Julkalender 2011 - Lucka 22

Lista - Multi - tors 22 december 2011, kl 14.52

Vi är nu skrämmande nära julafton, vilket vi tänkte fira med en lista på några riktigt skrämmande speltitlar. Det finns nämligen en hel uppsjö titlar med skräckspel, nya som klassiska, som troligen gått många förbi. Därför kan det vara en god idé att fräscha upp det kollektiva minnet genom att tipsa om några av dessa godbitar. Det här är förstås långt ifrån alla spel som förtjänar att nämnas inom skräck-genren, men den är anpassad för att erbjuda ett brett smörgåsbord med titlar som borde kunna tilltala de flesta.

10 Thief Gold
Även om det per definition inte är ett rent skräckspel så är Thief The Dark Project ett spel fyllt av tung atmosfär, där tålamod och nerver av stål är ett krav. Jämfört med efterföljarna så har dessutom The Dark Project en story med tydliga Lovecraft-vibbar. Några av banorna skulle dessutom passa in i vilket skräckspel som helst. Thief Gold är nyutgåvan av samma spel, med fyra nya banor och utökad story som gör spelet mer komplett, och faktiskt stundvis lite läskigare dessutom. En klassiker om något.

9 Vampire Bloodlines
Spelstudion Troikas sista rollspel är en oslipad diamant. De hann av ekonomiska skäl aldrig helt göra klart spelet innan släpp, och gick dessutom under en kort tid efteråt. Det gör dock inte detta gotiska skräckäventyr i en mörk spegelvärd av vår egen mindre bra. Det är tveklöst ett av de bästa västerländska datorrollspel som gjorts och innehåller sekvenser som verkligen får det att isa i ryggmärgen av spänning. Dessutom glittrar vampyrerna i detta spel inte i solljus, däremot så är de djuriska bestar som alla slåss för sin egen överlevnad.

8 Sanitarium
Det här är ett ofta förbisett äventyrsspel, trots att det återkommande hyllats av spelkritiker för både originalitet och djup. Vi följer en anonym intern på ett sinnessjukhus och hans jakt efter sin egen identitet och förståelse för vad som fått honom att hamna där i första hand. Psykologisk skräck på hög nivå där vi erbjuds en hel del överraskningar, ofta av det otrevliga sinnessjuka eller adrenalinframkallande sorten. Ett välskrivet skräckäventyr om en persons djupdykning i sin egna psykos helt enkelt.

7 Rule of Rose
Rule of Rose är ett annat spel som fokuserar just på psykologisk skräck. Vi följer i spelet den nittonåriga Jennifer då hon utforskar sina bortglömda minnen på barnhemmet Rose Garden, och kring det sadistiska barnsällskap som kallar sig själva Red Crayon Aristocrat Club. Spelet har ansetts som kontroversiellt då det, ganska likt American McGees Alice: Madness Returns antyder en heldel om våld och sexuella övergrepp på barn. Ämnet behandlas dock trots kritiken på ett känsligt sätt och ger en djup handling med samhällskritik som dessutom definitivt lägger till ett lager av obehag och personlig terror som gör det till ett spel värd att testa för skräckälskare.

6 Phantasmagoria
När Phantasmagoria släpptes var det enormt omtalat för sitt innehåll av blodigt övervåld. Det gjorde att det spelets handling och gameplay hamnade lite i skymundan, vilket är synd, för bakom våldet döljer sig en hyfsat välskriven handling för sin tid. I spelet följer vi den kvinnliga författaren Adrienne Delaney i en mardrömsresa genom sitt eget hus, som en gång sagt tillhöra en känd, men uppenbarligen sinnessjuk, magiker. Förutom blod och skräck finns här svartsjukedraman, besatta personer och övernaturliga inslag. En definitiv klassiker.

5 Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth
Det har gjorts många spel baserade på, eller inspirerade av Lovecrafts böcker. Spel som Eternal Darkness, Alone in the Dark och framför allt Prisoner of Ice tåls att nämnasi sammanhanget. Men av alla spel är det Dark Corners of the Earth som håller sig mest trogen förlagan. Även om det blandar material från flera av Lovecrafts böcker och noveller är det i huvudsak baserat på berättelsen The Shadow over Innsmouth, och behandlar två av Lovecrafts mest kända och fruktade väsen, de gamla gudarna Dagon och Cthulhu. Ett spel som fått alldeles för lite uppmärksamhet trots att det tillhör toppskiktet av välskrivna skräckspel. Ett måste för Lovecraft-fans.

