början en vanlig tunna jag gjorde som rekvisita till en fejkad väderkvarn, och när det projektet var över satte jag de karaktäristiska bokstäverna på den bara. Jag ville egentligen att mitt slutprojekt skulle vara att göra Links inventory från Ocarina of time, men min handledare tyckte att jag skulle komma på något eget.

Fallout-grejerna gjorde jag till ett tv-spelstema på studentpuben. Det är nog de grejerna jag är mest nöjd med, så motiverad har jag inte varit på länge. Jag började tre veckor innan och gjorde alla små props samt en armoured vault-suit, det var magiskt. jag vann utklädningstävlingen också.
Jag drivs nog av att folk talar om för mig hur jävla duktig jag är, haha. Jag vet ju att jag är bra på att pyssla, men det spelar ingen roll om ingen säger det. Den kvällen fick jag så mycket beröm, en sjuk ego-boost.

När det kommer till plushies så gör jag dem nästan alltid för att folk ber mig om det. Jag har så sjukt mycket grejer här hemma att jag inte direkt kan göra saker för min egen del i så stor utsträckning. Ibland testar jag att göra saker "bara för att", sen ligger de i en låda och gråter tills någon får dem eller köper dem. Men ibland kan jag verkligen inte låta bli helt enkelt. Jag vill inte ens tänka på hur mycket pengar jag lägger på tyg varje år.


Vad är det bästa och värsta med att hålla på med ditt hantverk?

Det bästa är att man når ut till en lite annan målgrupp - spelnördar. De blir alltid så jävla glada och kastar komplimanger omkring sig när man gjort något bra. Visst är det kul när folk uppskattar det man gör oavsett vilka de är, men min vanliga målgrupp (när jag gör annat pyssel) är knappast killar i 15-35årsåldern (nu generaliserar jag lite, men jag tror ni förstår hur jag menar). Jag älskar att pyssla, och jag älskar när folk gillar det jag gör.

Det värsta, eller kanske tråkigaste, är framför allt två saker.
När man har dåligt med pengar och nästan inget jobb har man jättemycket tid att lägga på pyssel men inga pengar att köpa material för. Det är jäkligt trist och man tappar verkligen suget.
Det andra är att folk älskar det man gör och vill att man ska sy/bygga/göra något åt dem men inte är villiga att betala en vettig summa för det. När jag gör en plushie gör jag mönstret från scratch, syr allt själv, bygger eventuella hårda delar i lera samt målar dem.. Det tar flera timmar. Jag betalar dessutom minst 50 kr i material per sak, jag kan omöjligt ta 100-200 kr för en sån grej. Det ger mig en timlön på 25-40 kr liksom, då räknar jag helt bort materialkostnaden.Köp på ebay istället då så får du en skitdålig maskinproducerad grej utan själ, men åtminstone billigt.Jag är säker på att många skulle vilja ha t.ex en egen Megaman-hjälm hemma! Gör du beställningsarbeten?

Jag tar beställningar när jag har tid (vilket är oftast). Sen kan jag inte lova att jag kan göra det just du vill ha, men man får jättegärna skicka en förfrågan med referensbilder, ungefärlig storlek och info om grejen i fråga så återkommer jag med om jag kan göra det samt vad det skulle kosta. Jag älskar att göra beställningar, speciellt plushies. Men jag gör andra grejer också, det måste ju inte ha med tv-spel att göra. Många saker jag gör har ingenting alls med spel att göra. Hör av er om ni är sugna!

Om man själv är sugen på ett projekt, men inte har alla proffsiga verktygen eller material hemma, finns det något attributmakar light-knep att ta till?

Ska jag vara helt ärlig har jag inte en massa proffs-grejer hemma. Jag har en del verktyg som kan vara bra att ha, men det jag använder mig mest av är brytbladsknivar, sax och skärbräda som underlägg. När jag gjorde min pip-boy fick jag köpa en lödpenna för att fixa elektroniken, men det är verkligen inget jag använder annars. Den är dessutom gjord nästan uteslutande av parspartou (kartong), man måste bara ha fantasi! Mycket kan man göra av lite medel, man måste inte ha en massa proffs-grejer.

Men ska jag komma med ett par tips så rekommenderar jag följande:
1. Skaffa en skruvdragare, det är alltid bra att ha hemma och man kan använda den som borr också!
2. Super sculpey eller annan polymerlera är jättebra om man vill skulptera eller göra tuffa grejer. Den är lättarbetad och trevlig.
3. Google. Har du någon grej du vill testa att göra men inte riktigt vet hur? Använd google. Chansen finns att någon har gjort något liknande och har bra tips att komma med. Ibland finns till och med tutorials.

Zoom zoom zoom! 01/13/2015 - 11:17
Starfighter Johanssons bild

Jag såg faktiskt henne på Dayviews för ett tag sedan och blev mycket imponerad. Roligt att det blev en intervju med just henne, jag undrade faktiskt mycket av det som frågades. :beer:

Zatoishwans bild

Oj, oj, oj, ruskigt imponerande!

Nästan så man får lust att se till att nästa jobbfest får speltema och dra iväg en beställning på ett Fallout3-kit :)

Moogle:n var riktigt lyckad också!

Nöjd kunds bild

Tycker det är kul att postaren ovan tyckte om Moogle:n då jag, om jag inte misstar mig helt, är köparen och även jag är mycket nöjd. Dock är jag nog inte lika nöjd som min syster som fick den i födelsedagspresent och älskar den.

Ser fram emot nästa gång jag behöver någon skum animépryl eller något annat kul att ge bort så jag kan beställa mer saker :)

Andreas Ljungströms bild

Asgrymma saker, verkligen! Gillade speciellt Mega Man-hjälmen och Pip-boy:en. Vansinnigt coola! :love:

Johan Eklunds bild

Pip-boy <3

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.