Tio titlar som bevisar att sex och spel är en dålig kombination - Del 2

Lista - Multi - tors 28 november 2013, kl 10.35

Sex och spel har sällan varit en bra kombination, vare sig det gäller gamla kontroversiella spel som pixliga Custer's Revenge eller mer moderna titlar. Det verkar däremot inte hindra spelskapare från att hela tiden försöka sig på kombinationen. Vare sig det handlat om att skapa kontrovers, sälja spelen med sex som argument eller att skapa känslomässiga band mellan spelens karaktärer lyckas man nästan uteslutande endast skapa pinsamma spelsegment som får oss att skämmas framför skärmarna. Här listar vi några av de mest uppmärksammade och pinsammaste argumenten till varför sex och spel inte hör ihop.

VARNING! Artikeln innehåller spoilers och material som kan vara stötande för vissa eller opassande för barn under 18 år.

Här är plats 5 till 1. Plats 10 till 6 hittar ni här.

5. God of War 3
Någon som verkligen kan gotta sig i övervåld är Kratos, och sex är honom inte främmande heller då det är en aktivitet som återkommer i ett flertal av de spel han deltar i. Precis som i Far Cry 3's fall är detta gottande i kontroverser en del av hela konceptet och man får helt enkelt vad man förtjänar om man investerar tid i dessa spel. Ändå går det inte att komma ifrån att sexscenen med Afrodite i God of War 3 inte gör något annat än understryker hur fel sex i spel alltid blir. Poängen med God of War är att Kratos ska hämnas på alla gudar, men när han kommer till Afrodite så är det inte konflikt utan sex som står på agendan. I takten till ett onödigt moment med en massa quick-time events får vi höra hur Afrodite stönar medan vi istället tittar på hur Afrodites lesbiska kurtisaner visar upp sina bröst och vrider sig i beundran och åtrå, innan de kastar sig i varandras famnar när Kratos till slut är klar. Men man får kanske vara glad för att Kratos lider av för tidig utlösning, då det hade varit än mer smärtsamt att få behöva uppleva det här längre än de trettio sekunder scenen ändå stjäl från ens liv.

4. GTA: San Andreas
San Andreas sexscen är någonting som utvecklarna Rockstar själva insåg var en väldigt dålig idé. En så dålig idé att man tog bort det från det färdiga spelet. Men eftersom koden fanns kvar den färdiga produkten var allt som behövdes för att låsa upp det igen ett enkelt litet hack av spelets egna fans. Varför man nu skulle vilja låsa upp det är en enormt bra fråga, då denna sexscen på många sätt och vis står för allt som är fel med sex i spel. Det är inte nog med att den primitiva polygongrafiken på de båda karaktärerna dödar all form av sexighet i sammanhanget, det faktum att man gjort det hela till ett spelmoment där man ska hetsa på knappar tills scenen är över eller man brutit ett finger gör det så ynkligt patetiskt löjligt att det knappt går att finna några ord att beskriva det med. Onödigt är nog det enda ord som jag kan komma på i slutändan. Tyvärr verkar ju detta inte avskräckt andra utvecklare.

3. Fahrenheit
Fahrenheit har inte bara en pinsam sexscen utan två och det kan vi tacka David Cage för. Den första är någon form av sleazy förförarscen där vi lär oss att vin och talanglöst gittarplinkande leder till sex. Förmodligen den spelscen som gav Kevin från Sundsvall den dåliga idén att ställa upp i Idol 2013. Den andra sexscenen sker i en tom container mitt under allt annat än heta förhållanden då de två karaktärerna som finner romantiken i sammanhanget håller på frysa ihjäl. De här båda sexscenerna lider inte bara av klassisk sekundärskam utan den direkt skamkänsla man får när en utvecklare får för sig att man ska interagera med sexscenen. Som om David Cage inte lärt sig någonting av andras misstag tvingar han oss att interagera med varje skrevrörelse vilket dödar all form av romantik man försökt bygga upp i spelet i övrigt.

2. The Witcher 2
I det första Witcher-spelet gjorde man det ganska tydligt att kvinnorna i spelet bara hade ett syfte och det var att rida på vår hjälte Geralts stolta påle. Tack och lov skonade utvecklarna oss då och istället för själva sexscenerna fick vi bara se på topless pinupbilder under själva akten istället. I tvåan kände man att man skulle göra bättring och ge kvinnorna en lite mer betydelsefull roll. Det innebär att de faktiskt har fler syften än att tillfredsställa Geralt. Dock så är fortfarande ett av deras främsta syften att tillfredsställa just Geralt, och er som sitter och hetsar upp er till scenerna hemma vid TV:n förstås. The Witcher 2 innehåller nämligen både mer erotik och erotik av flera slag med både explicit bondage och antydningar till tortyrporr. Men framförallt så är det jättemycket mer naket och nu får vi faktiskt ta del av sexscenerna ordentligt. Egentligen bör alltså The Witcher 2 inte bara få beröm för att faktiskt vara det förträffliga rollspel det faktiskt är, utan också för att vara ett av de mest misogyna tv-spel som släppts i modern tid. Fast beröm kanske är fel ord för det sistnämnda.

1. Ride to Hell: Retribution
Det är nog inte många av er som hört talas om Ride to Hell: Retribution men de av er som har gjort det är nog bekant med hur utskällt spelet blivit. Men det är inte bara dess extremt usla handling och gameplay som gör spelet värdelöst, det är kanske framför allt spelets ganska explicita och misogyna sexscener.
Tidigt i spelet kan man spöa upp en råbarkad buse som håller på att misshandla en prsotituerad. När detta är avklarat så slängs man direkt in i en cutscene där man utan förklaring sätter på sagda prostituerade, eftersom prostituerade alltid tackar män genom att sära på benen. Eller, det verkar vara vad spelet vill säga oss i alla fall. Fast värre blir det sen när man oprovocerat klår upp en kvinnlig mekanikers ex-man, eftersom ex-män oundvikligen måste vara onda. Vi belönas både med en reparation och ännu mer fullständigt oprovocerat sex. Även om man nu bortser från det moraliska rövhål dessa scener fann sin motivation i så blir det ju inte bättre av att sexscenerna i sig får skyltdockor att framstå som erotiska och sensuella. Ride to Hell: Retribution är det ultimata argumentet till varför man aldrig ska blanda ihop sex och spel någonsin igen. Spelutvecklare kan helt enkelt inte hantera saken på ett bra och smakfullt sätt.

Inte nog med att ingenting är bra eller dåligt, om inte tänkandet gör det så; utan ingenting är någonting alls, förutom i den utsträckning tänkandet har gjort det. 10/01/2012 - 22:04

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.