4 Dead Space
Det må vara relativt nytt jämfört med många andra spel på den här listan, men faktum är fortfarande att Dead Space tveklöst kan anses vara ett av de mest intensiva och läskiga spel som släppts inom Survival Horror-genren. Isaacs färd genom det gigantiska skeppet Ishimura är hämtat direkt ur de mest diaboliska mardrömmar man kan tänka sig. Skräckälskare som inte tagit del av Dead Space har gjort sig själva en stor björntjänst. Det finns bara ett annat science fiction spel som får blodet att isas mer i ådrorna än Dead Space och det är…

3 System Shock 2
Det är många spel som tagit influenser från System Shock 2, och ändå är det få som känner till vars arvet kommer ifrån. Både just nämnda Dead Space och framförallt Bioshock-serien har ärvt enormt mycket direkt från System Shock 2. I spelet vaknar man upp i ett skepp där besättningen drabbats av ett zombievirus eller liknande och där skeppets stordator, Shodan, fått hybris och vill ta över världen. Man har med andra ord precis alla odds emot sig, vilket också är grunden för en perfekt skräckupplevelse. Som faktiskt går att spela i co-op bör påpekas. Få spel understryker så väl det klassiska citatet: ”I rymden kan ingen höra dig skrika” som System Shock 2 gör.

2 Silent Hill 2
Det finns de som tycker att spelserier som Fatal Frame/Project Zero är minst lika skrämmande som Silent Hill-serien, men här på Skillpoint framhärdar vi benhårt att Pyramidhead och kompani ligger i det absoluta toppskiktet av skrämmande spel. På ett positivt sätt alltså. James mardrömsfärd genom Silent Hill och sitt eget samvete i spelseriens andra del saknar helt klart motstycke i spelsammanhang och är en viktig del spelkultur och spelhistoria som alla borde ta del av.

1 Amnesia
Det bästa skräckspelet just nu är dock fortfarande svenskutvecklade Amnesia. Inte nog med att spelet bjuder in oss på en mardrömslik färd genom urgamla slott, med hemsökta källare där atmosfären är så tät och tung att den går att skära med kniv. Det finns också en uppsjö hemmasnickrade äventyr till spelet som ofta till och med överträffar originalet i läskighet. Få andra skräckspel har med andra ord gjort så mycket för att uppmuntra till kreativitet bland spelarna, och det måste anses som både unikt och föredömligt. Ett perfekt spel för julmyset, om man nu tycker att det är julstämning att riskera att bli inkontinent.

Inte nog med att ingenting är bra eller dåligt, om inte tänkandet gör det så; utan ingenting är någonting alls, förutom i den utsträckning tänkandet har gjort det. 10/01/2012 - 22:04
Gustav Granlunds bild

Jag minns Haunting Grounds, men det var väl mest tack vare alla jäkla galningar som jagade stackars Fiona överallt. Stämningsfullt, småläbbigt men ganska mediokert spel.

OhNoSpywares bild

Åh, kul lista! Jag älskar skräckspel!

Viktigt att nämna om Vampire: The Masquerade - Bloodlines är att fans patchat upp spelet som sjutton (med hjälp av de halvfärdiga delar som Troika lämnade efter sig) och gjort det ÄNNU bättre, och att man måste testa att spela som Malkavian om man vill testa spelet ;D

Jag fann inte Dead Space minsta lilla läskigt. Det blev nästan löjligt förutsägbart efter ett par minuter. Det är fortfarande ett bra actionspel, men skräck? Inte för mig, alls.
Då är Fatal Frame-serien betydligt mer värd en plats på listan ;)

Johan Eklunds bild

Haunting Grounds fick jag faktiskt först nyligen nys om. Mycket märkligt hur det helt lyckats smita undan min radar.

Fatal Frame hade helt klart platsat på listan (även om det har historiens sämsta save-system), likaså Eternal Darkness och en hel uppsjö andra fantastiskt bra skräckspel. Men jag ville ha en bra genre och målgruppspridning och då blev det såhär :) Men det är ju bra att ni fortsätter listan och tipsar om fler fina skräckisar. Tummen upp för en okonventionell jul!

VodkaCitrons bild

Skräckspel är kul! Fast dagens actionbaserade zombiespel, neh! Fin lista :)

Parasite Eve
Resident Evil
Siren: New Translation

Är väll värda att nämna :)

Starfighter Johanssons bild

Sanitarium är helt fantastiskt. :beer: Ett av ytterst få peka-och-klicka-spel som jag har orkat spela till slutet!

Sebastian Magnussons bild

VodkaCitron skrev:
Parasite Eve

Ååååh, rysningar! Synd att S-E är inkapabla att göra annat än halvtaskiga uppföljare dock.

Stefan Norlanders bild

Lite oväntat med en topplista över de bästa skräckspelen så här i juletider, men väldigt najs. :bigsmile:

I samband med Halloween så gjorde jag en Topp 5 lista över mina fem favoritskräckspel, vilket finns att se här för de som är intresserade.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.