Svensk folktro och obehagligheter i Simogos nästa

Intervju - IOS - mån 22 oktober 2012, kl 08.33

Det Malmö-baserade spelföretaget Simogo går nu från söta, färgglada spel som Beat Sneak Bandit och Bumpy Road till det betydligt mörkare Year Walk. Kontrasterna är stora och projektet ser ut att bli deras mest ambitiösa hittills. I studions kommande spel kommer vi få stifta bekantskap med ett gammalt fenomen kallat "årsgång" men också andra läskiga ting som härstammar från svensk folktro. Skillpoint fick en pratstund med den ena halvan av duon som utgör Simogo, Simon Flesser.

Hur kom ni på idén att använda er av nordisk mytologi och varför?

Det är väl ganska specifik svensk även om skandinaviska folksägner verkar blöda över i varandra rätt rejält. Faktum är att det inte var vår idé att göra ett spel med grunden i svenska myter, även om vi pratat om att göra ett spel som utspelar sig i Skåne eller Danmark flera gånger. Ända sedan Bumpy Road har vi pratat om att göra något som ligger mer i det andra spektrat i tonen än våra andra spel, och ungefär runt den tiden började vi också prata om hur ett sånt spel skulle kunna fungera i 2D. När jag läste kortfilmsmanuset Årsgång av Jonas Tarestad så kändes det som gjort för ett spel i den tonen vi länge hade velat göra. Så denna gången var det idén som hittade oss, snarare än tvärtom!

Har ni läst på mycket om gammal folktro eller är det bara en inspirationskälla?

Vi har fått massor av hjälp med researchen av Theodor Almsten som Jonas Tarestad introducerade för oss.

Var det ett stort steg att gå ifrån skruvade, färgglada spel som Beat Sneak Bandit och Bumpy Road till det, vad det verkar åtminstone, mer mörka Year Walk? Har ni haft några svårigheter på vägen?

Tonskiftet har inte varit nåt större problem. Tonen har ju ändrats en del spelen emellan, och speciellt Bumpy Road hade ju en väldigt allvarlig sida för de som spelade genom storyn, men visst är det ett ännu större hopp denna gången. Det som hittills varit störst utmaning har snarare varit att gå från väldigt systemstyrda spel som bygger kring en enkel idé till ett spel där en stämning får stå först. Det är väldigt annorlunda.

Spelet beskrivs som ett "a first person 2D adventure". Kan man verkligen använda sig av förstapersonsperspektiv i 2D? Vad menas?!

Det är ett resultat av ett par olika frågeställningar och problem. Först och främst funderade vi på hur man kunde få touchkontroll att fungera i ett förstapersonsperspektiv. Vi kom fram till att bästa sätttet vore att ta världen och röra sig runt, men förstod också att det inte gick i 3D. Vilket ställde oss inför ett väldigt intressant problem – Hur gör man ett förstapersonspel i 2D?

Vi tog frågan bokstavligt, och provade att få våra miljöer att på ytan se väldigt naiva och uppenbart tvådimensionella ut. Så vi gjorde en prototyp i vilken vi provade dom här idéerna och var otroligt nöjda med resultatet. Istället för att inspireras av traditionell kontroll har vi tittat mycket mer på OS-navigering, och navigation i annan mjukvara än just spel. Just kontrollen var också en viktig del. En fråga vi ställde oss var “Hur får vi förflyttningen i världen att kännas härlig?” - för just ett problem i äventyrsgenrén för oss är att det är så förbannat tråkigt och långsamt att röra sig runt om i världen, så vi ville lösa det och få det att kännas gött att bara förflytta sig.

Ni har själva bland annat benämnt spelet som en bilderbok. Vad menar ni med det? Hur interaktivt kommer spelet att vara?

Det är 100% interaktivt, enligt statens verk för främjande av interaktivitet. Vad vi menar är väl snarare att det är mycket mer en upplevelse som liknar att bläddra i en vacker bok som får dig att tänka. Den utmaningen som kommer ske är inne i spelarnas huvud. Vi vill utmana att tänka och då menar jag inte bara att lura ut lösningar på pussel, utan få spelare att fundera över vad som händer och vad saker i spelet betyder.

Intrycket från trailern ni släppt säger mig att Year Walk kan bli en rätt läskig upplevelse. Hur mycket fokus lägger ni på att skrämmas?

I ärlighetens namn inte överdrivet. Det är inget skräckspel, även om vi har en del skräckliknande inslag. Men vi vill få folk att vara på sin vakt och ibland kanske känna obehag inför den ovissheten. Sen kan man också säga att spelets ton har utvecklats väldigt mycket under resans gång. Vi började med en väldigt mycket tydligare ton av skräck, som kanske inte direkt tonats ned, men vi har många nya inslag som blandar upp stämningen väldigt mycket. Jag tycker vi har hittat ett väldigt unikt uttryck i Year Walk.

Det har också nämnts någonting om att det kanske inte bara rör sig om ett spel, sluta teasas! Vad menas med detta?

Vi har häftiga saker på gång på som gör att man kan fördjupa sig i Year Walk och kanske se saker på nya sätt, och som gör hela projektet till mer än ett spel.

Ni har tagit hjälp av andra för att färdigställa Year Walk. Varför? Hur stort är projektet egentligen?

Spelet i sig är relativt kompakt, men innehåller väldigt många unika inslag under kort tid och tar därför sin tid att göra. Anledningen vi har tagit hjälp är dock inte därför – Jonas, Theodor och Daniel bidrar alla på sina unika sätt, på sätt som vi inte kunnat göra själva.

Vem ska spelet tilltala?

Vi jobbar inte utifrån ett sånt tänk, vi har inte siktet inställt på någon speciell grupp eller något hål i någon marknad som behöver fyllas. Vi utgår alltid från att försöka göra något unikt och överraskande och jag tror och hoppas det kommer tilltala en skara människor som vill ha något som känns genuint och väldigt unikt. Det är på många sätt ett ganska smalt projekt, men å andra sidan så är det en upplevelse där du egentligen inte behöver någon kunskap om spel över huvudtaget för att spela och uppskatta. Utifrån det perspektivet hoppas jag att många som inte vanligtvis vågar eller inte tror dom kan spela kommer ge Year Walk en chans.

Year Walk släpps någon gång i vinter och är Simogos fjärde spel efter Kosmo Spin, Bumpy Road och Beat Sneak Bandit. Läs mer om utvecklingen av spelet på Simogos blogg.

Switch-peppen är hög! 10/25/2016 - 14:59
Starfighter Johanssons bild

Det här kan mycket väl bli årets spelupplevelse. Temat svensk folktro är dessutom det mest tilltalande jag varit med om på år och dar. Är det här spelet som får mig att hypa? Jag tror fan det...

Andreas Ljungströms bild

Starfighter Johansson skrev:
Det här kan mycket väl bli årets spelupplevelse.

Jag uppdaterade precis texten. Att spelet släpps i år är än så länge inte bekräftat. Det som är sagt är "någon gång under vintern". Kan alltså vara både i år och i början av nästa år.

Starfighter Johanssons bild

Okej, men ändå! Jag har redan börjat.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.