Nybörjare välkomna i Final Fantasy XIV

Artikel - Multi - tors 28 april 2016, kl 12.14

Onlinerollspel är sällan kända för att vara så värst välkomnande, nej de är ofta mekaniktunga skapelser med en hel uppsjö egen terminologi. Med tanke på att de ju också faktiskt går ut på att spela med andra människor är det lätt att bli avskräckt som ny, man vill ju inte sabba för alla andra genom sin okunskap. Men i och med patch 3.2 så inför Final Fantasy XIV två ganska smarta saker för att sänka ribban lite för nykomlingar.

Det ena är det så kallade Mentorsystemet. Alla no-lifers som har lagt ned alldeles för mycket tid på Final Fantasy XIV (läs: låst upp vissa hög level-achievements) kan anmäla sig för Mentortjänstgöring medan alla som spelat mindre än 40 timmar automatiskt räknas som nya spelare. Den tydligaste effekten av detta är en specifik chattkanal kallad Novice Network som slår ihop nybörjare och veteraner. Här kan man fråga det mesta och räkna med att få svar utan att bli helt dumförklarad. Har man redan ett bra guild (eller Free Company som FFXIV kallar det) så är det mest tårta på tårta, men annars är det verkligen en superbra resurs. Förutom ren faktahjälp så är det också vanligt att bli erbjuden hjälp med att fylla ut grupper till dungeons och dylikt. Själv har jag ett bra guild och spelar tank (vilket vill säga inga dungeon-köer) så jag uppskattar mest den sociala biten. Det är närmast en Barrens chat för Final Fantasy XIV, fast inte med fullt så mycket otrevligheter. Det enda som känns lite dumt är att nya spelare aktivt behöver bjudas in av en Mentor. Jag antar att det är för att hålla guldsäljare och liknande borta, men det innebär ju ändå att de allra mest vilsna som bäst skulle behöva Novice Network kanske inte kommer upptäcka det om de inte blir spontaninbjudna av en välvillig Mentor.

Den andra nyheten kallas Hall of the Novice och är egentligen bara en gedigen tutorial över hur man bör bete sig i grupp. Den finns i varianter för tank, healer och dps och består av ett halvdussin quests där man får lära sig mycket av det man behöver veta. Alltså framförallt “STÅ INTE I DEN RÖDA CIRKELN!!!”. Som erfaren MMO:are från andra håll tycker jag innehållet överlag är bra, och man får öva på till exempel hanterande av pulls, aggro och adds (och vet du inte vad det betyder - pröva gärna Hall of the Novice). Annars har jag egentligen bara samma klagomål som jag har gällande Novice Network, att den borde bli ännu lättare att hitta och komma åt. Jag skulle gärna se att Hall of the Novice blev en del av main quest och därmed obligatorisk. Det innehåller så mycket matnyttigt att det nog skulle gör allas liv lite lättare. Det är värt att notera att man får riktigt fantastisk gear - inklusive xp-boost - om man väljer att gå igenom den så det är värt det även om man känn er att man har koll på läget.

Allt som allt så känns detta som två riktigt bra initiativ som andra MMO gärna får ta efter. Allt som gör det lättare att ta sig in i den vanligen ganska svårgenomträngliga onlinerollspelsvärlden måste vara av godo, och att mitt enda riktiga problem med just det här upplägget är att jag hade velat se ännu mer av det talar för att Final Fantasy XIV inlett något riktigt smart.

Definitionen av glädje är försvinnande plattformar. 10/15/2013 - 16:30

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.