Mörka Själar

Artikel - Multi - ons 4 maj 2016, kl 07.44

Är det något From Softwares spel behöver så är det samtal kring sig. Ofta är berättelsen så otydlig att väldigt få förstår särskilt mycket alls, mer än att det vore bra att döda sådant som attackerar en. Där det finns en tröskel av dold kunskap, en mur mellan de som redan är djupt inne i spelens förunderliga värld och de som nyfiket kikar in för första gången, träder nu Mörka Själar fram. Det är en svensk podcast som avhandlar just ämnet Dark Souls. Trean då, eftersom den delen är mest aktuell. På ett avslappnat och mysigt vis tar Joakim Tarberg med oss på en resa genom spelet och låter gäster lätta på sina hjärtan. Det delas ut tips, spekuleras kring luddiga sidospår och bjuds på mycket klarsynta intryck och känslan av att alla deltagare verkligen sitter kring en bonfire är påtaglig.


Light the bonfire

Joakim, varför just Dark Souls? Det är ganska sällan jag får nys om så nischade poddkoncept.
Jag älskar Souls och jag har alltid gillat att prata om Souls med mina vänner och bekanta så en dag för något år sedan fick jag iden att göra en podd om Dark Souls. Det tog lite tid innan jag kunde förverkliga det då jag saknade dels erfarenhet av poddvärlden och även var osäker på exakt hur upplägget skulle se ut. Jag stötte lite senare på en engelsktalande podcast som hette "Bonfire Sidechat" som handlar om Souls och jag uppskattade deras koncept så jag snodde det mer eller mindre rakt av. Sen startade vi Spelmarken och efter jag blivit varm i kläderna där så kände jag att tiden var kommen. Sen passade det bra då Dark Souls 3 var inom räckhåll.

Hur började din romans med Souls-spelen?
Det började med att en vän till mig pratade så mycket gott om Demon’s Souls att mina öron höll på att ramla av. Det var allt han pratade om när vi snackade spel så jag förstod att det var något speciellt med det där. Jag hade aldrig möjligheten att prova spelet själv just då men jag följde det på avstånd och när Dark Souls släpptes hoppade jag på. I första avsnittet av Mörka Själar berättar jag hur jag spelade 4-5 timmar av spelet och sen åkte tillbaka till affären och lämnade tillbaka det. 1-2 veckor senare, efter jag läst på lite om spelet, åkte jag tillbaka med svansen mellan benen och köpte det igen och älskade varje sekund därefter.

Nu har det sänts fyra avsnitt av Mörka Själar – känns det som att Dark Souls 3 bjuder på material att ta av under en längre tid framöver? Jag vet, som Soulsspelare själv, att det finns en gedigen lore att spekulera i, men jag tänker att det ändå känns som ett projekt som... har en ände, om du förstår?
Jag förstår exakt vad du menar och har tänkt en del kring detta och utan att säga för mycket så har jag väl en del planer på hur Mörka Själar skulle kunna få leva kvar även efter Dark Souls 3. Men vad exakt planen är håller jag för mig själv just nu.

Hur har responsen varit hittills? Jag tänker både på lyssnare och frivilliga deltagare att sitta med kring bonfiren.
Jättebra. Den responsen som kommit fram till mig har mer eller mindre varit mycket positivt utom möjligtvis när en god vän till mig hörde av sig och frågade om jag någonsin läst engelska tidigare i hela mitt liv... ;) Men det är bra kritik och jag tar till mig av allt jag får men responsen har varit positiv. Om de som varit med haft en dålig stund runt elden så har inte jag fått höra något om det men jag hoppas och tror även de uppskattar att prata lite Souls. Hur kan man inte älska det? Jag är väldigt tacksam för alla som är med och hjälper mig göra det här genom att sätta sig runt elden och prata Souls. Utan er blir det inget Mörka Själar. <3

Mörka Själar centreras som sagt kring Dark Souls 3, kommer ni även gå igenom övriga titlar lika metodiskt i framtiden? Får vi en följetång om King’s Field 2 på PS1?
Som sagt, jag har mina planer kring hur Mörka Själar skulle kunna fortsätta efter Dark Souls 3. Vi får alla se vad det innebär mer konkret i framtiden.

Du är även en del av Spelmarken, en relativt nystartad spelpod. Berätta lite om den! Varför bör vi lyssna även på Spelmarken? För det bör vi väl?
Haha, Spelmarken är jag och några barndomskompisar som drog igång för några månader sedan och vår vinkel är väl lite att många poddar där ute är väldigt noggranna och pretentiösa, man vill inte kliva någon på tårna eller säga något utanför sitt manus. Vi jobbar inte så utan vi är ett gäng polare som sitter ner och pratar skit och oftast handlar det om spel. Så vi erbjuder en bakåtlutad podd om spel för den avslappade där inte allt är nytt och korrekt men det är åtminstone underhållande och roligt.

Vad tycker du har varit den största utmaningen med att dra igång Mörka Själar?
Att nå ut till alla Dark Souls-fans som jag vet finns där ute och som skulle uppskatta den här typen av podcast. Då jag själv är väldigt oetablerad inom tv-spelscenen så blir det svårt att nå ut till någon mer än mina få följare på Twitter... Så om någon vill hjälpa mig sprida ordet om Mörka Själar, sprid det och du har min tacksamhet. Och om någon vill vara med i Mörka Själar eller har någon annan fråga till mig så är alla varmt välkomna att höra av sig på morkasjalar@gmail.com eller kontakta mig på Twitter där jag går under namnet Tarberg.

Praise the sun.

Fruktstund! 01/02/2014 - 16:00

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.