Outcast-kampanjen - ett jävla praktfiasko!

Blogg - Andreas Ljungström - ons 7 maj 2014, kl 14.38

Som gammal Outcast-fantast är det med en tår i ögat jag klickar mig in på Kickstarter-kampanjen och ser de röda siffrorna idag. Den tilltänkta rebooten kommer inte att bli av, åtminstone inte med hjälp av den finansiering som Kickstarter skulle bidra med. Nog för att jag tidigt hade mina farhågor, men visst skulle folk kunna bortse från den taffliga kampanjvideon, den uselt korrekturlästa texten på sajten och den luddiga agendan? Tydligen inte.

Det var naivt att tro att det skulle räcka med några konceptbilder och en underligt medioker presentation för att ro det hela i hamn. Allt med kampanjen kädes oprofessionellt och framhastat från ruta ett. Outcast och Appeal som varumärken väger knappast lika tungt som Tim Schafer och Double Fine. I det här fallet räcker det inte med att säga, "hej, här är vi, minns du oss?".

Men det är bara ett av många felsteg i den här ogenomtänkta kampanjen. Rör det sig verkligen om en reboot? Det vi sett hittills av projektet vittnar snarare om en HD-uppfräschad remake? Vad vill ni göra egentligen? Och hur lockande är det att stötta nåt vars original fått 85 i betyg av IGN och ett hyllningscitat från en okänd Youtube-användare som enda argument? Visst fan måste det finnas bättre omdömen att visa upp? Hur svårt är det att ringa en spelutvecklare eller en annan "kändis" för att applicera nya, fina vitsord om projektet?

Sen de här satans teknikvideorna de postat. Ett skämt. Massa babbel om texturer, diagram, 3D-motorer och sånt skit. Med lite fint handlag kan man göra dessa produktioner mycket mer attraktiva att ta del av. Och har ni inte egna skillz vad gäller videoredigering - ta hjälp av någon som kan! Detsamma gäller introduktionssnutten. Det känns gammalt, mossigt och intetsägande. Folk somnar ju av att titta på det där dravlet. Fram med det som betyder nåt. En kort uppvisning av ett kraftigt reducerat område i spelet panorerat med den nya grafikmotorn, en hårt scriptad sekvens ur spelet med Cutter Slade och så lite som möjligt med resten av det okarismatiska (sorry, men de är sömnpiller hela bunten) utvecklingsteamet. En kort, fartfylld video och så välproducerad som möjligt. Något som visar stor potential redan i dagsläget och inte eventuell potential i framtiden.

Outcast är för många av oss en kultklassiker, men för den breda massan ett förbisett spel få känner till. Skärmdumpar gör det inte rättvisa. Och i ärlighetens namn ser det numera ut som bajs. Men det finns så mycket att älska med Outcast att jag kan bortse från den detaljen. Och det är också därför en remake (reboot?) känns som en fantastisk idé. På den punkten är de ju rätt ute. Konceptet är lysande men vem fattar det som har noll relation till originalet?

De säger i sin senaste uppdatering att de inte gett upp och att de kommer kämpa vidare för att täcka utvecklingskostnaden för spelet. De har dessutom insett att deras kampanj inte höll måttet. Det är ett sundhetstecken om något. Min poäng är inte att studion är inkompetenta idioter, de kan sin skit och deras pisstrista (men också imponerande) utvecklingsfilmer vittnar om det. Jag är övertygad om att slutresultatet kommer bli magiskt om spelet någonsin blir färdigt.

Däremot är de uppenbarligen kompletta muppskallar vad gäller pr, presentation och att producera välregisserat videomaterial. Så snälla, tills nästa gång - låt någon hjälpa till med den biten, eller var lyhörda, arbeta hårt med underlaget för kampanjen och hypa rövhålet av oss med nästa introduktionsfilm. Jag står där med plånboken redo även nästa gång men övertyga alla andra om att göra detsamma. JAG behöver detta spel.

Switch-peppen är hög! 10/25/2016 - 14:59
Mayhemics bild

Riktigt trist, hade hoppats hårt på detta. Men hur lyder Kickstarter-regelverket egentligen, är det bara att kavla upp ärmarna och testa pånytt?

Andreas Ljungströms bild

Mayhemic skrev:
Men hur lyder Kickstarter-regelverket egentligen, är det bara att kavla upp ärmarna och testa pånytt?

Ja, det finns inga hinder för att göra ett nytt försök i framtiden. Jag håller tummarna för att det blir ett bra försök den här gången.

Linnea Hummels bild

Klickade in i gameplayvideon av hd-remaken och får se en jättelång scen där någon kollar in i dinosaurieliknande varelses rövhål...? What is this?

Starfighter Johanssons bild

Visst verkar det fett? Det är outgrundligt varför det inte regnade pengar.

Orpons bild

Trist. Outcast var nog det första spel som verkligen imponerade på mig. Saknar att vara Ulukai!

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
CAPTCHA
Fyll i texten från bilden för att bevisa att du inte är en maskin.
Copyright Skillpoint™     Chefredaktör: Sebastian Magnusson
Inget material på sajten får kopieras utan tillstånd.