Marie-Laure "Kayane" Norindr - fightingfenomenet

Intervju - Multi - tors 26 maj 2011, kl 08.57

Marie-Laure har gjort sig känd som en av fightingvärldens allra yngsta talanger och är idag något av ett fenomen. Hon rankas som en av världens bästa Soul Calibur-spelare och har sedan barnsben deltagit i fler turneringar än vad många kanske skulle hinna med under sin livstid. Jag fick äran att prata med henne om hennes passion för fightingspel och hur det är att vara en ung tjej i en mansdominerad värld.

Hur började ditt intresse för spel och framför allt fightingspel?

Jag tog efter mina bröder ganska mycket och startade med Tetris när jag var liten. Men efter ett tag så ville jag självklart spela samma spel som de. Jag kommer ihåg när jag såg min äldsta bror spela Xenogears på engelska för första gången och blev helt fascinerad av spelet.

När jag var sju år gammal gick jag vidare till rollspel som Final Fantasy VII och Valkyrie Profile och mina bröder lärde mig att spela Starcraft: Broodwar när jag var nio. Jag spelade det otroligt mycket och hade rekord som låg omkring 500 vinster och 200 förluster. Det var vid den här perioden som mitt intresse för fightingspel kom då mina bröder under ett tag var franska mästare i Tekken. Men det var i samband med Soul Calibur som jag verkligen blev inspirerad och jag förälskade mig i karaktären Xianghua. Jag ville lära mig allt och vinna med henne.

När började du delta i turneringar och vad är dina meriter i dagsläget?

Jag började när jag var nio år gammal och kom då tvåa i den franska Dead or Alive 2-turneringen. I övrigt ser jag inte riktigt mig själv som en professionell spelare då jag är sponsrad, men inte betald för att delta.

Enligt mina resultat har jag vunnit sammanlagt 18 turneringar, samtliga i Soul Calibur och nått top-5 i drygt 50 turneringar. Sammanlagt så har jag ställt upp i lite över 70 olika turneringar världen över. Nu senast så vann jag det kvinnliga mästerskapet i EVO, som är den största turneringen som finns, så det var stort för mig.

Samtliga resultat finns på kayane.fr/blog/tournament-results

Men den bästa belöningen som fightingspelare för mig var nog ändå när Namcos Daishi Odashima gjorde mig och min Xianghua till AI i Soul Calibur: Broken Destiny. Jag träffade honom för första gången när jag var tio år gammal och han var då själv bara en spelare. Idag är han producent för Soul Calibur 5.

Den match jag är mest stolt över var på Event2004 när jag var tolv år gammal och fick slåss mot DTN som då var rankad tvåa i världen på Soul Calibur. Jag slog honom med 10-5 och vann 1500 euro. I Super Street Fighter IV, som jag också spelar, är det givetvis förra årets vinst vid EVO.

Du är allmänt känd som en av genrens mest kompetenta spelare. Ser du dig själv som en toppspelare eller tycker du att det är en överdrift?

Vad gäller Super Street Fighter IV så tycker jag själv att jag är långt ifrån toppen. Jag har fortfarande otroligt mycket kvar att lära mig. Men om du syftar på Soul Calibur så kan jag instämma då jag har vunnit många gånger och är rankad 4:a och 9:a i turneringar som EVO och World Game Cup. Men jag funderar aldrig särskilt mycket på titeln utan är i första hand ute efter att bara bli bättre.

Vad är det med fightingspel som attraherar dig?

Jag gillar den mentala striden mellan mig och mina motståndare. Jag är en perfektionist och väldigt tävlingsinriktad person, så jag är aldrig nöjd förrän jag har nått mitt mål. Jag reagerar likadant vid andra sorters utmaningar så det hade egentligen kunnat handla om vilken aktivitet som helst.

Använder du dig av någon universell teknik eller ett särskilt mönster när du slåss mot dina motståndare?

Inte direkt. Mitt spelande är väldigt instinktivt så jag är inte den typen av spelare som analyserar i förväg eller tänker särskilt mycket på det.

Fightingspel har vuxit enormt de senaste åren i samband med Street Fighter IV. Tror du genren har möjlighet att fortsätta växa till sig och kommer du att fortsätta vara en del av Street Fighter-scenen. Eller tänker du bara fokusera på Soul Calibur framöver?

Så länge spelare delar med sig av sin passion och hjälper varandra att utvecklas tror jag att populariteten kommer att fortsätta att stiga.

När Soul Calibur 5 släpps kommer det definitivt bli mitt huvudspel och den titel som jag lär fokusera all min kraft på. Men jag vill även fortsätta med Street Fighter också. Jag vet ärligt talat inte riktigt hur jag ska få tid till det men vi får se!

Vad är det bästa med att resa runt jorden och delta i turneringar?

Det bästa är att få besöka nya länder, kulturer och att dela sin passion med människor från hela världen. Jag känner att allt fantastiskt som har hänt i mitt liv de senaste åren är tack vare mitt brinnande intresse för fightingspel så jag är extremt tacksam över det.

