iSkräp

Krönika - IOS - tis 24 maj 2011, kl 09.38

Jag gillar verkligen min Iphone och laddar fortfarande hem ett spel då och då ifrån App Store. Under det första året tillsammans med min lilla ögonsten tillbringade jag oerhört mycket tid i Apples onlinebutik och som den gamla indiefantast jag är lockades jag in i den spännande jakten efter små guldklimpar som dolde sig på den överfyllda nedladdningstjänsten. Det är sen länge ett känt faktum att App Store svämmar över av skitspel som varken är värda din eller min speltid men jag har alltid uppskattat utforskarmomentet som föds under dessa förutsättningar - att hitta nålen i höstacken - ett spel som faktiskt står ut och är bra.

Problemet är att jag slutligen tappat intresset för Apples affärsstruktur och de dagliga spelsläppen, där flertalet kan införskaffas för en spottstyver. Jakten slutade vara rolig i takt med att App Store växer sig större och att min lediga tid blivit mindre. Suget dyker fortfarande upp då och då men inte i samma omfattning vilket förmodligen bara är nyttigt för egen del. När jag går och köper, i princip vad som helst, i en vanlig butik brukar högre kostnad också innebära bättre kvalité, det finns givetvis undantag men som regel stämmer den tesen oerhört ofta. Det underlättar att ha en grundprincip att leva efter. Detsamma gäller definitivt inte i Apples onlineaffär.

App Store består till största delen av slarviga småspel, gjorda av inkompetenta spelmakare och indieutvecklare. Men storföretagen är knappast bättre utan slänger gärna ur sig små varianter av sina stortitlar med taskigt implementerad virtuell styrning och ihophafsad spelgrafik. Jag skulle säga att cirka nittio procent av allt som släpps på App Store omfattas av de här grupperna av nonsenstitlar. På många sätt kan man säga att spelen förhåller sig till vad de kostar och som vi vet är priserna på App Store i de flesta fall orimligt låga, till och med för de mer bagatellartade alternativen. Det blir problematiskt när spelen är så här billiga. Man ser inte värdet i spelen på samma sätt som man gör om man hostat upp en femhundring för ett nytt spel till sin stationära konsol. Efter ett sådant inköpsbeslut och investering kräver man en kvalitétsprodukt som levererar på de punkter den utlovat. I fallet med App Store-spelen finner man inte samma krav på produkten nödvändig. Man kan inte begära att ett spel ska vara GOTY när det kostar mindre än biljettavgiften för att parkera bilen i en timme.

Jag finner ett liknande syndrom i piratkulturen. I princip alla som ägnat en stor del av sin fritid till tv-spelande har någon gång piratkopierat eller varit skyldiga till att spela en bränd kopia av något slag. Jag ska motvilligt erkänna att jag tidigare har anammat fenomenet när ekonomin satte käppar i hjulet för mitt främsta intresse, och det är inget jag är speciellt stolt över. Vad som hände då är precis samma sak som händer nu när jag inhandlar spel på löpande band till min Iphone - jag finner inget som helst värde i spelen. När merparten av spelen kostar sju kronor bryr jag mig inte så mycket om jag ens startar upp spelet i fråga. Jag äger över 200 spel till min Iphone, jag har kanske spelat en fjärdedel av dem i drygt en timme och många har jag som sagt aldrig spelat överhuvudtaget.

Det finns visserligen positiva saker med den här priskulturen också. De medvetet låga priserna som indieutvecklarna infört som standard har påverkat de stora drakarna på det sättet att de inte kan konkurrera om de inte ställer sig i samma led. Indiespelens galna mängd av sjukronorsalternativ tvingar de större utvecklarna att sänka priserna. Ska man lägga till en annan faktor till priset, nämligen tiden, landar vi på andra nivåer. För att plocka ut guldkornen ur skitstacken som är App Store krävs både kunskap och research vilket kan vara otroligt tidskrävande. Personligen, precis som jag tidigare var inne på, finner jag det här vara lite av charmen och har alltid uppskattat jakten på okända men överraskande välgjorda titlar. Men alla spelkonsumenter är förmodligen inte lika tålmodiga vilket resulterar i många impulsinköp och bortkastade pengar.

App Store är på papperet genialiskt. Ett vattenhål för indieutvecklare som fritt kan experimentera fram nya innovativa spelidéer, välja själva vilket pris man vill sätta på sitt verk och en potentiell chans att nå ut till massorna utan giriga förläggares inblandning. App Store är trots påtagliga fel och brister ett ganska fritt instrument för mindre spelutvecklare som vill släppa spel för en större publik. På vägen förvandlades dock drömmen till en stor dynghög av struntspel som bara växer sig större och större. Varken konsumenterna eller de talangfulla utvecklarna mår bra av det rådande mobila spelmarknadsklimatet. Efter varje ny kassasuccé föds tiotals sämre kloner som letar sig ut veckorna där på. En ond spiral som är svår att ta sig ur. Att låta kvalitétskontrollen bli hårdare skulle kunna förstöra lite av det demokratiska värdet samtidigt som det skulle kunna städa bort lite av den värsta skiten. Det vore en svår balansgång med en oviss utgång.

