Julkalender 2014 - Lucka 20: Det är väl klart tomten finns

Artikel - Multi - lör 20 december 2014, kl 09.00

Ett ständigt hett ämne runt juletider är huruvida Jultomten existerar eller inte. Vi på Skillpoint är inte bara övertygade om att han gör det, vi vet kort och gott att han gör det. Eller rättare sagt att de gör det. För Jultomten är inte en och samma person världen över, det är vanligtvis en tomte per gård - eller gata för att använda modernare begrepp. Just i Sverige var det tidigare Julbocken som skötte utdelandet av julklapparna (de smällde till dörrarna när paketen var lämnade, därav "julklappar"), men dessa varelser har sedan länge fasats ut och pensionerats i takt med att gårdstomtarna ansökt om platsen som paketutdelare för att få in extra pengar i bistra tider. Att de samtidigt haft närmare koll på vad barnen i hemmen vill ha genom löpande hushållsnära ämbeten bidrar till deras popularitet vid tjänsten.

Som står att finna i otaliga böcker om gammal svensk folktro har de här gårdstomtarna mycket gemensamt med den populariserade bild av jultomten som spred sig mot slutet av artonhundratalet och en bit in på nittonhundratalet (här i Sverige har Jultomten stilbildande illustrerats flitigt av Jenny Nyström). Långt vitt skägg, mörka kläder och en stor luva är karaktäristiskt både för den fabricerade bilden av "Tomten" och verklighetens gårdtomtar och jultomtar.

En vanlig missuppfattning är att jultomtarna har så kallade tomtenissar som hjälpredor. Detta tror man ha uppstått ur vanföreställningen om att det bara skulle finnas EN jultomte ("hur skulle en enda person kunna dela ut paket världen över, nej, han måste ha medhjälpare") tillsammans med att när man skymtat tomtar ute på vinternätter har storleken inte stämt överens med myten och alltså tror man att man sett en liten tomtenisse i stället för jultomten själv.

Vi på Skillpoint har ihärdigt skickat påminnelser via våran tomte ut till våra läsares lokala tomtar att ge bort extra många spel i år, för det är något vi tycker att alla och en var förtjänar. I väntan på den stora dagen bjuder vi här på ett gäng tips om gratis webbläsarspel som är mycket roligare än vad man kanske först tror.

Santa Rockstar 3
Som Rockstar fast med tangentbord och julmusik. Vad kan gå fel?

Sled Shredding
Hoppa på taken med tomtens släde. Det är i princip som Canabalt, fast med bättre kontroll som utökas i takt med att man går upp i level.

Winterbells
Klassikern som helt enkelt aldrig blir tråkig.

Mountain Maniac Xmas
Kasta stenbumlingar från toppen av berget och ha sönder så mycket juligt och gulligt som möjligt. OBS: Orsakar gravt hjärtsnörp hos de som älskar juligheter men den pixliga grafiken är oemotståndlig.

Starlight Xmas
Vänd och vrid på stjärnkonstellationerna till de bildar bekanta former och ikoner. Rogivande är bara förnamnet.

Till julkalendern ->

Fruktstund! 01/02/2014 - 16:00

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.