Grattis i efterskott till din vinst i Woman’s Invitational Tournament EVO 2010. Vad tror du behövs för att få fler tjejer att spela fightingspel?

Tack så mycket! Det skulle vara jätteroligt om fler tjejer börjar spela fightingspel. Jag pratade med många kvinnliga spelare vid EVO som sa att de faktiskt inte hade deltagit i mixade turneringar om det inte fanns en som också separerade män och kvinnor. Jag är oftast den enda kvinnliga spelaren i Frankrike och Europa, så det var intressant att få lyssna på andra tjejers åsikter. De behöver uppmuntras till att vara med enbart tjejer för att de inte ska känna sig ensamma och ha någon att kunna relatera till. Jag själv uppskattar verkligen atmosfären.

Men är det en bra eller dålig idé att dela på män och kvinnor?

Om de i förväg även måste delta i mixade turneringar som i EVO så tror jag det är en bra idé, men givetvis behöver tjejer lära sig att träna mot killar också.

Kommer du att delta i EVO det här året också?

Ja, tillsammans med Ryan Hart tack vare min nya sponsor – Low Land Lions. Jag ser verkligen fram emot det! Det är en så stor turnering och Las Vegas är helt fantastiskt. Det blir mitt tredje besök i staden!

Vi har haft ganska många diskussioner på svenska spelforum och -sajter om hur den patriarkala branschen och spelarna bemöter kvinnliga spelare över onlinetjänster som Xbox Live och Playstation Network. Hur känns det när killar kommenterar ditt kön och har du varit utsatt för diskriminering och blivit förnedrad för att du är en tjej?

Oftast brukar jag få snälla meddelanden från andra spelare som ser det som en ära att få spela mot mig. Det är smickrande men samtidigt tycker jag det är lite överdrivet.

Nuförtiden använder jag aldrig min mikrofon när jag spelar online eftersom kommentarer som ”Är du verkligen en tjej eller en kille som låter som en tjej?” provocerar mig. Har fått ta emot många kränkande kommentarer av killar som förlorat och upptäckt att jag är tjej. Men jag har fått ta sådant sedan jag var liten och gav mig in på det här så det berör mig inte särskilt mycket alls. Om någon slänger ur sig en kommentar så är jag bara tyst, väntar in och tar min revansch. Det enda som krävs är att man bevisar att en kvinna kan vara lika stark som en man.

Några visdomsord till dem som vill bli bättre på fightingspel?

Titta på mängder med klipp på hur professionella spelare hanterar olika situationer. Många offline- som onlinesessioner krävs för att lära sig match-ups. Det är också viktigt att faktiskt delta i turneringar för att lära känna sina motståndare och hantera en pressad situation. Klimatet är helt annorlunda på plats och när det gäller än om man sitter hemma framför soffan och spelar. Sedan är det också väldigt bra att vara efterklok och se över sina matcher och vilka fel man gjorde.

Vilka övriga aktiviteter sysslar du med förutom att krossa unga mäns självförtroende? Är det svårt att kombinera studierna med spelandet?

Mina föräldrar har varit noga med att påpeka att studierna alltid kommer i första hand så på så vis har det inte varit så svårt att välja mina prioriteringar. Jag studerar för tillfället handel och väntar på att komma in på en bra högskola i Paris. Förutom det brukar jag spela piano, se på film och tv-serier och shoppa. Jag gillar att gå ut med mina vänner och upptäcka nya saker. Jag är också väldigt intresserad av skönhet och mode.

Vad har du för privata samt professionella mål i livet framöver?

Jag skulle vilja fortsätta resa och träffa nya människor från olika länder. Min stora förhoppning med fightingspel är att genren ska bli ännu mera populär och tillgänglig. Jag vill att folk ska förstå varför vi brinner för det här. Samtidigt vill jag givetvis lyckas med mina studier och bli framgångsrik. Förhoppningsvis något inom spelbranschen!

Tack för din medverkan Marie-Laure! Vi på Skillpoint önskar dig lycka till!

Tack så mycket!

Und3rtak3rs bild

Jag gillade den här intervjun för det är kul o ha lite koll från andra spel än bara de största ex.vis, sc2. Men jag gillade inte vinklingen på slutet dock, blev så mycket bs då :(

Mathias Novaks bild

Und3rtak3r skrev:
bs

... Ja det är verkligen irrelevant att fråga en 20-åring som reser runt i världen som proffspelare hur hon hanterar det i förhållande till sitt privatliv och vad hon har som mål. Borde frågat om hon äter grodor. Attans.

Vargavakas bild

Hrm, jag tyckte de sista frågorna kändes som en väldigt logiskt avslutning på en sådan här intervju. Riktigt trevlig läsning f.ö. Props. :) :beer:

Und3rtak3rs bild

Defense, call for it!

Nej jag syfta på vinklingen att det skulle vara skillnad för kvinnor(förutom att dem är just kvinnor) i branschen och just den typen av vinklade frågor.
Jag tyckte resten var bra, så du får se det som en komplimang, men med tanke på vilket kasst svar du gav så tar jag nog tillbaka det ;)

Joakim Wigholms bild

Mycket trevlig läsning, Novak!

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.