Hur ska man lösa det då? Jag har ärligt talat ingen aning men jag ser fram emot dagen då verkligheten kommit ikapp utvecklingen på App Store och när tjänsten mognat. Men tills dess fortsätter jag att kasta pengar i sjön på spel jag aldrig spelar samtidigt som jakten på guldkornen fortsätter.

Switch-peppen är hög! 10/25/2016 - 14:59
pxls bild

Välskrivet, välundersökt och snyggt analyserat.
Men nog är det lite skrämmande att man sätter sina krav helt annorlunda för en mobil plattform?
Att FF3 till iphone kostar runt 70-90kr är ju hutlöst enligt de flesta. Detta trots att det är samma spel som du får ge 399 för till DS. Bara för att det är till en telefon sätter folk en helt annan mental prisbild.

I övrigt bloggade jag precis om lite iPhone-relaterat här på sidan. Igår faktiskt. Feel free to läs. :)

Fuzzys bild

Måste självklart dra en parallell till porrindustrin som led (delvis lider) av samma typ av prisdumpning. Bolag och distributörer konkurrerade om mest skit till lägst pris, och om de oupplysta konsumenterna som inte är bra på att förstå eller hitta kvalitetsprodukter.
Mycket cyniskt och en kula i foten på typ alla.

Lösningen är sannolikt att seriösa utvecklare väljer seriösa distributörer som faktiskt använder hjärtat, och fattar att det är vad som är långsiktig hållbarhet. Lixom varför skulle utvecklare som tror på sin produkt vilja drunkna bland skit istället för att kanske låta det ta något mer tid och insats att prångla ut den?

Ollebros bild

Det som är så bra är att detta inte kan hålla i sig hur länge som helst. Skeppet kommer att krascha. Sedan kommer det börja dyka upp färre program men som är riktigt bra till högre priser.

Något Apple VERKLIGEN måste införa är ett system för att låta en lämna tillbaka program man köpt. Hänt flertalet gånger att jag köper program som inte alls lever upp till det de lovar och då får jag snopet känna mig lurad utan några som helst rättigheter.

pxls bild

Ollebro skrev:
Hänt flertalet gånger att jag köper program som inte alls lever upp till det de lovar och då får jag snopet känna mig lurad utan några som helst rättigheter.

I detta fall är jag i regel en smula illegal och tankar spelet pirat först. Duger det så köper jag det, annars kastar jag. Varför jag inte behåller piratkopian? För att apple stores uppdateringstjänst är smidig.

+ att har man gjort något bra ska man ha betalt.

VodkaCitrons bild

Allt från apple är ju skräp så :)

Ollebros bild

VodkaCitron skrev:
Allt från apple är ju skräp så :)

De flesta som aldrig använt en apple produkt tycker så ja.

VodkaCitrons bild

Ollebro skrev:
De flesta som aldrig använt en apple produkt tycker så ja.

Ja, men seriöst. Jag är ingen communitiy shoblogabla. Så om jag hade en Iphone så skulle jag bara ringa och smsa. Gör den det bättre och till ett billigare pris än en gammal Nokia 3310? Nix ^^ Sen finns det inget gott att säga om deras resterande produkter.

Sen bör varje gamer ha en DS,PSP i fickan om de har lust att spela när de är ute på vift. Det dom att gjorda för ifrån första början :p

Rymdyoghurts bild

VodkaCitron skrev:
Allt från apple är ju skräp så.

Heja. :D

TTVs bild

iPhone smsar och ringer inte bättre än Nokia 3310 = Allt ifrån apple är skräp.

:party:

Ollebros bild

VodkaCitron skrev:
Så om jag hade en Iphone så skulle jag bara ringa och smsa.
Så om en produkt inte passar dig så är den skit? Borde väll rimligtvis vara så att om en produkt är dålig så är den skit.
VodkaCitron skrev:
Gör den det bättre och till ett billigare pris än en gammal Nokia 3310? Nix ^^

Ja det gör den. Det är bättre ljud i iPhonen och en bättre microfon. Sedan sitter det två microfoner i den vilket gör att du hörs klart fast du står i en jävla storm. SMSandet är också ljusår bättre eftersom du har ett tangentbord och skiter på.
VodkaCitron skrev:
Ja, men seriöst. Jag är ingen communitiy shoblogabla

Så internet är inget som intresserar dig? Själv tycker jag det är mycket trevligt att ha med mig i fickan.
VodkaCitron skrev:
Sen finns det inget gott att säga om deras resterande produkter.

