Tio titlar som bevisar att sex och spel är en dålig kombination - Del 1

Lista - Multi - ons 27 november 2013, kl 10.55

Sex och spel har sällan varit en bra kombination, vare sig det gäller gamla kontroversiella spel som pixliga Custer's Revenge eller mer moderna titlar. Det verkar däremot inte hindra spelskapare från att hela tiden försöka sig på kombinationen. Vare sig det handlat om att skapa kontrovers, sälja spelen med sex som argument eller att skapa känslomässiga band mellan spelens karaktärer lyckas man nästan uteslutande endast skapa pinsamma spelsegment som får oss att skämmas framför skärmarna. Här listar vi några av de mest uppmärksammade och pinsammaste argumenten till varför sex och spel inte hör ihop.

VARNING! Artikeln innehåller spoilers och material som kan vara stötande för vissa eller opassande för barn under 18 år.

Här är plats 10 till 6. Plats 5 till 1 hittar ni här.

10. Alpha Protocol
Spelets hjälte Michael Thornton har någon form av James Bond-komplex då han verkar ha en stor fallenhet att vilja romantisera med flertalet av de kvinnliga karaktärer han kommer i kontakt med under spelets gång. Han låter sig till och med bli dominerad av en av spelets kvinnliga agenter i en scen som skulle få vilken avdankad B-skådis som helst att känna sig kompetent i jämförelse. Obsidian Entertainment har dock haft gott omdöme nog att slopa nakenscener, förmodligen för att de insåg att nakna polygoner som gnuggas mot varandra är raka motsatsen till sexighet. Tyvärr har deras omdöme brustit på en annan punkt, de belönar nämligen spelaren med achievements för att ha sex med så många kvinnor som möjligt i spelet. En belöning vars moraliska implikationer och bakomliggande värderingar känns högst tveksamma.

9. Metro: Last Light
Den sexscen som finns med i Metro: Last Light är på många sätt relativt harmlös. I det stora hela handlar det om två människor som just gått igenom en hel del och finner någon form av tröst i varandras närhet. Problemet här är att sett ur det stora hela, är den inget annat än ännu en ursäkt till att visa ännu ett par nakna bröst. Man spelar ju så klart en man och kvinnan är bara tvungen att ta av sig sin topp under den korta sexakten innan spelet klipper till nästa cutscene. Om man lägger till att spelet även har en väldigt utdragen, förvisso valbar, scen med en strippa som vickar med både stjärt och röv en hel del får spelet en bara att känna sig smutsig. Helt plötsligt blev den harmlösa sexscenen inte så harmlös, utan ännu ett sätt att marknadsföra spel mot en exklusivt manlig målgrupp.

8. Mass Effect 3
Bioware är en av få utvecklare som faktiskt försöker anstränga sig både för att skapa vettiga relationer med de karaktärer man romantiserar med i deras spel samt slå ett slag för jämställdheten. Oavsett ras och kön har man i Mass Effect-trilogin möjlighet att flörta vilt och inleda kärleksrelationer till ett flertal av spelets nyckelkaraktärer och ett antal sidokaraktärer dessutom. Det finns ett fåtal antydningar till sexscener i de första två delarna, men det är först i tredje delen Bioware verkade känna att de måste belöna de spelare som lagt ned tid och energi på dessa romanser med lite pinsam mjukporr innan spelet tar slut. Kanske var det för många romanser att ta hänsyn till eller en oförmåga att få polygoner att framstå som sensuella som resulterade i någonting som helt plötsligt gav sekundärskammen ett ansikte. Mest pinsamma blev troligen de homoerotiska scenerna, då dialogen känns som om den drivits fram av riktiga porrskådisar.

7. Heavy Rain
David Cage har en förkärlek att blanda in romantik i sina spel och Heavy Rain är inget undantag. Sexcenen mellan Ethan och Madison börjar precis som de flesta romantiska scener med lite kyssar och lätta smekningar. Gester som förstås tack vare polygonernas fantastiska sensualitet får det att framstå lika sexigt som när vi i barndomen lekte med Barbie-dockor (eller He-man om du nu var lagd åt det hållet) och lät Barbie (prins Adam) kyssa Ken (Beast-Man) genom att hårt gnugga deras plasthuvuden mot varandra. Eftersom David Cage dessutom hatar sex och vill få oss att må dåligt av det så låter han oss interaktivt få delta i pinsamheten genom att via quick-time events klä av Madison. Vilket gör att vi tvingas iakkta hela scenen vare sig vi vill eller inte för att kunna gå vidare i spelet.

6. Far Cry 3
Far Cry 3 har sina stunder och få kan väl ifrågasätta spelets kvalitéer. Kvalitéer som spelet lätt hade kunnat prisas för utan att man började blanda in en massa nakenhet och sex i det hela. Men det gör man förstås, och visst fattar man poängen. Det är ett hårdkokt spel för hårdkokta unga män som knappt fått hår på pungen än, eftersom föräldrar ändå aldrig läser på åldersrekommendationerna på spelen. Men i ett av spelens två olika slut har man valt att belöna spelaren med en utdragen sexscen med mycket nakna bröst. Men det man reagerar på här är inte det faktum att vi som vanligt belönas med kvinnlig nakenhet för att klara ett spel, utan för att man får sexet som belöning för att ha skurit halsen av en annan kvinna. Som om det inte var blodigt nog så blir vår manliga huvudkaraktär själv mördad under själva sexakten. Att hävda att detta både är kontroversiellt, smaklöst och framför allt ett fullständigt onödigt gottande i sex och övervåld borde ingen kunna argumentera mot.

Inte nog med att ingenting är bra eller dåligt, om inte tänkandet gör det så; utan ingenting är någonting alls, förutom i den utsträckning tänkandet har gjort det. 10/01/2012 - 22:04
Eva Ws bild

Är det bara jag som inte kan se plats 5-1 i listan?

Eva Ws bild

Sorry, är tydligen illitterat i dag ---Del 1 står det ju. =/

Sebastian Magnussons bild

Eva W skrev:
---Del 1 står det ju. =/

Fortsättning följer imorgon! :)

Starfighter Johanssons bild

Jag brukar vara ganska immun mot sexscener och skita i dom när dom händer... Men den i Far Cry 3 var verkligen löjligt löjlig.

Johan Eklunds bild

Vänta bara tills du får se nästa lista med de jag rangordnat 5 till 1. Där blir löjligt en underdrift.

Lars Jensens bild

Finns nog en som inte kommer att nämnas slår det mig nu... ;)

Våldtäcktsscenen i Phantasmagoria. Den har fått utstå mycket spe. Har själv inga direkt förhållande till den eftersom jag bara vågat spela spelet en gång. :p

Johan Eklunds bild

Den hade jag tamigtusan glömt.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.