Okej? Så vad är fel på iPod, iPad, deras bärbara och stationära datorer?

VodkaCitron skrev:
Sen bör varje gamer ha en DS,PSP i fickan om de har lust att spela när de är ute på vift. Det dom att gjorda för ifrån första början :p
Så om det kommer bra spel till något som inte "var tänkt" att spela på så skall man inte spela på den? Tanken med iPhonen var att ha program på det så självklart dyker det också då upp spel. Massor av spel är också annat är remakes och vidriga kopior av flashspel från nätet även om de är många. Sedan är faktiskt något som spelas mycket bra på iPad/iPhone peka och klicka äventyr och de funkar ljusår bättre än på PSP och DS. Tycker man kan ha både 3DS och iPhone i fickan jag.

Ollebros bild

Det skall stå Skriver på, blev skiter. :tard: :tard: :tard:

Sebastian Magnussons bild

Ollebro skrev:
Det skall stå Skriver på, blev skiter.

Det var inte så att du skrev inlägget på en Iphone, och det var automatstavningen som bråkade? ;)

Ollebros bild

Sebastian Magnusson skrev:
Det var inte så att du skrev inlägget på en Iphone, och det var automatstavningen som bråkade? ;)

Nepp! Skrivet på en dator.

pxls bild

Måste säga att jag inte förstår hatet som vissa har mot Apple-produkter. Sure, det finns massa Apple-fanboys som hatar windows över allt annat, men ändå. Själv kör jag iPhone och MacBook men känner inte att jag behöver klanka ner på någon som väljer något annat. Det finns liksom inget en ren windowsburk kan göra som inte en mac kan, iom att det går att parallellboota windows också. Däremot är det självfallet lite skrämmande vilken kontroll Apple har över vissa saker. Apple Store och iTunes-store bland annat.

Men i övrigt är alla stora multinationella företag samma sak i grund och botten. Profitsträvande. Tur är väl det, annars skulle utvecklingen stanna.

Mayhemics bild

Well said Andreas, det är smått fascinerande hur mycket skit man måste vada sig igenom för att hitta de där guldkornen. Borde finns någon form av utgallringssystem, men hur det i praktiken ska funka det vette fan.

Sen är de där rörliga prisättningarna lite luriga, där har man ju åkt på både nitar och fynd.

Kan för övrigt passa på och tipsa om "League of Evil" som släpptes rätt nyligen, riktigt trevlig hardcore-plattormare som jag nött sönder och samman senaste veckan. Missa inte!

Fuzzys bild

pxl skrev:
Tur är väl det, annars skulle utvecklingen stanna.
Vilket hjärntvättat antagande...
Konstant ökande vinstintresse tenderar snarast att hämma utvecklingen eftersom investeringar inte går hem när delägarna får se kvartalsrapporten.

pxls bild

Utan vinstintresse skulle det inte finnas konkurrens. Konkurrens i sig är den bästa motivationen - att vara bättre än motståndet.

Se bara på världsrekord inom idrotten. Fanns det ingen att tävla mot skulle ju knappast siffrorna se ut som de gör.

Det är inget antagande, det är historisk fakta.

Fuzzys bild

I en lagsport fungerar det uppenbarligen inte alls på det sättet såatte... skitdåligt exempel...

pxls bild

Nu säger du bara emot dig själv. Lagsporter spelas mot andra lag. Sport över lag är kompetativt. Man tränar för att bli bättre av den enkla anledningen att man vill slå alla andra. Således står min ståndpunkt fast.

Ollebros bild

Att tycka något är roligt är den bästa motivationen. Konkurrens är bra ibland men det är precis som allt annat, det kan vara dåligt också.

Sundance Kids bild

Konkurrens på elmarknaden var ju en grym idé. Nä, ökad konkurrens leder bara till en större protektionism bland företagen, vilket hämnar utvecklingen ännu mer, iom. alla patent som företaget tar. Så att konkurrens skulle öka en ekonomisk tillväxt och uppfinningsrikedom är bara ett kapitalistiskt önsketänk.
För hade inte företagen varit så protektionistiska som de är (gäller alla, Microsoft, Apple, Intel, AMD etc.) så hade utvecklingen gått betydligt smidigare och snabbare.

Martins bild

*skratt* Ja nu te4vlas det en del pe5 min blogg Men som du se4ger ska man vinna me5ste man te4vla Ha en toppen dagBlir en lugn dag ff6r mig har jabobt natt och ke4nner mig seg.

Starfighter Johanssons bild

:D :D :D :beer: :party: :D etc

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.